Başarılı bir iş görüşmesi artık iyi fikrin ve kendini iyi ifade etmenin sonucunda oluşur. Bazen söylemek istedikleriniz açık şekilde dile getiremeyebilirsiniz. İşe alım uzmanını ikna etmek için sözlü olarak kendinizi en iyi şekilde ifade etmeniz lazım. İş görüşmesi için pratik yapmanız gerekir. Bunun içinde mülakat soru ve cevaplarını pratik yaparak iş görüşmesinde harika bir izlenim bırakabilirsiniz.
Unutmayın, burada anlatılanları sözlü olarak tekrar etmemeniz ve sırasına göre sıralamamanız lazım. Bunun yerine ana fikri kavrayın ve yeni düşünceleri ustaca kendi kelimelerinizi ekleyerek kullanın. Sonuç olarak doğal bir şekilde konuşma devam eder. İşte, iş görüşmesinde söylemeniz gereken bazı sözler…
A. GÖRÜŞME BAŞINDA;
Görüşme başlangıcında, hedefiniz işe alım uzmanı üzerinde güçlü bir ilk izlenim bırakmaktır. Kibar, profesyonel ve insancıl tarafınızı ön plana çıkartın. Nezaketi asla elde bırakmayın.
1. Mülakata kibar bir selamlama ile başlayın
“Tanıştığımıza çok memnun oldum
Nasılsınız?”
2. İşe alım uzmanına görüşmeye sizi çağırdığı için teşekkür edin.
“Bana zaman ayırdığınız ve mülakata davet ettiğiniz için çok teşekkür ederim.”
3. Şirkette size işi tavsiye eden biri varsa ondan bahsedin.
“…. Bey/Hanım bana böyle bir pozisyonda alım yapılacağını söyledi, çok heyecanlandım ve hemen başvurumu yaptım.”
4. Sizi dikkate aldıkları için teşekkür edin
“Beni böyle bir iş pozisyonu için uygun görüp görüşmeye çağırdığınız için çok teşekkür ederim. Size minnettarım bu konuda.”
5. İş pozisyonunu ve şirket hakkında araştırma yaptığınızı dile getirin.
“Şirketiniz hakkında birçok kanaldan araştırma yaptım, sizden de şirketiniz ve iş pozisyonu için daha fazla şeyler öğreneceğim için de çok heyecanlıyım.”
6. İşe uygun olduğunuzu belirtin
“İş pozisyonu ile alakalı bilgileri gözden geçirdim, deneyimlerime, niteliklerime ve yetkinliklerime çok uygun olduğunu gördüm onun içinde hemen başvurumu yaptım. Tabi ki sizinle de bu konu hakkında daha fazla konuşmayı dört gözle bekliyorum”
B. GÖRÜŞME ESNASINDA;
Görüşme devam ederken asıl yapmanız gereken, sorulacak sorulara odaklanmak ve kendini en iyi şekilde ifade etmektir. İş pozisyonu için ne kadar uygun olduğunuzu göstermeniz lazım.
1. Sadece başvurduğunuz pozisyon için uygun olduğunuzu söylemeyin. Nedenleri ile açıklayın
"Başarılarınızı, deneyimlerinizi ve özel yetenekleriniz varsa onları da iş pozisyonu için nasıl katkı sunacağınızı anlatın.
Bu iş için uygunum çünkü; ….(İş görüşmesine gitmeden önce iş ilanını inceleyin ve özgeçmişinizle ilişkilendirerek hazırlanın.)"
2. Nasıl değer katacağınızı anlatın (Özellikle iş pozisyonunuz ile alakalı nasıl bir değer katacağınızı ve şirketin karlılığının artırılması için neler sunabileceğinizi anlatın)
“Daha önce çalıştığım firmada şunu… yaptım ve şirketinize de bu konuda değer katmak isterim”
3. Takım oyuncusu ve takım çalışmasına yatkın olduğunuzu belirtin
“Takım çalışmasının gerekliliğine inanan biriyim ve başkalarıyla birlikçe çalışmayı güçlü yönlerimden biri olarak görüyorum.”
4. Uzun vadeli şirkette çalışmak istediğinizi anlatın
“Bu iş pozisyonu uzun vadeli hedeflerime uyuyor, kariyerimi sizlerle daha da geliştirmek ve uzun yıllar sizlerle çalışmak isterim.”
5. Kendinizi hem kişisel hem de profesyonel olarak öğrenmeye ve geliştirmeye istekli olduğunuzu belirtin
“Daima yeteneklerimi geliştirmeye çalışıyorum ve son zamanlarda….(Kitap okudum, spora başladım, bir kursa başladım vb.) bu alanda ciddi anlamda kendimi geliştirme eğiliminde ve çabasındayım.”
C. GÖRÜŞME SONUNDA;
Röportajın sonunda, şirkete ve iş pozisyonuna ne kadar ilgi duyduğunuzu sorular sorarak gösterin. Görüşmeyi dikkatlice kapatmalısınız ve ne kadar sosyal bir insan olduğunuzu da karşınızdakine aktarın.
1. Toplantıdan çok zevk aldığınızı belirtin: “Bu iş pozisyonu hakkında daha fazla şey öğrendim gerçekten hoşuma gitti.”
2. İşe alım uzmanına zaman ayırdığı için teşekkür edin: “Bugün bana bu iş pozisyonu için zaman ayırdığınız dolayı size çok teşekkür ederim.”
3. Başvurduğunuz iş pozisyonu için uygun olduğunuzu tekrar hatırlatın: “Bahsettiğim gibi, operasyonlarınız hakkında daha fazla şey öğrendikten sonra, niteliklerimin beni bu rol için mükemmel bir seçim haline getirdiğine inanıyorum.”
4. İletişim hatlarını açık tutun: “Deneyim ve tecrübelerim hakkında başka sorularınız varsa yada daha sonra benimle iletişime geçmek isterseniz her zaman uygun olduğumu söylemek isterim.”
5. Fırsat verilmesi durumunda coşkulu olduğunuzu gösterin: “sizlerin organizasyonunda olmak ve sizlerle çalışmaktan heyecan duyarım.”
Profesyonel ve etkili bir CV istiyorsan bizimle iletişime geç:
Mail: nkariyercv@gmail.com
Whatsapp: 0541 123 21 07