Her gün yüksek bir dağdan paraşütle atladığınızı düşünün… Sürekli yazı yazdığınızı, sürekli tiyatro sahnesinde olduğunuzu ya da sürekli yemek yaptığınızı... Yaşamınızdan tatmin olur muydunuz? Peki şu an gerçekten sevdiğiniz işi mi yapıyorsunuz? İş Kavramları Koçluk Okulu’ndan Yaşam ve Kariyer Koçu Altan Özen, değişim için 21 günün yeterli olduğunu söylüyor. Nasıl mı?
Evet, yaptığımız işler her ne ise bizler de o işlerle paralel hayatlar yaşıyoruz. İş Kavramları Koçluk Okulu’nda Yaşam ve Kariyer Koçu Altan Özen, kariyerimizden tatmin olma oranımızın büyük ölçüde hayatımızdan tatmin olma ölçümüzü belirlemesinden hareketle kendimize sormamız gerekenleri sıralayarak başlıyor önerilerine.
Özen’e göre, öncelikle: ‘Nelerden hoşlanıyorum?, Neleri kolayca ve keyif alarak yapıyorum? Yeteneklerim, diğerlerine göre daha güçlü olduğum konular/alanlar neler? Başkaları benden bahsederken hangi özelliklerimi ön planda anlatırlar? Nasıl bir yaşam tarzı aslında tam da bana göre olurdu?” sorularını kendine soran kişi, ikinci aşamada 1 ile 5 yıl arasında kendini nerede görmek istediğini hayal ediyor, nasıl bir tempo ve iş ortamı beklediğini tasarlıyor. Son aşamada da o beş yıl sonraki tablo için bugün hangi adımları atması gerektiğini mevcut koşulları düşünerek belirliyor. Ancak ya bu üç adımı belirlemekte zorlanıyorsak?
Gelin Altan Özen’in ilk 21 günde değişimi ufak ufak başlatmamız için 10 adımda neler yapmamız gerektiğine ilişkin önerilerine bakalım:
1) YAZIN!
Gün boyu kendinizle ilgili aklınıza gelen özelliklerinizi bu iş için özel hazırlanmış bir deftere not alın.
2) KONUŞUN, ÖĞRENİN
Farklı işler yapan, farklı kariyerleri olan kişilerle (en az beş kişi) meslekleri üzerine sohbetler edin.
3) İLGİ ALANLARINIZLA İLGİLİ ARAŞTIRIN
İlgi alanlarınızı belirleyin ve bu alanlardaki çeşitli kurslara başlayın. O alanlarda çeşitli başarılar elde etmiş kişilerin hayatlarını da öğrenmeye çalışın.
4) UZMANLARLA GÖRÜŞÜN
Kendinizi profesyonel bir gözden dinlemek için çeşitli kişilik envanterlerini kullanan uzmanlardan destek alabilirsiniz. Bu çalışma farkında olmadığınız taraflarınızı size gösterebilir.
5) BİRİKİM YAPIN
Para biriktirmeye başlayabilirsiniz. Herhangi bir iş değişikliğine karar verirseniz ekonomik güç sizi destekleyecektir.
6) FARKLI DÜŞÜNMEYİ ÖĞRENİN
Zihninizi farklı yönlerde de geliştirebilmek için ‘yaratıcılık’, ‘problem çözme teknikleri’, ‘zihnin yapısı’ gibi konularda okumalar yapabilirsiniz.
7) SADE YAŞAYIN
Hayatınızı sadeleştirin. Hayatınızdan enerjinizi boş yere alan konuları ya da kişileri uzaklaştırmayı deneyin. Böylece hayatıma katmak istediklerinize yer açmış olursunuz.
8) DESTEK ALIN
İstediğiniz değişikliği hayata geçirmek için size destek verebilecek kişileri belirleyin ve düşüncelerinizi sık sık onlarla paylaşın. Cesaret verici ve harekete geçirici bir adım olacaktır.
9) GÜCÜNÜZÜ KEŞFEDİN
Güçlü yanlarınızın neler olduğu hakkında çalışmalar yapın. Hem kendinize, hem sizi tanıyan kişilere sorun. Yeni mesleğiniz belki de bu güçlü yanlarınız üzerine kurulacak.
10) HOBİLERİNİZİ İHMAL ETMEYİN
Kendi işinizi kurma hayaliniz varsa öncelikle çeşitli girişimcilik programlarına katılabilirsiniz. Hatta kendi girişiminizi başlatmak için hibe veren kurumları araştırın. Mevcut işinizi yaparken genel rutininizden sizi uzaklaştıracak ve boş zamanlarınızın daha anlamlı geçmesini sağlayacak hobiler edinin.
Hürriyet
Anahtar Kelimeler: İş Hayatı , İşini Seven , İş Sorunları