İş bulmak ve işe başlamak için atılacak ilk adım olan CV ve özgeçmiş, doğru kriterlere uyarak yazıldığında işe alınma şansınızı artıracaktır. Birçok kişinin işe kabul edilmeme yâda CV’sinin dikkate alınmamasının sebebi bilgilerin uygun kriterler içerisinde hazırlamamasından kaynaklanıyor. İşte, bu yazımızda nkariyer olarak sizler için 12 adımda özgün, etkili ve profesyonel bir özgeçmiş oluşturmanın nasıl olduğunu hazırladık.
Özgeçmişin başvurduğun firmaların senin hakkında ilk izlenimi edinmelerini sağlar. Bunun için kendini en iyi şekilde ifade etmen, tecrübelerini, becerilerini, iş deneyimlerini ve eğitimini ilgi çekici şekilde aktarman o ilk izlenimin meyvelerini toplamana zemin hazırlayacaktır. Peki, bunu nasıl sağlayacaksın;
işte, 12 adımda özgün, etkili ve profesyonel bir özgeçmiş oluşturmada sana yol gösterecek adımlar:
Fazla uzun olmasın
Özgeçmişin bir sayfa uzunluğunda olması yeterli.
Profesyonel taslaklar kullan
Özgeçmişinizi hazırlarken dikkat etmeniz gereken en önemli konuların başında görselliği; etkileyici, özgün ve profesyonel olan taslaklar kullanın. Diğer rakiplerinizden farkını ortaya koyman için önemli araçların başında CV tasarımı gelmektedir.
Profesyonel ve etkili bir CV istiyorsan bizimle iletişime geç:
Mail: nkariyercv@gmail.com
Whatsapp: 0541 123 21 07
Yazım ve noktalama işaretlerine dikkat et
Özgeçmişte yazım ve noktalama hatalarının olmaması avantaj. Gerekirse bu konuda bilen birine danış.
Anlaşılır ve sade olmasına dikkat et!
Özgeçmişinin sade anlaşılır bir şekilde olmasına özen göster.
Ayrıntıda boğulma
En az kelime ile en çok şeyi anlatmaya çalış. Ayrıntılara fazla yer verme ve senden isteneni aktar.
Bilgilerin açık, net ve anlaşılır olsun
Eğitim, iş tecrübesi gibi alanlarda başlama ve bitiş tarihlerini belirt. Yeteneklerin, hobilerin, aldığın özel kurslar vb. hakkında da spesifik bilgiler ver.
Profesyonel ve etkili bir CV istiyorsan bizimle iletişime geç:
Mail: nkariyercv@gmail.com
Whatsapp: 0541 123 21 07
Alakasız ve istenmeyen bilgilerden kaçın
Cinsiyet, boy, kilo, T.C. kimlik no, sağlık durumu gibi iş durumu ile alakası olmayan bilgileri özgeçmişine eklememeye dikkat et. Referanslar da özellikle istenmeyene kadar eklemeyin.
Özgeçmişini başvuruna göre güncelle
Başvurduğun pozisyonlar için özgeçmişini güncelle ve başvurmak istediğin pozisyon ve sektöre göre ufak değişiklikler yap. İş pozisyonu yada şirket özgeçmişteki belli bilgilerin değişmesine etken olabilir.
Ego’dan uzak ama kendinden emin ol!
Kendini aşırı şekilde şişirerek bir şeyleri ıspatlama yoluna girme. Cidden de seni yansıtacak ve sende olan özellikleri ön plana çıkar. Tabiki kendinden emin olmalısın ama bunu ego’nu ortaya çıkartarak değil sende olan özelliklerini göstererek yapmalısın.
Fantaziden ve abartıdan kaçın
Özgeçmiş hazırlarken çok fazla renk kullanmaya, okunmayacak yazı tiplerine ve alakasız şekillere yer vermekten kaçın. Renklerin uyumlu, yazı puntolarının da ideal olmasına(10-12 punto ideal olan) ve en çok iki yazı karakteri tipi kullanmaya dikkat et. Özellikle resim seçerken gözlüklü, açık seçik yada tatilde çekilmemiş olmasına da dikkat et.
Abartıya kaçma ama fazla da alçakgönüllü olma
Özgeçmişin senin niteliklerini, becerilerini ve başarılarını öne çıkarmalıdır. Eğitim ve iş hayatında yaptığın çalışmalar, edindiğin tecrübeler, sosyal sorumluluk projelerin, kariyer hedefin ve beklentin gibi sana ait spesifik bilgileri en doğru şekilde işlemelisin.
Özgeçmişini hazırladıktan sonra kesinlikle çıktı ve mail için PDF uzantısı kullan
Bir çok iş arayan adayın yaptığı en büyük hatalardan biri CV hazırlandıktan sonra çıktı alma yada bir firmaya mail gönderme esnasında JPEG, PNG gibi resim formatında olan dosya çıktısını kullanmasıdır. Kesinlikle ve kesinlikle şirketlere mail atarken ve çıktı alırken PDF uzantılı dosya gönderin. Özellikle JPEG ve PNG uzantılı dosya da çıktı alınırken kenar boşluklar genelde düzgün çıkmaz ve sayfa yapısı bozuk çıkabilmektedir.
Profesyonel ve etkili bir CV istiyorsan bizimle iletişime geç:
Mail: nkariyercv@gmail.com
Whatsapp: 0541 123 21 07