Zabıta, yerel yönetimlere bağlı çalışıp, kamu düzeninin ve halk sağlığının korunması için çalışan kişidir. Zabıtalar, kamu düzeni sağladıkları görev esnasında jandarma ya da polisler gibi silah taşımazlar. Zabıtalar, belediyelerce atanan, görev yaptıkları bölge içerisindeki huzuru ve düzeni sağlamaya çalışan memurlardır. Zabıtalar 24 saat görev başında toplumun huzur ve güvenlik içinde yaşamasını sağlamaya çalışır. Peki, bir çok gencin hayalini süsleyen Zabıta memuru nasıl olunur? Eğitim, maaş, yaş ve KPSS şartları nelerdir? İşte, tüm bu soruların cevapları;
Zabıta Kimdir?
Zabıta, yerel yönetimlere bağlı çalışıp, kamu düzeninin ve halk sağlığının korunması için çalışan kişidir. Zabıtalar, kamu düzeni sağladıkları görev esnasında jandarma ya da polisler gibi silah taşımazlar.
Zabıtalar, belediyelerce atanan, görev yaptıkları bölge içerisindeki huzuru ve düzeni sağlamaya çalışan memurlardır. Zabıtalar 24 saat görev başında toplumun huzur ve güvenlik içinde yaşamasını sağlamaya çalışır. Nasıl ve nerede yapıldığını bilmediğimiz her gün güvenle tükettiğimiz ekmeğimizin, sağlıklı koşullarda yapılıp yapılmadığını bizim için denetler. Yediğiniz ekmekte veya fırında bir sağlık problemi olduğunu düşünürseniz, şikayet edeceğiniz yer yine belediyeler ve zabıtalardır.
Zabıtalar, okul önlerinde, sokaklarda seyyar satıcıların denetlemesini yaparlar. Evinizin önünde sizi rahatsız eden durumlarda, pazarda veya markette yaptığınız alışverişte haksızlığa uğradığınızda, komşunuzun sizi yüksek müzik sesiyle rahatsız etiğinde veya binanızın önünde halı yıkama girişiminde bulunduklarında şikayet edebileceğiniz ve asayişi sağlayacak olan birim yine zabıtadır. Zabıtalar en çok mesaisi olan memurluk olmasına rağmen fazlaca rağbet görmektedir.
Zabıtanın Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
Zabıtalar, görevlendirildikleri bölgede kamu düzenini sağlamak, huzuru tesis etmek ve halk sağlığını korumak ile görevlidir. Zabıtaların bazıları sabit bazıları ise gezici olarak denetim yapar. Bunun dışında zabıtanın görev ve sorumlulukları şöyle sıralanır;
• Gıda malzemeleri üreten, satan ya da dağıtan şirketlerin rutin ya da baskın denetimlerini yapmak,
• Halk sağlığına tehdit oluşturabilecek tüm işlemlerin durdurulmasını sağlamak,
• Ruhsatsız iş yerlerini tespit etmek ve gerekli işlemleri uygulamak,
• Ruhsatı bulunan ancak işgaliye gibi işlemleri tam olarak yerine getirmeyen iş yerlerini tespit etmek ve gerekli işlemleri uygulamak,
• Semt pazarı gibi alanların denetimini sağlamak,
• Belediyeden izin almamış olan satıcıları tespit etmek ve gerekli işlemleri uygulamak,
• İzinsiz ilan ya da afiş asanları tespit etmek ve gerekli işlemleri uygulamak.
Zabıta Memuru nasıl olunur?
Bilindiği üzere ülkemizde memur alımları için KPSS sınavı yapılır ve bu sınavdan alacağınız puan zabıta olarak atanmak için de gereklidir. Zabıta alımı yapacak olan belediyeler Devlet Personel Başkanlığı sitesi aracılığıyla zabıta alımı için duyuru yapar. Öncelikle zabıta olarak atanmak isteyen kişiler KPSS puanlarına göre tercih yapar ve sıralamaya sokulur ve alınacak adayların 5 katı kişi mülakata çağrılır. Sözlü olarak gerçekleştirilen mülakatta adayların en az mülakattan 70 puan almaları gerekir. KPSS’den de genellikle en az 70 puan alınması gereklidir fakat bu puanlar belediyeden belediyeye göre değişim gösterebilir kesin değildir. KPSS puanının yüzde 50’si ve mülakat puanının yüzde 50’si toplanarak aday için bir puan belirlenir. Puanlar sıralamaya sokulur ve başarılı olan adaylar zabıta memuru kadrosuna alınmaya hak kazanırlar.
Zabıta Memuru olma şartları nelerdir?
Belediyelerde zabıta memuru olmak hem maaşı hem sempati duyalan bir meslek olması açısından ciddi bir talep görmektedir. Peki, zabıta memuru olmak isteyen kişiler ne yapmalıdır? Zabıta olmanın şartları nelerdir? Belediyeler yaş, kilo, boy, KPSS, askerlik, eğitim durumu gibi konularda adaylara bazı kısıtlamalar getirmektedir. Bu kriterlere uymayan adaylar elenir. İşte, zabıta memuru olmanın şartları;
• Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
• 25 yaşından küçük olmak
• Kamu haklarından noksan olmamak
• Herhangi bir suçtan hüküm giymemiş olmak
• Erkekler için askerlikle ilgisi bulunmamak
• Erkeklerde 1.75, kadınlarda ise 1.67 boyunda olmak
• Boyun 1 m den fazla olan kısmı ile kilosu arasında (+,-) 10 kg’dan daha fazla fark olmamak (yani boy kilo endeksini aşmamak)
• Lise mezunlarının zabıta ataması en düşük 90,70, en yüksek 97,71 puanla yapılmıştır.
• Ön lisans mezunlarının zabıta ataması en düşük 80,53 puanla, en yüksek 93,38 puanla yapılmıştır.
• Lisans mezunlarının zabıta ataması ise en düşük 83,52 puanla, en yüksek 91,08 puanla yapılmıştır.
NOT: Bu koşullardan bazıları zaman zaman değişim gösterebilir; özellikle yaş ve başvuruda istenen KPSS puanı şartı… Bunun için de Zabıta memurluğu atamasında, Belediye Zabıta Yönetmeliğini her yıl incelemenizde fayda vardır.
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : Ortaöğretim (Lise ve Dengi)
Ayrıca Zabıta Memuru olmanın belli şartları olsa da farklı yollardan da Zabıta Memuru olma imkanınız mevcut. Başka kurumlarda memurluk yapmış olanlar gerekli şartları taşımaları halinde zabıta memurluğuna geçebilmektedir. Özellikle son yıllarda Polis, Uzman Çavuş, Sözleşmeli Er vb. meslek mensupları Zabıta memurluğuna geçtikleri görülmektedir. Önemli bir noktada geçiş yapmak isteyen adaylar 30 yaşını geçmemiş olmalıdır. Tabi ki bu kişilerde diğer adaylar gibi başvuru yapabilmek için şartlara uygun olmalıdır.
Unutmamanız gereken başka bir husuta; KPSS puanınızın yüksek olması üst sıralara yükselmeniz için elbette önemlidir. Fakat puanı birbirine yakın olan adaylar da olabilir. Bu yüzden belediyeye sunacağınız veya mülakatta bildirebileceğiniz referans da önemlidir. Yani zabıta memurluğu için talepte bulunan adayların referansları da önemlidir. Bu referanslar belediyelerce değerlendirilir ve ön sıralara geçmenizi sağlayabilir. Kısacası sağlam bir dayınızın olması referanstan kasıt bu işe alınmanız konusunda size ciddi bir avantaj sağlayacaktır.
Son olarak bunu da belirtmekte fayda vardır; Zabıta memurluğu yapacak adayların çalışacakları bölgeyi tanımaları da önemlidir. Bu kişilerin mesai saatleri bu bölgede geçirecekleri için bölgeyle uyum sağlamaları, halkın güvenliğini ve huzurunu sağlamada istekli olmaları, çalışacakları bölgede daha verimli olmalarını sağlayacaktır.
2019 Zabıta Memur maaşı
Mesleğe yeni adım atmış yani 2019 yılında göreve başlamış bir zabıta 3 bin 300 Türk Lirası maaş almaktadır. 2019 yılında yapılan zamlar ile birlikte en düşük zabıta maaşı 2019 yılı için; 3 bin 300 Türk Lirası seviyesindedir. Tecrübeli, hizmet yılı fazla olan zabıtalar ise 2019 yılında 3 bin 500 Türk Lirası maaş alırlar. Zabıta maaşları personelin eğitim durumuna göre de değişebilmektedir. Lise mezunu bir zabıta üniversite mezunu bir zabıtadan 50-100 TL arasında daha düşük ücret almaktadır. Lisans ve önlisans eğitimini tamamlayan yani üniversite mezunu olan bir zabıta ise 50-100 TL daha yüksek ücret almaktadır.
Zabıta maaşları düşük diye sakın düşünmeyin çünkü Zabıta maaşlarını etkileyen pek çok unsur vardır. Zabıtalar aile yardımı, çocuk yardımı, mesai ücreti ve tazminatlar gibi ek gelirlere sahiptir. Zabıta evliyse, çocuk sahibiyse, sosyal denge tazminatı alıyorsa 2019 yılında daha yüksek maaş alır. Ayrıca zabıta maaşlarında personelin görev yaptığı bölgede direkt olarak etki eder. Ankara'da çalışan zabıta maaşı, İstanbul'da çalışan zabıta maaşı, İzmir'de çalışan zabıta maaşı 2019 yılında daha yüksektir. Büyükşehirlerde çalışan zabıtaların maaşları 1000 TL daha yüksek olabilmektedir.
Zabıta Memuru mesai ücreti 2019 ne kadar?
Zabıta mesai ücretleri zabıtaların görev yaptığı bölgedeki nüfusa göre belirlenir. Yani zabıtanın çalıştığı belediyenin nüfusu ne kadar fazlaysa mesai ücreti o kadar artar.
Nüfusu 10 binden fazla olan belediyelerde zabıta mesai ücreti 2019 250 Türk Lirasıdır.
Nüfusu 10 bin ile 50 bin arasında olan belediyelerde zabıta mesai ücreti 270 Türk Lirasıdır.
Nüfusu 50 bin ile 100 bin arasında olan belediyelerde zabıta mesai ücreti 2019 295 Türk Lirasıdır.
Nüfusu 100 bin ile 250 bin arasında olan belediyelerde zabıta mesai ücreti 340 Türk Lirasıdır.
Nüfusu 250 bin ile 1 milyon arasında olan belediyelerde mesai ücreti 400 Türk Lirasıdır.
Nüfusu 1 milyondan fazla olan belediyelerde zabıta mesai ücreti 2019 450 Türk Lirasıdır.
İstanbul, Ankara ve İzmir Büyükşehir Belediyelerinde zabıta mesai ücreti 2019 600 Türk Lirasıdır.
Diğer büyükşehirlerde zabıta mesai ücreti 2019 450 Türk Lirasıdır.
2019 Zabıta Memuru maaşını gördüğünüz gibi bir çok etken etkilemektedir. Maaş, aile ve çocuk yardımı, fazla mesai vb. kalemleri düşündüğümüzde ortalama zabıta memur maaşı 5.000₺ civarındadır.
Zabıta Memurluğunu en çok tercih eden bölümler
İnsan kaynakları alanında faaliyet gösteren kuruluşların verilerine göre Zabıta Memuru olanların mezun oldukları bölümlerden bazıları, çoktan aza doğru aşağıda sıralandığı gibidir.
• Yerel Yönetimler (MYO)
• İşletme
• Kamu Yönetimi
• Muhasebe (MYO)
• Bilgisayar Teknolojisi ve Programlama (MYO)
• İktisat
• Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri
• Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı (MYO)
• Halkla İlişkiler ve Tanıtım (MYO)
• İşletme (MYO)
Zabıta rütbeleri ve kadroları nelerdir?
Zabıta teşkilatında göreve yeni başlayan personeller zabıta unvanına sahip olur. Ancak teşkilatta tek rütbe zabıta rütbesi değildir.
• Teşkilatta Zabıta Memuru,
• Zabıta Komiseri,
• Zabıta Amiri,
• Zabıta Şube Müdürü,
• Zabıta Müdürü,
• Zabıta Daire Başkanı …
gibi kadrolar ve kıdemler bulunmaktadır.
Anahtar Kelimeler: Zabıta Olmanın , Zabıta Alımının , Koşulları , Yaş Sınırı , Eğitimi , Maaşları , Yönetmeliği , KPSS Puanı