Bir işi ve çalışanlarını verimli bir şekilde yönetmek için birçok özelliği bir araya getirmeniz gerektirmektedir. Çünkü bir işi yönetmek parkta yürüyüş yapmaya, rahat hareket etmeye benzemez. İster 20 kişilik bir takımı yönetin ister 20.000 kişilik bir işletmeyi, liderlik ve takım yönetimi, başarılı sonuçlar elde eden bir işin en önemli unsurudur. Eğer siz çok başarılı bir liderseniz takım arkadaşlarınız işten zevk alır, mutlu ve enerjileri yüksek neticede de verimlilikleri üst düzeyde olur ve başarınız katlanır. Peki, başarılı bir lider olmak için nasıl bir yol izlemelisiniz? Biz de sizler için günümüzün en başarılı girişimci ve yöneticilerinden liderlik tavsiyelerini bulunduran bir içerik oluşturduk. İşte, dünyaya yön veren başarılı 6 iş insanından girişimcilik ve liderlik tavsiyeleri…
1. Richard Branson
Başarılı bir lider olmak için İyi bir dinleyici olmak, hata yapmak ve düşünceye değer vermek gerekiyor.
Kimilerinin ‘’Çılgın İşadamı’’, kimilerinin de muhteşem bir pazarlamacı olarak tanımladığı Richard Branson’a göre başarılı takım yönetimi ve etkili liderlik için 3 ana faktör bulunuyor. İyi bir dinleyici olmak, hata yapmak ve çalışanların düşüncelerine değer vermek. Branson, Forbes ile yaptığı bir röportajda, ‘’İyi bir dinleyici olmak, insanların birbirinden faydalanması için en önemli araçtır. Bu sayede pazarı daha iyi algılayabilir, diğer kişilerin yaptığı hataları önceden keşfederek benzer hatalara karşı önceden önlem alabilirsiniz’’ diyor.
İyi bir dinleyici olmanın dışında Branson, bazen hata yapmaya izin vermenin de kişinin kendini geliştirebilmesi için en büyük öğreticilerden biri olduğunu söylüyor ve röportajına, ‘’Hata yapmak ve başarısızlıkları yaşamak her başarılı girişimcinin DNA’sının bir parçasıdır. Bu konuda ben istisna değilim. Ben de birçok hata yaptım ve böylece daha iyisini öğrendim’’ diyerek ekliyor.
Takım yönetme konusunda ise çalışanların her zaman oldukça önemli bir konuma sahip olduğunu belirten Branson, motive olmuş ve mutlu bir ekibin mutlu müşteriler oluşturma konusunda oldukça başarılı olacağını vurguluyor. Branson röportajını, ‘’Eğer çalışanlarınızla ilgileniyor, onları anlamak için enerji harcıyorsanız, onlar da müşterilerinizle sizin onlarla ilgilendiğiniz gibi ilgilenecektir’’ diyerek tamamlıyor.
2. Mark Zuckerberg
Süper tutkulu olduğun şeyi bul!
Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg için başarılı liderlik ve takım yönetimi, ortak amaçlar ve tutkuyla ilgilidir. Zuckerberg, kendisinin ve şirketinin yaptığı çalışmaların başarılı olabilmesi için takım anlayışı ve tutkunun bir arada olması gerektiğine inanmaktadır. Ayrıca Zuckerberg yönetim sisteminin merkezinde daha fazla bağlantı kurmak ve etkileşim ağını genişletmek yer almaktadır. Zaten mevcut Facebook yapısı da aynı şekilde çalışmaktadır. Paylaşmak ve paylaştıkça etkileşimi arttırmak! Zuckerberg, Facebook’u kurarken birlikte çalıştığı ekibi de aynı düşünceye sahip insanlardan oluşturarak mevcut Facebook platformunun da bugüne gelmesini sağladı.
Zuckerberg yapmış olduğu bir röportajda, ‘’Öncelikle Süper tutkulu olduğun şeyi bul. Ben yola çıkarken öyle yaptım’’ diyor ve sözlerine, ‘’Facebook’un kurucu ilkelerinden biri de, eğer insanlar daha fazla bilgiye erişmek için daha fazla bağlantı kurarsa, daha fazla anlayış ve daha fazla empati de otomatik olarak onlara ulaşacaktır ve bu sayede dünya daha iyi bir hale gelecektir. Bu amaç benim en büyük ilkelerimden biridir. Bazen zor günler yaşıyor ve gerçekten geri adım atabiliyorum; ancak beni geri getiren ve devam etmemi sağlayan hep bu ilke oluyor’’ diyor.
3. Tony Robbins
Takım yönetimi, çalışanlarınızın gerçek doğasını anlamakla başlar!
Motivasyon konuşmacısı ve yazar Tonny Robbins, takım yönetiminin merkezinde çalışanların gerçek doğasını anlamanın yer aldığını vurguluyor. Robbins, uyumlu bir ekip oluştururken ve yönetirken, her bir çalışana ait hedefin ne olduğunu bilmenin büyük bir önem taşıdığını söylüyor. Böylece, şirketlerin uzun vadeli hedeflerine daha hızlı bir sürede ve daha verimli ulaşabileceğini öne sürüyor. Yaptığı açıklamalarda Robbins, başarılı bir ekip kurmanın işe alım sürecinde başladığını ve takım uyumunun en iyi bu süreç içerisinde netleştirilebileceğini söylüyor.
4. Sara Blakel
Çalışanlarınızın hata yapmaktan korkmadığı bir kültür oluşturun!
Spanx kurucusu Sara Blakely, çalışanlarının başarısızlık ve hatalarına bakmak yerine onları cesaretlendirmenin daha etkili olduğuna inanıyor. Ancak onları cesaretlendirmek için ‘’Hata Toplantıları’’ yapıyor ve bu toplantılarda çalışanlardan hatalarına ait hikayelerini paylaşmalarını istiyor.
Blakely, ‘’Eğer çalışanlarınızın başarısız olmaktan veya hata yapmaktan korkmayacağı bir şirket kültürü oluşturabilirseniz, o zaman çalışanlarınızın daha üretken ve daha yenilikçi olacaktır. Bu arada bizi hiç bir şey yapamaz hale getiren hata yapma korkusunu da halen anlayamıyorum. Hani bizi küçük göstereceğini düşündüğümüz ve iş hayatımızı etkileyen şu baskıcı duygu. Hepimiz buna sahibiz. Ancak bundan kurtulmak için hata yapar ve başarısız olmanın doğal bir şey olduğuna inanırsak, bu durumu o duygu değil biz yönetmiş oluruz’’ sözleriyle röportajını bitiriyor.
5. Warren Buffett
Liderlik kişiye özel bir kavramdır, kendinizi keşfetmeyi bırakmayın!
Milyarder yatırımcı ve iş dünyasının önemli isimlerinden Warren Buffet, liderlik konusunda iyi bir hikaye anlatıcısı ve güçlü bir kaleme sahip olmanın oldukça önemli olduğunu düşünüyor. Yazma ve hikaye anlatımının insanlarla güçlü bir bağın temellerini oluşturacağına inan Buffet, yazılarında karşılaştırma örnekleri bulundurarak anlatmak istediği konuları basite indirerek etkileşimde olduğu kitleye kendini daha iyi ifade ediyor.
Ayrıca her bireyin farklı olduğunu ve liderlik yönetiminin de farklı olacağını vurgulayan Warren, ‘’Başkalarının söylediklerini dinleyin ve anlayın; ancak hiçbir zaman onların söylediklerini yapmak zorunda olduğunuzu düşünmeyin. Liderlik kişiye özel bir kavramdır, kendinizi üzerinize göre giysi diken bir terziymiş gibi düşünün. Herkesin ölçüleri farklıdır.’’ diyor.
6. Howard Schultz
Eğer yeniden tecrübe edinmek için kararlılık ve azim gösterirseniz; hayallerinize, hatta daha ötesine ulaşabilirsiniz.
Tıpkı Buffet gibi, Starbucks’ın Howard Schultz’u da liderlik tekniğinde hikaye anlatımına önem veren liderler arasında yer alıyor. Ancak Schultz, Buffet’in aksine karşılaştırmalardan çok bireysel iniş ve çıkış hikayelerini paylaşarak müşterileri ve çalışanları ile etkileşime geçiyor.
İş hayatında tecrübenin oldukça büyük bir rolü olduğuna inan Schultz, “Başarı için belli bir reçete yoktur. Ancak tecrübelerim sıfırdan bir iş kurup onu dünya markası haline getirmenin oldukça mümkün olduğunu gösteriyor’’ diyor.
Anahtar Kelimeler: Liderlik , Başarılı Yöneticiler , Tavsiyeler