Artık mülakatsız personel alımı neredeyse yok. İster kamuya başvurun isterse de özel sektöre mülakat soruları ile karşı karşıya kalmak durumundasınız. Peki, mülakata hazırlanırken en sık sorulan sorular konusunda pratik yapıyor musunuz? İşte, nkariyer olarak bu yazımızda sizler için şirketlerin adaylara en sık sorduğu popüler mülakat sorularını ve cevaplarını hazırladık...
Şirketlerin işe alım yönetimlerinde ne kadar farklılıklar olsa da genel de mülakatlarda sorulan sorular benzerlik gösterir. Bizler de nkariyer olarak bunu göz önünde bulundurmak suretiyle adaylara en sık sorulan ve hafızalarda yer edinen mülakat soru ve cevaplarını derledik. sizde bu soru ve cevaplarla pratik yapabilir, mülakat becerilerinizi ileri seviyeye taşıyabilirsiniz.
Kendinizi tanıtır mısınız?
Bir iş görüşmesine gittiniz ve ilk soru ne olacak diye bekliyorsunuz, tabiki ilk soru genelde kendinizi tanıtır mısınız ile başlar. Çok genel bir sorudur ancak görüşmeye iyi bir iş giriş yapabilmeniz için çok önemli bir sorudur. Motivasyonunuz bu sorunun aslında en iyi cevabıdır. İş görüşmesine gelmeden bu sorunun cevabını mutlaka evde hazırlamış olmanız lazım. Dikkat etmeniz gereken bir hususta, ingilizce gerektiren bir pozisyonsa cevabı Türkçe ve İngilizce olarak hazırlayın. Özellikle başvurduğunuz pozisyon için aranan özelliklere sahip olduğunuzu vurgulayan, iş odaklı, yaklaşık bir dakikalık bir konuşma olsun. Ancak önceden ezberlemiş gibi değil, doğal bir şekilde anlatın. Beden dilinizi kullanın ve kendinizden emin olun. Anlatırken; hafta sonu ne yaptığınızdan, hobilerinizden bahsetmeyin. İş deneyimlerinizden, kısaca eğitim geçmişinizden, kariyer hedeflerinizden bahsedin. Sonucu çok iyi bağlayın, konuşmanızı şu sebeplerden ötürü firmaya ve pozisyona çok uygun olduğunuzu söyleyerek bitirin.
Önceki işinizden neden ayrıldınız?
Son işinizden kötü ayrıldıysanız, kimseyi kötülemeyin. Negatif bir cevap vermeyin. Patron maaşınızı yatırmamış olabilir, sigortanız yapılmamış olabilir, verilen sözler tutulmamış olabilir. Ne kadar kötü bir deneyim yaşamış olursanız olun, çok negatif ifadeler kullanmayın. Profesyonel bir dille, bir iki cümleyle, çok detaya girmeden sebebi anlatın. Sonra eski işinizde yaptığınız işlerden, kattığınız değerlerden, öğrendiklerinizden, yani pozitif yanlarından bahsedin.
Bu işi neden istiyorsunuz?
Şirketin değerleri ve kendi değerlerinin ne ölçüde uyuştuğu ve bu pozisyona neden oturduğunu çok güzel şekilde anlatmak gerek. Bu yüzden ev ödevinizi iyi yaparak şirket hakkında gerekli tüm bilgileri önceden edinmek ve ortak noktaları ve verilecek yanıtı önceden belirlemek faydalı olacaktır.
Soruya şu şekilde bir cevap verebilirsiniz; Bu iş bütün kariyerim boyunca ilgilendiğim şeylere çok uyuyor. Hem kısa hem uzun vadeli faaliyetlerin karışımını harika bir biçimde sunuyor. Kısa vadeli başarılarım beni bir üst seviyeye çıkaracak ve uzun vadeli başarılarım mükemmel hissetmeme neden olacak.
Sizde; özgün,profesyonel, yaratıcı ve etkileyici bir CV istiyorsanız bizimle iletişime geçin:
Mail: nkariyercv@gmail.com
Whatsapp: 0541 123 21 07
Şirketimiz hakkında ne düşünüyorsunuz?
Neden bizimle çalışmak istiyorsunuz? Sorusu ile benzer. Mülakata gitmeden şirketi mutlaka araştırmanız gerekli. Kendi internet sitesinin yanısıra basında nasıl çıkmış, hangi işleri yapmış, inceleyin. Sosyal ağlarda ne derecede aktif? Bunlardan örnekler verebilirsiniz. Bu sizin ilginizi gösterir.
Karşılaştığınız zor bir durumu ve onu nasıl çözdüğünüzü anlatabilir misiniz?
En yaygın davranış mülakatı sorularından biri olup, bu soruyu cevaplarken yeteneklerinizi ve becerilerinizi yine bir başarı öyküsü üzerinden anlatmanız gerekiyor. Anlatacağınız öykünün ise kısa, net ve özgün olması büyük önem taşıyor.
Bize yaptığınız bir hatayı ve ondan çıkardığınız dersi anlatın?
Bu zor soruyu dürüstçe yanıtlayın; ancak utanç verici veya son derece kişisel hikayelerden uzak durun. Unutmayın, kendinizi bir “profesyonel” olarak sunmak istiyorsunuz!
En büyük başarınız nedir
Bu soru “Güçlü olduğunuz yönleriniz neler?” sorusuna çok benzerlik gösteriyor. Bu soruya cevap verirken somut ve rakamsal-istatistiksel öğelere yer vererek cevaplayınız. İK uzmanına bunu aktarırken şöyle aktarabilirsiniz; “Yürüttüğüm… Projesi sonucunda şirketin hem satış rakamları yüzde… Oranın da artarken hemde müşteri sayısı yüzde… Oranın da artışla gerçekleşti. Bu şekilde rakamsal veriler size büyük bir avantaj sağlayacaktır. Ama bu olayları aktarırken sakın abartıya kaçmayın sadece doğru olanı güzel bir şekilde ifade etmeye çalışın.
Sizde; özgün,profesyonel, yaratıcı ve etkileyici bir CV istiyorsanız bizimle iletişime geçin:
Mail: nkariyercv@gmail.com
Whatsapp: 0541 123 21 07
Diğer adaylarda olmayıp sizde olan ne var?
İşte size güçlü yönlerinizden ve başarılarınızdan bahsetmeniz için bir şans! Övünmeye gerek yok; ancak kendinizi tanıtmak kişisel PR’ınızı yapmak konusunda da çekingen davranmayın. Mülakatta kendinizden emin bir biçimde ve dürüstçe cevap verin.
Takım çalışmasına yatkın mısınız?
Değişen dünya düzeni, baş döndüren ve gelişen teknoloji artık tek başınıza bir işte başarılı olma şansınızı neredeyse bitirdi. Bugün yapılan işlerin büyük bir çoğunluğu takım çalışması ile yapılıyor artık. Bu sebeple, iş görüşmesinde takım çalışmasına yatkınlığınız sorgulanır. "Evet takım çalışmasına yatkınım" gibi klişe bir cevap vermekten ziyade hayatınızdan bir örnekle anlatın. Önceki iş deneyimlerinizden bir takım çalışması ya da ortak yapılan bir okul projesi ya da bir takım sporu vb. örnek olarak verilebilir. Evde iş görüşmesine hazırlık yaparken bu soruya da bir cevap hazırlayın. Hiç takım çalışmasında bulundunuz mu? Başarmaya çalıştığınız ortak görev neydi? Bu takımda sizin göreviniz ve katkınız neydi?
Kariyer hedefiniz nedir?
Mülakatçı kurumda gelecek düşünüp düşünmediğinizi ve planlarınızı bilmek ister. Bu soruya kısa ve uzun vadeli planlarınız olarak iki şekilde cevap verebilirsiniz. Örneğin; “Kısa vadede hedefim kendi bilgi ve birikimime, yeni çalışacağım şirketten edindiklerimi de ekleyerek işimde başarılı olmak. Uzun vadede yönetimini üstlendiğim ekibime bu birikimi aktarabilmek ve birlikte başarılar kazanmak.”
Maaş Konusunda Beklentileriniz Nedir?
Çalışacağınız sektör de ücret konusunda bilginiz yoksa kesinlikle görüşmeye gitmeden önce ciddi bir araştırma yapın. Bunu öğrenmek içinde İnternetten faydalanabilir yada benzer firmalardan çalışanlardan, arkadaşlarınızdan bilgi edinebilirsiniz. Kendi ihtiyaçlarınıza göre aylık minimum gereksiniminizi hesaplayın. Net bir rakam söylemek yerine bir aralık söyleyin. Mülakat sırasında firmadaki benzer pozisyonlarda verilen maaş dengesini de göz önünde bulundurarak uzlaşmaya açık olduğunuzu söyleyin.
Örneğin: ”Kazanacağım paradan çok çalışacağım konumla ilgileniyorum. (…)Bu kadar yıllık tecrübelerim dahilinde çalışacağım konuma uygun bir maaş beklentisi içerisindeyim. Ayrıca bu şehirde yaşamanın yüksek maliyeti göz önünde bulundurularak belirlenen adil bir maaş benim için uygun olacaktır.” Gibi kısa ve öz bir açıklamada bulunabilirsiniz.
Sormak istediğiniz bir soru var mı?
İK uzmanı böyle bir soru sorduğunda adayların çok büyük kısmı “Teşekkür ederim, bir sorum yok” cevabını verir. Ancak unutmamak gerekir ki bu soru aslında, adayın İK uzmanına “Şirketiniz hakkında araştırma yaptım ve bu şirketle oldukça ilgiliyim” şekilde düşünmesini sağlar. Bu nedenle bir sorunuzun olmadığını söylemeyin ancak sırf soru sormak için de kolay, basit sorular sormayın.
Sizde; özgün,profesyonel, yaratıcı ve etkileyici bir CV istiyorsanız bizimle iletişime geçin:
Mail: nkariyercv@gmail.com
Whatsapp: 0541 123 21 07