Başarılı bir kariyer başarılı bir planlama ve doğru yürütülen bir süreçle olur. Peki, sizin bir fikriniz var mı? Yada en büyük hayaliniz nedir? Cevabınız evet ise bunları nasıl yöneteceğinizi biliyor musunuz? İşte başarı hikayenizi yazarken kariyer sürecinizi nasıl yönetmeniz gerektiği ile alakalı püf noktalar.
Kariyer aslında koskocaman bir ORMANA benzer;
Kariyerinizin başında önce AĞACI görmeniz lazım,
Orta kariyer'de ORMANI görmeniz lazım
En üst kariyerde ise YENİ ORMANLAR keşfetmeniz lazım.
Yani parçayı görmeden bütünü göremezsiniz. Parçayı kavramadan bütünü kavramanız çok zor. Parçadan bütüne giden yolda süreçten geçer.
Yeryüzündeki her şey bir sürecin sonucunda meydana gelir. Hiçbir şey birden olmaz. İnsan 9 ayda dünyaya gelir, ağaçlar meyve vermek için önce filizlenir, büyür, ağaç olur sonra meyve vermeye başlar. İş hayatında kariyer edinmek için önce belli aşamalardan geçmeniz gerekir, bir insanla dostluk kurarken bile önce tanışırsınız sonra arkadaş olursunuz sonra hayatta birçok şeyi paylaşırsınız sonra dostluklar başlar. Kısacası süreçten geçmeyen hiçbir şey olgunlaşmaz ve sonuç vermez.
İnsanoğlu öyle bir varlık ki her şeyin birden olmasını ister. Bir sihirli değneği eline alıp hayal ettiği ve hedeflediği her şeyin o anda bir güneş gibi ortaya çıkmasını bekler,Peki! bu mümkün mü? Tabii ki mümkün değil. Zaten başarılı ve başarısız insanları ayırt eden temel nokta da burada ortaya çıkıyor. Yukarıda bahsettiğimiz her şeyin birden olmasını isteyen, sabırlı olmayan, sürecin gerekliliklerini yerine getirmiyen kişiler daha yolun başındayken ya da ortasındayken pes eder ve bırakırlar başarısız olurlar.
Başarılı insanlar ise tam tersine hayal ederler, inanırlar, süreci planlarlar, harekete geçerler ve bu süreçlerin hepsinin bir sabır sonucu elde edileceğini bilerek, gece gündüz emek harcayarak genellikle sonuca varıp muhteşem başarılar elde ederler.
Yani başarılı insanlar başarısız insanlardan çok zeki oldukları için ya da onlardan çok yetenekli oldukları için ya da onlardan çok şanslı oldukları için çok daha başarılı değiller. Eğer siz süreci planlayamazsanız hayat sizi kendi planının içine çeker.
Örneğin başarılı bir girişimci olmak istiyorsanız;,
- Güzel bir iş fikri
- Güçlü bir ekip
- Planlı ve hedefli büyüme
- Finansal varlığınızı verimli ve doğru kullanma
- Süreci doğru götürme
Adımlarını izlemeniz, süreci doğru planlamanız ve yürütmeniz gerekir.
Başarı yukarıda da değindiğimiz gibi şans, yetenek, aile desteği, maddi unsurlar vs. ile tek başına ilişkili değildir. Aslında başarı hikayelerine bakarsanız başarılı girişimcilik hikayelerinin yüzde doksandan fazlası sıfırdan başlamış, maddi sıkıntılar çekmiş, aile, arkadaş, dost vb. çevrelerden destek alınamamış ve hatta bu çevrelerin kendilerini bu yolda caydırmak için çabaladıklarını göreceksiniz. Ama o başarılı insanların hepsinin inandığı bir hayali vardır ve tüm çabalar o hayalleri gerçekleştirmek içindi.
Çok güzel bir söz vardır; En fakir insan bir kuruşu olmayan kişi değil, bir hayali olmayan kişidir. Evet hayalleri olmayan kişilerin geleceği ve yarınları yoktur. Her şey bir hayalle başlar. İnsan hayal ettiği şeye inanır inandığı için de motive olur enerjisi yükselir ve harekete geçer. Ondan sonra da çok çalışır ve sabırlı olur netice de başarı gelir. Bakın yine her şey bir süreçten geçti demi. Süreçsiz kariyer planlaması ve başarı asla olmaz.
O zaman başarının 7 temel anahtarını yeniden özetlersek;
- Hayal etmek
- İnanmak
- Motive olmak
- Enerjik hissetmek
- Harekete geçmek
- Sabırlı olmak
- Çok çalışmak
Eğer bu adımları doğru bir süreçle planlarsanız kariyer kapıları size sonuna kadar açılır.
Kariyer planlama sürecini ansiklopediler dolduracak kadar geniş ve uzun bir süreçler zinciridir. Biz burada sadece kariyer planlamasının temelini oluşturan doğru fikir, doğru planlama ve sürecin doğru işleyişi üzerinde durduk.
Sonuç olarak ne iş yaparsanız yapın kariyer süreci; bir hayalin bir başarı hikayesi ile sonuçlanması için izlemeniz gereken sürecin zamansal değeridir. Hayatta asla geri getiremeyeceğiniz en değerli şey zamandır. Onun için kariyer planlaması yaparken zaman kaybı yaşamamak ve başarısız olmamak için süreci en doğru şekilde planlamanız ve yürütmeniz gerekmektedir. Şimdi kendinize şu soruları sorun; benim bir fikrim ve hayalim var mıdır? Ve 1 yıl sonra yada 5 yıl sonra nerede olacağım?
Anahtar Kelimeler: Kariyer , Planlaması , Süreç