Nükleer santrallerinin tasarlanmasına ve geliştirilmesine yardımcı olan nükleer enerji mühendisi, kurulan santralin sorunsuz işlemesinden görevli yetkin kişiler arasında yer alır. Mühendis aynı zamanda nükleer enerji ve radyasyondan fayda elde etmek için kullanılan süreçleri, araçları ve sistemleri araştırır. Nükleer santrallerde hizmet veren nükleer enerji mühendisi, nükleer reaktör fiziği ve teknolojisi, nükleer enerji güvenliği, sürdürülebilir enerji dönüşüm teknolojileri, radyasyondan korunma gibi konularda destek sunar. Peki, Nükleer enerji mühendisi kimdir ve nedir? Ne iş yapar? Çalışma alanları, iş bulma olanağı, eğitim, meslekte ilerleme ve kariyer durumu nasıldır. İşte, tüm detaylar.
Nükleer enerji mühendisinin tanımı
Atom çekirdeğinin çeşitli süreçler sonunda parçalanması ile ilgili enerjinin kontrollü ve güvenli bir şekilde elde edilmesi ve ilgili teknolojilerin geliştirilmesi için gerekli tasarım, işletme ve araştırma çalışmalarını yürüten kişidir.
Nükleer enerji mühendisinin görevler
- Nükleer reaktörlerin ana ve güvenlik sistemlerinin tasarımı, işletilmesi, değerlendirilmesi ve geliştirilmesinde görev alır,
- Nükleer santrallerde üretilen enerjinin güvenli ve ekonomik bir şekilde kullanılabilir duruma getirilmesine yönelik teknik çalışmalar yapar,
- Alanı ile ilgili yeni teknolojiler üzerinde araştırma yapar, proje ve rapor hazırlar (örneğin radyasyondan korunma),
- Konusuyla ilgili kullanılacak malzeme ve maddelerin özelliklerinin belirlenmesi amacıyla laboratuar çalışmaları yapar.
Kullanılan araç gereç ve ekipman
- Bilgisayar,
- Nükleer santraller ve test laboratuarlarında kullanılan, araştırma reaktörü ölçme cihazları vb. araç-gereç ve ilgili malzemeler,
- Teknik çizim malzemeleri.
Mesleğin gerektirdiği genel özellikler
Nükleer enerji mühendisiolmak isteyenlerin;
- Bilimsel merakasahip,
- Fizik ve matematik konularına ilgi duyan ve bu alanlarda başarılı,
- Dikkatli,
- Yaratıcı,
- Sorumluluk duygusu gelişmiş,
- Soğukkanlı, çabuk karar verebilen,
- İşbirliğine açık kimseler olmaları gerekir.
Çalışma ortamı ve koşulları
Nükleer enerji mühendisleri nükleer enerji ile çalışan enerji santrallerinde veya araştırma kurumlarında çalışırlar. Santrallerde çalışma ortamı kapalı ve oldukça gürültülüdür. Nükleer enerji mühendisi çalışırken tüm mühendislik dalları, özellikle bilgisayar elektrik, makine, metalurji mühendisleriyle, teknikerlerle, işçilerle ve işletmecilerle iletişim halindedir.
Meslek eğitiminin verildiği yerler
Mesleğin eğitimi Üniversitelerin Mühendislik Fakültesi "Nükleer Enerji Mühendisliği" bölümünde verilmektedir.
Meslek eğitimine giriş koşulları
Mesleğin eğitimine girebilmek için;
- Lise veya dengi okul mezunuolmak,
- YKS (Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı) kılavuzunda belirtilen giriş koşullarını taşımak.
Eğitimin süresi ve içeriği
Eğitim süresi 4 yıldır.
Eğitim süresince mesleki dersler ağırlıklı olarak verilmektedir.
Eğitim sırasında uygulama yapabilecekleri laboratuar olanakları da bulunmaktadır. Ayrıca 2 ay nükleer bir kuruluşta staj yapma zorunluluğu vardır.
Eğitim sonunda alınan belge-diploma
Eğitimini başarı ile tamamlayanlara “Nükleer Enerji Mühendisi” lisans diploması verilir.
Çalışma alanları ve iş bulma olanakları
Ülkemizde nükleer enerji mühendislerinin iş olanakları oldukça sınırlıdır. Ancak bu mesleğin eğitimi sınırlı sayıda kişiye verildiğinden meslek elemanları araştırmaya yönelik kuruluşlarda görev alırlar. Bu meslekte yabancı dil çok önemli olduğundan, yabancı dil bilgisi iyi olanlar (özellikle İngilizce) daha iyi şartlarda ve daha kolay iş bulabilmektedirler.
Nükleer enerji santrallerinde, enerji sektöründe, endüstriyel üretim tesislerinde, araştırma-geliştirme laboratuarlarında, sağlık fiziği bağlamında hastane ve tıbbi laboratuarlarda, kamu kurumlarında genellikle Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, TÜBİTAK (Türkiye Bilimsel Teknik Araştırma Kurumu) ve TEAŞ (Türk Elektrik Anonim ŞT.)'de çalışabilirler.
Ülkemizde bu mesleği edinen öğrencilerin bir kısmı da yurt dışında çalışmaktadırlar.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca onaylanan eğitim kurumlarından eğitim alıp, eğitim sonunda “Eğitim Katılma Belgesi” ile Bakanlıkça açılan İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavında 70 ve üzeri puan alanlar İş Güvenliği Uzmanı Belgesi almaya hak kazanarak, İş Güvenliği Uzmanı olarak da çalışabilirler.
Bunların dışında üniversitenin bu bölümünde araştırma görevlisi olarak çalışma olanağı da vardır.
Eğitim süresince ve eğitim sonrası kazanç
Eğitim süresince
Eğitim süresince bir kazanç elde edilmemektedir. Ancak Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumundan koşulları uyanların kredi alması söz konusudur. Bunun dışında çeşitli kurum ve kuruluşlarca sağlanan burslardan da yararlanma olanağı vardır.
Eğitim sonrası
Eğitim sonrası kazanç, kamu kurumlarında çalışanlar teknik hizmet sınıfının faydalandığı zam ve tazminatları alırlar. Bu ücret yaklaşık asgari ücretin dört katıdır.
Özel işyerlerinde çalışanlarda ise ücret deneyim ve çalışılan sektöre göre değişmektedir.
Mesleki eğitimde ilerleme
Lisans eğitiminden sonra yüksek lisans ve doktora yaparak akademik kariyer yapabilir ayrıca üniversitelerde, araştırma görevlisi, Dr. Öğretim Görevlisi, doçent ve profesör olarak görev yapabilirler.
İş hayatında ilerleme
Kamu kurumları ile özel sektörde yöneticilik görevlerine yükselme olanağı vardır.
Benzer meslekler
- Fizik Mühendisi,
- Fizikçi,
- Makine Mühendisi,
- Metalurji Mühendisi.
Anahtar Kelimeler: Nükleer enerji mühendisi , İş İlanları , Maaşları , Yeni Mezun , Almanya , İngilizce , Alımı , Ne İş Yapar , Taban Puanları , Nasıl Olunur , Dersleri , Atama , Çalışma Alanları , Eğitim , KPSS , İş İmkanları , Nedir , Kimdir , Nerede Çalışır , Sıralama , Geleceği , Önü Açık Mı