İşletme bölümü Türkiye’de en çok kontenjanı olan bölümlerden birbiridir. Her yıl ortalama 20 bin üzerinde kontenjan ayrılmaktadır. Ayrıca açık öğretim fakültesinde de on binlerce kişinin tercih ettiği bir bölüm olan işletmenin ülkemizde milyonlarca mezunu bulunmaktadır. Peki, işletme bölümü nedir? Kimler bu bölümü okumalı? İşletme bölümü dersleri nelerdir? İşletme mezunları ne iş yapar? İşletme mezunları hangi alanlarda çalışabilir? İşte, tüm bu soruların yanıtlarını sizler için nkariyer olarak hazırladık.
İşletme en çok tercih edilen bölümler arasında yer almakla beraber, hemen hemen her üniversitede bölümü de bulunmaktadır.
İşletme bölümünü tercih etmeyi düşünen yada kazanan öğrencilere en çok sorulan sorulardan birisi “bu bölümü kazandıktan sonra ne iş yapacaksın?” sorusudur. Sanırım işletme mezunu olupta bu soruyu doymayan neredeyse yok. Çünkü teknik bazı bölümler gibi örneğin; mühendislik, tıp, öğretmenlik, hukuk vb. bölümlerden mezun olununca çalışma alanı tam belli olan bir bölüm değildir. Örneğin matematik öğretmenisiniz mezun olduktan sonra kamu yada özel bir eğitim kurumunda matematik öğretmeni olursunuz yada tıp bitirdiniz bir hastanede doktor olarak büyük ihtimal görev yapacaksınız. Ya işletme mezunu için bunu söylemek mümkün mü? Maalesef öyle net bir şey söylemek mümkün değil.
İşletme tercih edenlerin en çok dikkat etmesi gereken husus çalışma alanını siz kendiniz belirlemelisiniz. Bu bölümde okurken kendi çalışma alanınızı belirleyecek planlar yapmalısınız. Mezun olduktan sonrada bu planlar doğrultusunda bir yerde çalışmaya başlarsınız.
Örneğin okulu bitince bankacılık sektöründe çalışmak isteyen bir işletme öğrencisi, planlarını okurken bu doğrultuda gerçekleştirmelidir. Okurken ders seçimlerini, staj yapacağı yeri ve referanslarını bu doğrultuda planlamalı ki bu sektörde çalışabilsin.
İşletme Bölümü Nedir?
İşletme bölümü seçebilmek için lise döneminde eşit ağırlık bölümünü tercih etmeniz gerekir. Üniversite sınavında başarılı bir puan alıp bu alanı seçen öğrenciler tercih döneminde işletme bölümünde okumaya hak kazanır. Türkiye’deki üniversitelerin çoğunda bu bölüm bulunmaktadır. Genel olarak İngilizce ve Türkçe dil seçenekleriyle okuma fırsatları vardır.
Peki, İşletme bölümü nedir?
İşletme bölümü işletme kurma, yönetme ve çalışma biçimlerini anlamak ve geliştirmek için kurulmuş, aynı zamanda bugün var olan iktisat bölümü ile ortak alanda çalışan bir bölümdür. Teknolojik gelişmeleri takip ederek ve yararlanarak günümüz dünyasındaki var olan büyük şirketlerin araştırma ve çalışma yapmasına katkıda bulunan bir bölümdür diyebiliriz.
İktisadi İdari Bilimler Fakültesi’nin en popüler bölümlerinden bir tanesi olan işletme, hem örgün hem de açık olarak tabir ettiğimiz uzaktan eğitimde de oldukça fazla kayıtlanılan bölümdür. İşletme o kadar geniş bir alanı kapsıyor ki Bankacılıktan, Kamu Kurumlarına, Akademisyenlikten, Mali Müşavirliğe kadar uzanan bir iş sahası vardır.
Kimler İşletme Bölümü Okumalı?
İktisadi ve idari bilimler fakültesine ait bir bölüm olduğu için bu bölümü okumak isteyenlerin yetkinlikleri fazla olmalı. İdari bilimlerde yönetim alanları üzerine bir eğitim alındığı için yönetim becerisi gerektirir. Aynı zamanda iktisadi yorumlama yeteneği olması gerekir. Bu iki yeteneğin ortak noktası olan analitik düşünme yetisine sahip olması gerekir. Kariyer yolculuğunu muhasebe alanında yürümek isteyenler için sayısal yeteneklerin gelişmiş olması gerekir. Pazarlama ve satış yolculuğuna çıkmak isteyenler için ikna kabiliyeti olması gerekir. Yönetim alanında yürümek isteyenler için yönetim bilimlerini uygulayabilecek yeteneklere sahip olması gerekir.
İşletme bölümü dersleri
4 yıllık bir bölüm olan İşletme Fakültesinde en başta Muhasebe, İşletme Yönetimi, Ekonomi, İş Hukuku, Çalışanların Motivasyonlarına yönelik dersler, Analiz Yöntemleri gibi belli başlı dersleri vardır. Genellikle işiniz sayılarla olacak olsa da sözel derslerde yok değil. Bunun yanı sıra yan bölüm yani kardeş bölüm olan İktisat ile alakalı dersler de gösterilmektedir. Makro İktisat, İstatistik, İngilizce gibi dersleri de göreceksiniz.
İşletme bölümü dersleri genel olarak;
- Temel Hukuk Dersleri
- İktisat Dersleri
- Yabancı Dil
- Finansal Muhasebe
- YÖK Dersleri
- Matematik
- İşletme Yönetimi
- İstatistik
- İnsan Kaynakları Yönetimi
- Türk Vergi Sistemi
- Üretim Yönetimi
- Finansal Tablolar Analizi
- Sermaye Piyasaları
- Şirketler Muhasebesi
- Pazarlama
İşletme Mezunları Ne İş Yapar?
Yöneticilik, işletme mezunları için ilk akla gelen meslek… Evet işletme bölümü mezunlarının yaptıkları işlerden biri yöneticiliktir. Tabii ki mezun olur olmaz hemen bir şirkete yönetici olarak girmeniz pek beklenmese de kolaylıkla yükselip kısa zamanda yönetici pozisyonuna gelmeniz mümkündür.
İşletme mezunları bir şirketin hemen her departmanında, çeşitli görevlerinde çalışabilirler: Satış, pazarlama, finans, insan kaynakları, pazarlama, yönetim, muhasebe, reklam, Ar-Ge…
Kendilerini geliştirdikleri ya da geliştirmek istedikleri sektöre göre de alanlarını seçebilirler. Örneğin bankacılık, kozmetik, turizm, denetim, telekomünikasyon, vs.
Tüm bunların dışında ise çeşitli sınavlara girerek mali müşavir, idari yargı hakimliği, denetmen olabilirler.
İşletme bölümü mezunları kamuda ne iş yapar?
İşletme bölümü mezunları, kamu kurum ve kuruluşları tarafından açıktan atama ile yapılan ve İİBF, SBF, İktisat, İşletme Fakültelerinden mezun olanların katılabildiği a kadro kariyer mesleklerin tamamına girebilir.
- Kaymakamlık
- Sayıştay Denetçiliği
- İdari Hakimlik
- Merkez Bankası Uzmanlığı
- Uzmanlık
- Müfettişlik
- Denetçilik
- Kontrolörlük
- Denetmenlik ve Taşra Uzmanlığı
İşletme bölümü mezunlarına özel kadro açılan kurum ve kuruluşlar:
- Hazine ve Maliye Bakanlığı Uzman Yardımcılığı
- ÖSYM Uzman Yardımcılığı
- Özelleştirme İdaresi Başkanlığı Uzman Yardımcılığı
- Ticaret Bakanlığı Uzman Yardımcılığı
- TİKA Uzman Yardımcılığı
İşletme mezunları ücret ve maaşları
İşletme mezunları çok farklı alanlarda çalıştığı için ücret konusunda net bir şey demek imkansız. Ama şöyle bir gerçek var genel olarak işletme mezunları çok iyi pozisyonlara geldikleri için maaşları çok iyidir. bunun için aşağıdaki bazı mesleklerin maaşlarını inceleyebilirsiniz.
2020’de en çok kazandıran 50 meslek ve maaşları ... Tıklayınız
2020’de en yüksek maaş alacak kamu çalışanları ... Yıklayınız
Anahtar Kelimeler: İşletme , Nedir , Dersleri , İBFF , İşletme Fakültesi , İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi , Siyasal Bilgiler Fakültesi , Eğitim , KPSS , Mezun , İş İmkanı , İş İlanları , Kamu , Özel , Maaş , İstihdam , İngilizce , Puanı , YKS , Paunı , Üniversite , Taban , Atama , Avantajları , Meslekleri , Sektör , Alanları , Kaç Yıllık , Lisans