Sürekli mülakata katılıyor ve artık kendinizi bu konuda profesyonel bir aday olarak tanımlıyorsunuz. Geçmiş deneyimlerinizden yola çıkarak etkileyici konuşmalar yapıyorsunuz, çalıştığınız şirketleri ve eski patronlarınızdan gururla bahsediyorsunuz. Peki, o zaman neden işe alınmıyorsunuz? Neden mülakatlardan sonuç alamıyorsunuz? İşte, bu yazımızda geçmiş deneyim, bilgi ve yetkinlikleriniz kadar hayati öneme sahip olan iş görüşmesinde beden dilini kullanmanın size iş kapısını sonuna kadar nasıl araladığını öğreneceksiniz.
Beden dilimiz karşımızdakini etkileme ve bilinçaltına mesaj göndermede inanılmaz etkilidir. Yapılan bir araştırmaya göre iletişimde kelimelerin önemi yüzde 7, tonlamanın önemi yüzde 38 ve beden dilinin önemi ise yüzde 55 olarak ortaya çıkıyor. O zaman işe alımda en önemli aşmalardan biride beden dilini doğru kullanmaktan geçiyor.
İşte, İş görüşmesinde en doğru şekilde beden dilini kullanma taktikleri
Başlangıç önemli özgüvenini ortaya koy doğru başla
İşe alımınızı en çok etkileyecek davranış özgüveniniz olduğunuzu unutmayın. Hiçbir işe alım uzmanı kendine özgüveni olmayan birini işe almak istemez. Bunun için yapmanız gereken ilk hareketler ise kendinize olan özgüven, sıkı bir tokalaşma, göz teması ve dik bir oturuş olmalıdır.
Doğal olmaya dikkat edin
İş görüşmesinde normal hayatta nasıl davranıyorsanız öyle davranın ve doğal olun. Hiçbir hareketiniz abartıya kaçmamalı, jest ve mimik gibi davranışları da tozunda kullanmanızda bir sakınca olmaz. Yapacağınız jest, mimik ve diğer davranışlarda ne kadar özgüvenli, kendinizden emin, doğal ve saygılı olduğunuzu ortaya koymalı.
Tokalaşırken özgüvenli olduğunuzu gösterin
İşe alım uzmanı ile karşılaştığınız an kendisine hissettirecek kadar sıkı bir tokalaşma gerçekleştirin ama abartıya kaçmayın. Unutmayın eli aşırı sıkmak ne kadar kompleksli olduğunuzu; gevşek sıkmak ise ne kadar güvensiz olduğunuzu gösterir. Siz tokalaşmayı kendinizden emin ve tozunda yapmaya gayret edin.
Gülümseyin
Pozitif olun negatif tavırlardan kaçının. Görüşmede abartmadan tebessüm edin ve gülümseyin. Gülmek hem sizin kendinize daha özgüvenli olmanızı hem de karşınızdakinin size daha güven duymasını sağlar.
Kendinizi kasmayın ve dik oturmaya dikkat edin
Dik oturmanız; dikkatli, iletişime açık, kendinden emin ve konuşmaya hazır olduğunuzu gösterir. Kasılmamaya dikkat edin, işe alım uzmanları buna çok dikkat ederler. Kambur oturmak ise özgüvensiz olduğunuzu gösterir.
Yavaş, sakin ve tane tane konuşun
İşe alım uzmanları stresli olup olmadığınıza çok ama çok dikkat ederler. Eğer hızlı, alçak sesle yada kekeleyerek konuşursanız stresli olduğunuz anlamına gelir buna dikkat edin. Yapmanız gereken sakin, yavaş ve karşınızdakinin sizi net duyacağı bir ses tonu ile kendinizi ifade etmenizdir.
Kollarınızı bağlamayın
İletişime kapalı ve sabit fikirli olduğunuzu en iyi ifade eden davranış kollarınızın kapalı olmasıdır. İş görüşmesinde kollarınızı kesinlikle bağlamayın ama dikkat dağıtacak kadarda hareketli ellerinizi kullanmayın.
Elleriniz masanın üstünde tutun altında değil
Kendinize güvensizliğin bir belirtisi de ellerinizin masanın altında olmasıdır. Sorulara cevap verirken bir şeyleri gizlediğiniz hissi de uyandırır. Size sorulan sorulara cevap verirken ellerinizi vereceğiniz cevaba uygun şekilde kullanın ve masa üstünde tutmaya gayret gösterin.
Saçınızla, sakalınızla, kulağınızla veya elbisenizle oynamayın
Saç, sakal, kulak veya elbiseniz ile oynamak karşınızdakini oyalamak ve yalan atma durumu olduğu algısı oluşturur. İş görüşmesi esnasında bu davranışlardan kaçınmaya dikkat edin.
Dudak büzmekten kaçının
Jest ve mimikler bazen bilerek, bazen kendiliğinden, bazen de istenmedik hareketler olarak ortaya çıkar. Örneğin dudakları birleştirerek sağa veya sola doğru kaydırdığımızda bu hareket beğenmeme, önemsememe, aşağılama anlamlarına gelir. Derin bir nefes alarak mülakata girerseniz yanlış anlaşılabilecek mimikler yapmaktan kaçınabilirsiniz.
Kaşlarınızı çatmayın
Şartlar ne olursa olsun hiç kimse çatık kaşlı biri ile muhatap olmak istemez. Rahat bırakılmış kaşlar iletişime açık bir duruşu sergiler, çatık kaşlar ise egemenlik, üstünlük ve bazen de öfkenin işaretçisi anlamına gelir. İş görüşmenizin olumlu geçmesini istiyorsanız görüşme boyunca çatık kaşlı olmamaya özen gösterin.
El parmak uçlarınızı birleştirin, özgüven göstergesi
Konuşurken el parmak uçlarınızı birleştirmeniz özgüveninizin çok yüksek olduğunu gösterir. Siyasetçiler, bürokratlar yada üst düzey yöneticiler genelde konuşma esnasında el parmak uçlarını birleştirerek kendilerinden ne kadar emin olduklarını göstermeye çalışırlar. Tabi ki bu hareketler bilinçli yapılan ve kitleleri ikna etmeye yönelik bir vücut dili kullanma hareketidir.
Abartılı el kol hareketleri yapmayın
En dikkat edici hareketlerden biride el kol hareketlerinin kullanılmasıdır. El ve kollarınızı abartılı şekilde kullanmanız sizi gergin, aceleci ve stresli olarak görmelerine neden olacaktır. İş görüşmesinde söylediklerinizle uyumlu, abartıya kaçmayan el kol hareketleri kullanın, işe alım konusunda heyecanınızı yansıtın ama abartıya kaçmayın.
Bacaklarınızı sallamayın sabit durmaya özen gösterin
Bazen gerildiğimiz anlarda farkında bile olmadan ayaklarımızı bilinçsizce hareket ettirmeye başlarız. Uzmanlara göre, ayak hareketleri ne kadar çoksa, kişi o kadar çok yalan söyleme potansiyeline sahip. Bu nedenle, yanlış bir izlenim uyandırmamak adına, birkaç dakika bacaklarınızı sallamadan durmayı deneyebilirsiniz.
Sakin davranın ve elinizi yumruk yapmayın
Elini yumruk yapmak, güçlü görünmeye çalışıp aslında bir zayıflık göstergesidir. İş görüşmesinde elinizi yumruk yapmak için bir sebep yok rahat olun ve yukarıda da değindiğimiz gibi ellerinizi masa üstünde tutun
Saate bakıp durmayın
Saate bakmak, ne kadar aceleci ve sabırsız olduğunuzu gösterir. İşe alım uzmanları bu davranışı saygısızlık olarak algılar çünkü işe ihtiyacı olan sizsiniz ve size onlar zaman ayırmış. Yapmanız gereken iş görüşmesi boyunca saate bakmamaya özen göstermek.
Göz teması kurmaktan kaçınmayın
İşe alım uzmanları ile görüşmede sürekli gözlerinin içine bakmanız tabiki doğru değil ama konuşurken ve özellikle mesaj vermek istediğinizde göz teması kurmaya özen gösterin. Dikkat etmeniz gereken bir durumda yere bakarak konuşmamaya dikkat edin. Yere bakarak konuşmakta özgüvensizlik ve kendinden emin olmama durumunu ortaya koyar.
İşe alım uzmanının tam karşısına oturmamaya dikkat edin
İş görüşmesi esnasında işe alım uzmanının tam karşısında ve dümdüz oturmak rahatsız hissetmenize neden olabilir. Çünkü bu duruş açısı bilinçaltında rekabet ve disiplin hissi uyandırır. Sandalyenizi hafif çevirin ya da görüşmeyi yaptığınız kişinin sağ tarafında oturmaya dikkat edin. Görüşmede kendinizi iyi hissetmeniz hayati öneme sahip.
Başınızı fazla sallamayın
Baş sallama "katılıyorum" anlamına gelir. Karşınızdaki konuşurken "onu anladığınızı ve aynı düşünceyi paylaştığınızı" anlamına gelen bir beden dili ifadesidir. Ancak karşınızdaki uzun süreli bir konuşma yaparsa konuşma sonuna kadar sürekli kafanızı sallamayın.
Uyuşuk uyuşuk oturmayın
Hayattan bıkmış özgüvensiz bir duruşla herhalde iş görüşmesi yapmayı aklınızdan geçirmiyorsunuz. Unutmayın, omuzlar düşük ve öne doğru eğik bir vaziyet tamamen karşı tarafa bir saygısızlık anlamına gelir. Sanki birilerin sizi oraya zorla götürmüş havası yaratır. Kendinizden emin, dik duruşla ve ses tonunuzu da iyi ayarlayarak konuşmalısınız.
Anahtar Kelimeler: İş Görüşmesi Beden Dili , İş Görüşmesinde Beden Dilinin Önemi , İş Görüşmesinde Beden Dilini Nasıl Kullanmalıyım , İş Görüşmesinde Beden Dili Hareketleri , İş Görüşmesinde Beden Dili Nasıl Olmalı , İş Görüşmesinde Renklerin Anlamları Ve Beden Dili Kullanımı , İlk İş Görüşmesinde Beden Dili , Mülakatta Duruş Şekilleri , Mülakatta Ayakta Duruş , İş Görüşmelerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler , İş Görüşmesinde Nasıl Oturulmalı , İş Görüşmesi Selamlaşma , Mülakatta Göz Teması , Mülakatta Rahat Olmak , Üst Düzey Yönetici İle İş Görüşmesi