Özgeçmiş hazırlandı, iş başvuruları yapıldı artık sırada mülakatlar var. İş görüşmesi her aday için stresli bir durum. Bu stres kimi zaman mükemmel geçecek bir görüşmeye bile gölge düşürebiliyor. Peki mülakata çağrılmak için beklediğin zamanlardan sonra o gün gelip çattığında yapacaklarına hazır mısın? İşte bir iş görüşmesinde potansiyelini, niteliklerini ve hevesini göstererek başarılı bir görüşme geçirmen için çok önemli ipuçları;
Araştırma önemli
İş görüşmesine gitmeden önce görüşme yapacağın kurum hakkında bilgi edin! Bilgi edinmen işe verdiğin önemi gösterecek bunun karşılığını mülakatta göreceksin.
İşi analiz et!
İlk adım, görüşmeye gidilecek işin analiz edilmesi olmalı. Burada yapılan telefon görüşmesinin önemi bir kez daha ortaya çıkıyor. İlk telefon görüşmesinde işle ilgili ön bilgiler mutlaka alınmalı. Böylece sorulacak sorularla ilgili hazırlıklar da daha sağlıklı olacaktır. İş analizi ve araştırma yapma konusu iş ve kurum hakkında size çok ciddi ön bilgiler sunacaktır.
Özenli olmalısın!
İnsan görünüşüyle karşılanır, kişiliğiyle uğurlanır… Evet ilk izlenim ve özenli olma bir iş görüşmesinde kilit rol oynar. Özenli olman olumlu bir izlenim bırakmana yardımcı olacaktır.
Mülakat sorularına pratik yaparak hazırlan
Ön Hazırlık her zaman iş görüşmesinde kendinizi iyi hissetmenizi sağlar. İş görüşmesinde sorulabilecek muhtemel sorulara hazırlık yapmak, çeşitli mülakat pratikleri yapmak çok başarılı sonuçlar doğurabilir. Bu pratikler hem bazı soruların cevaplarına önceden hazırlanmada hem de mülakat heyecanını azaltmada yardımcı olacaktır.
İş görüşmesine giderken yanında neler götüreceksin?
Bir iş görüşmesine giderken yanında bulunması gereken bazı önemli ihtiyaçların bulunuyor. İş görüşmesinden önce hazırlanması gereken bu ayrıntılar şöyle; öncelikle yol tarifi, kimlik, not defteri ve kalem, görüşeceğin kişinin ismi, mülakatta çıkabilecek sorularla ilgili hazırlığın, fazla özgeçmiş örneği, referans listesi ve varsa çalışma örneklerin, portfolyon. Evet, bu materyallerin yanında olması belki de işe alınmanı sağlayacak. Onun için hazırlığını eksiksiz yap.
Mülakatta giyilecek kıyafetler doğru ve her zaman önceden hazır olmalı
İş görüşmesine gitmeden, dolabında her zaman mülakatta giyilecek bir kıyafetin olması son dakika “Ne giyeceğim?” telaşlarının önüne geçer. İlk izlenim ve ilk görüşme her zaman çok önemlidir ve bu nedenle görüşmeye hazırlıklı gitmek fark yaratır. İş görüşmelerinde en dikkat edilmesi gereken durumların başında kesinlikle kılık kıyafet geliyor. Daha mülakat başlamadan giyiminiz işe alım uzmanının hakkınızda artı yada eksi bir not vererek başlamasına yardımcı olur. Artı bir not ile başlamak isterseniz hazırlıklarınızı önceden, en doğru şekilde ve eksiksiz yapın.
Tam vaktinde
Görüşmeye ne çok erken, ne de geç gitmelisin! İdeal olan görüşme saatinden 10-15 dakika önce orada olman. Ama riske atmak istemezsen 30 dakika önceden orda olacak şekilde ayarla. Malum trafik vs. olumsuz sürprizler ile karşılaşabilirsin.
Telefonu sessize aldın mı?
Telefonunun sesini kısmayı unutma! Çalan telefonunun dikkatini dağıtmasını istemezsin. Ayrıca işe alım uzmanları görüşme esnasında çalan bir telefonu pekte hoş karşılamazlar. Sonuçta ciddi bir iş görüşmesinde olduğunu unutma.
İçten bir gülümseme
Görüşmede kullanabileceğin en güzel aksesuar gülüşün! Olumlu bir etki bırakmak istiyorsan gülümsemeyi unutmamalısın!
Özgüvenli bir duruşun olsun
Göz teması kurman, özgüvenli olduğuna dair en önemli ipuçlarından biri! Kendinden emin olman işe alım uzmanının da sana güvenmesine yardımcı olacaktır.
Hangi özelliklerine güveniyorsun?
Öne çıkan özelliklerini vurgula! Pozisyona neler katabileceğini senden daha iyi kimse anlatamaz sonuçta! Bunu ukalalık yaparak en iyi benim en iyi ben yaparım edası ile değil, onlara nasıl katkı sunacağını ve problemi nasıl çözeceğin üzerine odaklan.
Aman Dikkat!
Görüşme sırasında cep telefonuna bakma! Tüm dikkatinle orada ol.
Aman Dikkat!
Karşında birden fazla kişi varsa, yalnızca birine hitap etmemeye özen göster!
Aman Dikkat!
Oturuşun asla saygı sınırlarını aşmasın.
Aman Dikkat!
Kişisel konulara girerek sıcak bir ortam oluşturacağını düşünebilirsin ama ölçüyü tutturmaya dikkat et.
Aman Dikkat!
Profesyonel bir nedenle orada bulunduğunu unutma! Profesyonel davranmaya dikkat et!
Aman Dikkat!
Pozitif ol ve hep çözüm odaklı konuş!
Anahtar Kelimeler: İş Görüşmesi , İş Görüşmesinde , CV Hazırlama , Gerginliği , Heyecanı , Ağlamak , Terlemek , Çay İçmek , Gitmek , Stresi , Telefona Bakmak , Hazırlanmak , Nasıl , Ön Hazırlık