Bir iş görüşmesinde kibirli, ezik yada çaresiz görünmek yerine yeteneklerini sergilemenin ipuçlarını öğren. İşte, bir iş görüşmesinde kendini daha iyi pazarlayacağın 6 hayati yöntem…
Bilgi, yetenek ve becerilerinizi gerçekten nasıl satacağınızı bilmiyorsanız, bir iş görüşmesi sırasında “kendini pazarlama” kavramı size inanılmaz korkunç gelebilir. Kibirli, ezik yada çaresiz görünmek istemezsiniz. Lakin ikna edici bir şekilde kendini tanıtmanın nasıl yapılacağını öğrenmek iş görüşmesinin en önemli konusu.
İyi haber şu ki, kendinizden emin bir şekilde nasıl konuşacağınızı ve nasıl davranacağınızı buna paralel becerilerinizi, bilginizi ve kariyer başarılarınızı biraz çaba göstererek öğrenebilirsiniz. Sonuç olarak bu ipuçları, bir iş görüşmesinde kendinizi iyi pazarlamanıza yardımcı olacaktır.
İşte, bu 6 teknik kendini daha iyi pazarlaman konusunda sana yardımcı olacaktır.
Şirket kültürü ve çalışanlar hakkında bilgi edin
Birçok işe alım uzmanı, giyim ve kuşamınıza bağlı olarak sizin hakkınızda ilk izlenimlerini oluşturacaktır. Bunun için doğru mülakat kıyafeti seçmeniz, katılacağınız şirkete ve organizasyonun kültürüne bağlı. Çalışanların giydiklerinden bir kademe daha iyi giyinmek sizi bir adım daha öne çıkarabilir.
Ayrıca fiziksel olarak güven vermeniz gerekir. “Vücut diliniz sizin neleri pazarlamak istediğinizi güçlendirmek ve desteklemek için vardır.” Özellikle göz teması, el hareketleri, ses tonunuz, duruşunuz vs. durumlar kendinizi bir işe alım uzmanına pazarlarken çok önemlidir.
Asansör konuşması ve pazarlama konuşmasını özelleştirin
Asansör konuşmasını başvurduğunuz işe göre özelleştirmeniz gerekir. İş görüşmesine gitmeden önce 30 ile 60 saniyelik bir kişisel tanıtımınızı hazırlamanız size büyük avantaj sağlayacaktır.
Her bir işe alım uzmanı için ayrı bir Asansör konuşması hazırlayamazsınız burada önemli olan şirketin sorunlu noktalarını konuşmanız ve o sorunların çözümü için onlara nasıl bir katkı yapacağınızı sunmaktır.
Şirketin ihtiyaçlarını ve iş sorumluluklarını değerlendirmek için ise iş ilanına ayrıntılı bakın ve ardından pazarlama konuşmanızı buna göre ayarlayın. Yaptığınız araştırma neticesinde şirket için önemli olan unsurları tespit edin. Ayrıca şirketin sosyal medya hesapları ve web sitelerinden bilgiler edinin. Eğer ulaşabilirseniz medyada çıkan güncel bültenleri ve üstlenen girişimler hakkında da bilgi edinin. Tüm bu araştırmalar sonucunda da pazarlama konuşmanızı özelleştirerek hazırlanın.
Anlamlı anekdotlar hazırlayın
Hangi sektörde olursanız olun, gerçekleştirdikleriniz-Başardıklarınız ile alakalı iş görüşmesi sorularının sorulmasını bekleyebilirsiniz. Esasen, bu sorular geçmiş iş deneyimlerinizden örnekler bulmanızı gerektirdiğini göstermektedir.
Örneğin mülakatta en sık karşılaşılan “Bize karşılaştığınız zor bir durumu ve onu nasıl çözdüğünüzü anlatabilir misiniz?” yada “Sorunlu bir iş arkadaşınızla yaşadığınız zorluk ile alakalı durumu anlatabilir misiniz?” gibi sorular; Ne yazık ki, birçok iş arayanın tökezlediği yerdir.
Pek çok kişi kendisi hakkında akıcı, etkileyici ve güzel hikayeler anlatabilir. Ama bu hikayeler işe alım uzmanlarını etkileme de çok fazla etki göstermez. Önemli olan hikayeden çok onun sonuçlarını konuşmaktır.
Örneğin önceki işlerinizde, İnsanların çözümleriniz hakkında nasıl övgüde bulunduklarına ve bunun işletmeyi nasıl etkilediğine dair gerçek bir diyalog kullanın. Aldığınız tüm ödülleri veya somut başarıları açıklayın. Eski patronunuzun bu projede meslektaşlarına hâlâ nasıl övgüde bulunduğunu ve projenizin yıllar sonra nasıl hala güncelliğini koruduğunu anlatın.
Benzersiz sorular sormayı deneyin
Kendinizi diğer aday adaylarından ayırmanın sırrı basittir: Değer sunan iyi sorular sorun. Biraz sivri uçlu, ancak alışılmadık sorular sizi derinlemesine, meraklı, ısrarcı bir araştırmacı olduğunuzu gösterecektir.
Dikkat etmeniz gereken sorduğunuz sorularınızdan en az birinin, şirketin şu anda üzerinde çalıştığı bir proje ile ilgili olduğundan emin olun ve sonra dikkatlice tartışın.
Örneğin, "Yeni ürününüzün x, y veya z gibi özellikleri ve yetenekleri olacak mı?" Diye sorabilirsiniz. İşe alım uzmanı cevapladıktan sonra konuyla ilgili yaratıcı düşüncenizi sunarak devam edin.
Başarılarınızı daima sayısal verilerle ölçün
Unutmayın “Ölçütler daha iyi pazarlar." Başarılarınızı açıklarken kesin sayıları kullanmak bu yüzden çok önemlidir . Bu nedenle, "Başarılı bir projeye liderlik ettim" demek yerine, "Önderlik ettiğim proje maliyetleri% 35 azalttı ve ilk 7 günde bize on büyük yeni müşteri kazandırdı.” Diyebilirsiniz.
Ayrıca, "takım oyuncusu" veya "çalışkan" olduğunuzu söylemek gibi boş klişeler kullanmaktan kaçının. Bunun yerine, geçmişte becerilerinizi nasıl uyguladığınızı gösteren alakalı hikayelerle iddialarınızı destekleyin.
Doğru şeyleri söylemekten korkmayın
Kendiniz hakkında konuşurken özellikle rahat değilseniz, iş görüşmesi olması gerekenden çok daha tuhaf geçecektir. Ritminizi bulmanın anahtarı mı? Uygulama. Yardıma mı ihtiyacınız var? Bunun içinde enkariyer’de benzer içerikleri inceleyerek kendinizi çok daha iyi bir iş görüşmesine hazırlayabilirsiniz. İşte, o zaman yalan yanlış yada hazırlıksız olduğunuz için alakasız şeyler söylemek ve zorda kalmayacaksınız. İş görüşmesinin en önemli iki anahtar kelimesi doğru söylemek ve kendini iyi şekilde pazarlamaktır.
Anahtar Kelimeler: İş Görüşmesi , Kendini Pazarlama , Yöntemleri