Prestijli mesleklerin başında gelen kaymakamlık aslında sınavları ve sonraki sürece bakıldığında zor mesleklerin başında gelmektedir. Kaymakamlık makamı; Bulundukları ilçenin en yetkili kişileridir. Nasıl her ilin bir valisi varsa aynı zamanda her ilçenin de bir kaymakamı bulunmaktadır. Görev yaptıkları ilçelerin yönetiminden sorumlu olan kişilerdir. Peki, Kaymakamlık nedir? Kaymakam kimdir? Kimler kaymakam olabilir? Şartları, sınavları, görevi, eğitim, kariyer ve 2023 kaymakam maaşı ne kadar? İşte, tüm bu soruların cevapları ve daha fazlası.
Kaymakam nedir? Kaymakam kimdir?
Kaymakam; Türkiye Cumhuriyeti (TC) ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ‘nde İlçelerin yönetimlerinden sorumlu, ilçedeki hiyerarşik sistemin en üst kademesinde bulunan en yetkili kişiye kaymakam denir. Kaymakam ilçede Hükümeti temsil eder ve belediye başkanının da üstünde bir yetkilidir. İlçe denetimlerinden sorumludur.
Kaymakam Nasıl Olunur?
Kaymakam olabilmek için 4 yıllık lisans mezunu olmak gerekir ancak bu kriterler yeterli değildir. Aynı zamanda belirlenmiş bazı lisans bölümleri içerisinden mezun olma gerekliliği bulunur. Peki, kaymakamlık mesleğini yapmak için bölüm dalları nelerdir?
- Siyasal bilgiler,
- Hukuk,
- İktisat,
- İşletme,
- İktisadi ve İdari Bilimler fakülteleri,
Bu bölümlerden mezun olmuş kişiler kaymakam olabilmek için başvuru hakkına sahip hale gelir. Bu bölümlerin dışında herhangi bir alandan mezun olan bireyler kaymakamlık başvuru hakkına sahip olamaz. Ele alınan başvuru süreci ile birlikte ilgili şartlar yerine getirildikten sonra, kazanan kişiler Valilik emrine atanır.
Özellikle bu süreç içerisinde Kaymakam adayları valilik için tez hazırlar. Yapılan bu tez üzerinden geçer notu alan kişiler Kaymakam olma yolunda önemli bir adım atmış sayılır. Tabii mutlaka ilgili bölümlerden mezun olmak ve bu mezuniyetin 4 yıllık lisans süreci kapsamında gerçekleştirmek en önemli unsurdur.
Yazılı ve sözlü sınavlardan sonra 3 yıllık bir eğitim dönemi bulunmaktadır. Bu eğitim sürecinde;
- 2 ay boyunca İl Merkez Stajı
- 3 ay boyunca Kaymakam Refikliği Stajı
- 2 ay Mülkiye Müfettişi Refakatinde Staj
- 4 ay Bakanlık Merkez Stajı adı altında dil kursu
- 12 ay Yurt Dışı Stajı
- 9 ay Kaymakam Vekilliği Stajı
- 4 ay Kaymakamlık Kursu görülmektedir.
Bu eğitim ve stajlardan sonra ise kaymakamlık ataması gerçekleşmektedir.
Kaymakam Olma Şartları - 2023
Önceki yıllarda olduğu gibi Kaymakam olma şartları 2022 yılı için de geçerliliğini koruyor. Gerekli başvuru şartlarını taşıyan ve tüm etmenleri yerine getiren adaylar Kaymakam olmak için önemli bir şans yakalar. Peki, Kaymakam olabilmek için gerekli şartlar nelerdir?
- Kaymakamlık sınavına girebilmek için 35 yaşın altında olmak gerekir.
- Ayrıca yukarıda belirtilmiş olan bölümler arasından mezun olma şartı yer almaktadır.
- Kaymakamlık için yapılacak olan sınav doğrultusunda en az 70 puan alma şartı yer alır.
- Bu sınavın geçilmesi ile beraber 4 farklı mülakat sınavı bulunmaktadır.
- Yapılan 4 mülakat üzerinden iyi sonuçlar almak Kaymakam olma yolunda önemli bir adım olarak öne çıkar.
Yapılan tüm bu sınavların ve mülakatlarına ardından Kaymakam olmak isteyen bireyler, bu süreci başarılı geçtikten sonra 3 yıl süreyle staj görürler. Farklı yerlerde gerçekleştirilen bu stajlardan da mutlaka başarıyla geçmek gerekmektedir.
Kaymakamın görevleri nelerdir? Kaymakam ne iş yapar
Kaymakamların görevleri ağırlıklı olarak denetlemelerdir desek yanlış söylemiş olmayız. İlçedeki tüm noksanlıkları tüm alanları denetleme yetkisine sahiptir. Kaymakamlar valiye bağlı olarak çalışmakta olup valilerin görevleri aynı zamanda kaymakamlarında görevleridir diye biliriz. Valilerin ilçedeki temsilcileridir. Kaymakamlar ilçedeki belediye çalışmalarını, emniyet, esnaf vs, tüm alanların çalışmalarını denetlerler. Valinin emirlerini duyurur ve uygularlar. Kaymakamlar aynı zamanda Kanunların, yasa ve yasakların uygulanmasından da sorumlu kişilerdir. Hükümet kararlarının ilçelerde tatbik edilmesinden de kaymakamlar sorumludurlar
İlçedeki idare ve zabıta gibi birimlerde kaymakamların sorumluluklarındandır. Kısaca ilçelerdeki huzur ve güvenin sağlanması kaymakamın görevleri arasındadır.
Kaymakam olmak için mezun olmanız gereken bölümler
- Siyasal bilgiler
- Hukuk
- İktisat
- İşletme
- İktisadi ve idari bilimler fakülteleri
- Sosyoloji (15 Temmuz 2018'de eklendi)
- Psikoloji (15 Temmuz 2018'de eklendi)
- Halkla İlişkiler ve Tanıtım (15 Temmuz 2018'de eklendi)
Kaymakamlık sınavları nasıl yapılır? Hangi alanda kaç soru çıkmaktadır?
Kaymakam nasıl olunur sorusuna verilebilecek en önemli cevap tabi ki de kaymakamlık sınavıdır. Kaymakam olmak için girilen sınav da ülkemizde ki her resmi sınav gibi ÖSYM bünyesinde gerçekleşmektedir. Adaylar ÖSYM’nin belirlediği tarihlerde belirlenen başvuru merkezlerinden ya da internet üzerinden kayıtlarını yaptırmak zorundadırlar.
Bunu da belirtmek gerekir, diğer ÖSYM sınavlarında olduğu gibi kaymakamlık sınavlarında da bir kayıt ücreti bulunmaktadır.
Sınavda 34 adet Genel Kültür Testi ve Genel Yetenek sorusu, 66 adet Alan Bilgisi Testi sorulur. Bu 34 soru Türkçe (14), Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi (4), Türkiye’nin Sosyo-Ekonomik Yapısı (10) ve Türkiye’de Demokratikleşme ve İnsan Hakları (6) konularından oluşmaktadır.
66 soru ise Anayasa Hukuku (13), İdare Hukuku (18), Türkiye’nin İdari Yapısı (14), Türkiye’de Mahalli İdareler (9), Ekonomi (12) konularından oluşmaktadır.
Kaymakam adaylığı sözlü ve yazılı sınavı konuları nelerdir?
Kaymakamlık sınavı konuları oldukça fazladır. Kaymakamların her alanda bilgi sahibi olması beklenmektedir. Kaymakam adaylığı sınavı hem sözlü hem yazılı olarak yapılır.
Sınav konuları ağırlıklı olarak şu şekildedir;
- Türkiye’nin idari yapısı,
- Türkiye’nin ekonomik yapısı ve sorunları,
- Türkiye’de demokratikleşme
- İdare hukuku
- Anayasa
- Mahalli idareler
- İnkılap tarihi
- İnsan hakları
- Ekonomi
- Hukuk
- Tarih
Kaymakam adaylığı sözlü sınavında ise ağırlıklı olarak şu konulara dikkat edilmektedir;
- Temsil yeteneği
- Kavrama ve yorumlama yeteneği,
- İkna kabiliyeti
2023 Kaymakam Maaşı
1. Derece Birinci Dereceden Aylık Alanlar Kaymakam: 34.500₺ - 36.500₺
1. Derece Birinci Sınıf 1/4 Dereceden Aylık Alanlar Kaymakam: 40.000₺ - 43.000₺
Lisans Mezunu Kaymakam Maaşı: 35.500₺- 37.500₺
1. Derece Birinci Dereceden Aylık Alanlar Kaymakam: 35.500₺ - 37.500₺
Anahtar Kelimeler: Kaymakam , Kaymakamlık , Maaşı , 2023 Yılı , Kimdir , Nasıl Olunur , Sınavı , Soruları , Eğitim , Atamaları , Adayı , Yönetmeliği , Görevleri