Kamu kurumlarında kariyer basamağının ilk adımlarından olan Uzman ve Uzman Yardımcısı son yıllarda çok fazla alım yapılması ve birçok kurumun normal memur yerine artık uzman tercihi bu mesleği daha da cazip duruma getirmiş bulunmaktadır. Türkiye’nin önemli kurumlarından biri olan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Uzman Yardımcısı ve Uzman alımı en fazla yapan kurumlardan biridir. Ayrıca BTK çok farklı alanlardan kişilerin başvuru yapabildiği bir kurum olması münasebetiyle daha da önemli bir konuma oturuyor. İşte, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu kariyer mesleği olan BTK Bilişim Uzman Yardımcılığı ve Uzman mesleği nedir? Ne iş yapar? Sınavı nasıl? Görev yerleri nereler? Maaşı ne kadar? Eğitim, görev ve yetkileri nelerdir? Tüm bu soruların yanıtlarını bu yazımızda bulabilirsiniz.
BTK Bilişim Uzman Yardımcılığı nedir?
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ya da kısaca BTK'nın üst kurul olması hasebiyle gerçekleştirdiği uzmanlık gerektiren iş ve işlemlerini gerçekleştiren kariyer meslek unvanı olan Bilişim Uzman Yardımcılığı mesleği, Kurumun merkez teşkilatı ile bölge müdürlüklerinde görev yapan ve Kurumun bilişim, bilgi teknolojileri, iletişim konularında piyasada üstlendiği regülasyon ve denetleme görevlerini yerine getiren personelden müteşekkil kariyer meslek unvanıdır.
BTK Bilişim Uzman Yardımcısı nasıl olunur?
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Başkanlığı BTK'da Bilişim Uzman Yardımcısı olarak çalışmak isteyen adaylar için ilk ve en önemli şart Kurumun personel alımı gerçekleştirdiği lisans bölümlerinin birisinden mezun olmasıdır.
BTK Bilişim Uzman Yardımcılığı alımı üç ana grup’ta gerçekleştirilmektedir.
Bu gruplar;
- Sosyal Bilimler grubu,
- Hukuk Grubu
- Mühendislik Grubu
Sosyal Bilimler grubundan başvuruda bulunabilmek için üniversitelerin; İşletme, İktisat, Siyasal Bilgiler veya İktisadi ve İdari Bilimler Fakülteleri'nin birisinden mezun olmak gerekmektedir.
Hukuk grubundan başvuruda bulunabilmek için üniversitelerin; Hukuk Fakülteleri'nden mezun olmak gerekmektedir.
Mühendislik grubundan başvuruda bulunabilmek için üniversitelerin; mühendislik fakültelerinde yer alan; Elektrik - Elektronik Mühendisliği, Elektronik Mühendisliği, Telekomünikasyon Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği bölümlerinin herhangi birinden mezun olmak gerekmektedir.
BTK Uzman Yardımcılığı alımına başvuruda bulunmak isteyen adayların, sınavın gerçekleştirileceği yılın ilk günü itibariyle 35 yaşlarını doldurmamış olmaları ve adayların askerlik ile ilişiklerinin bulunmaması gerekmektedir. Zaten bu koşul A kadrolarının en belirgin ve ayırt edici özelliğidir.
Uzman Yardımcılığ
Uzman yardımcılığına atama
Giriş sınavında başarılı olanlar ilgisine göre arşiv araştırmasının veya güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının olumlu olması kaydıyla sınava başvurularına göre bilişim, teknik veya idari uzman yardımcısı kadrolarına atanırlar. Atama işleminden önce adaylardan ayrıca 4 adet vesikalık fotoğraf (4,5x6 cm.) istenir.
Not: AYM, memuriyete girişte yapılan güvenlik soruşturması uygulamasını iptal etti ve yasal anlamda artık güvenlik soruşturması yapılamayacak.(İptal kararı tarihi; 30.11.2019)
Giriş sınavını kazananların, belirtilen süre içinde yukarıda sayılan belgelerle birlikte Kuruma başvurmaları gerekir. Öngörülen süre içinde geçerli bir mazereti olmaksızın başvuruda bulunmayanlar ile gerekli belgelerini tamamlamayanların veya bu Yönetmeliğin 16’ncı maddesine göre atamaya engel halleri tespit edilenlerin atama işlemleri yapılmaz.
Uzman yardımcılarının çalışma düzeni
Uzman yardımcıları, görevlendirildikleri birimlerde ilgili uzmanlarla birlikte ve onların gözetiminde çalışırlar. Uzmanlar; uzman yardımcılarına gerekli mesleki bilgileri vermek, uzman yardımcılarının görevlerine intibaklarını sağlamak, işlerin yürütülmesi hususunda beceri kazanmalarına, yazılı ve sözlü ifade yeteneklerinin geliştirilmesine yardımcı olmak ve yol göstermekle görevlidirler.
Çalışma ve yetiştirme planı
Uzman yardımcıları için, uzmanlığın gerektirdiği bilgi, beceri ve etik değerleri kazanmaları amacıyla Daire Başkanlığınca ilgili birim yöneticilerinin görüşleri de alınmak suretiyle bir çalışma ve yetiştirme planı hazırlanır.
Başkan tarafından onaylandıktan sonra uygulamaya konulan bu plan;
Türkiye’nin idari yapısının, Devlet personel rejiminin, Kurumun teşkilat yapısı, görevleri ve mevzuatı ile çalışma düzeninin, regülasyon ve elektronik haberleşme sektörünün tanıtılmasını,
Yazışma, rapor yazma, arşivleme, bilimsel çalışma, araştırma ve inceleme teknikleri konularında gerekli bilgi ve yeteneğin kazandırılması ile bilgisayar ve diğer büro donanımları kullanımının geliştirilmesini,
Kurumun çalışma alanıyla ilgili; konferans, seminer ve eğitim programlarına, sosyal, kültürel ve özellikle uzmanlık gerektiren etkinliklere aktif olarak katılım yoluyla tecrübe kazandırılmasını ve temsil kabiliyetinin geliştirilmesini sağlamayı amaçlar.
Bu amaçlarla uzman yardımcılarının, ihtiyaç duyulan konularda belirli programlar dâhilinde eğitim almaları ve birimlerde uygulamalarda bulunmaları sağlanır.
Adaylık eğitimi
Uzman yardımcıları bu dönemde öncelikle, 27/6/1983 tarihli ve 18090 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Aday Memurların Yetiştirilmelerine İlişkin Genel Yönetmelik ile bu Yönetmelikte belirtilen esaslara göre hazırlanan program dâhilinde temel ve hazırlayıcı eğitime tabi tutulurlar. Bu eğitimlerde başarılı olan uzman yardımcıları çalışma ve yetiştirme planı çerçevesinde, görevlendirildikleri birimlerde uygun görülecek sürelerde staj yaparlar. Uzman yardımcıları staj çalışmalarının sonunda bir rapor hazırlayarak birim yöneticilerine teslim ederler. Raporda, birimdeki çalışmalarını ve incelediği mevzuatı özetler ve görüş ve düşüncelerini belirtir.
Uygulamalı eğitim
Uygulamalı eğitim, adaylık eğitimlerini tamamlayan uzman yardımcılarının birimlerin çalışmalarında görev alarak uygulamayı öğrenmelerini ve Kurumun faaliyet alanıyla ilgili program ve etkinliklere katılımları yoluyla mesleki bilgi ve deneyimlerini artırmalarını sağlamayı amaçlar.
Uygulamalı eğitim çalışmaları uzman meslek personelinin refakatinde yürütülür. Uzman yardımcıları hakkında yanında çalıştığı birim yöneticileri ile uzmanlar tarafından uygulamalı eğitim dönemi sonunda Değerlendirme Formu doldurulur ve 100 puan üzerinden not verilir. Bu raporlar ilgilinin dosyasına konulmak üzere bağlı bulunduğu birim yöneticisine teslim edilir.
Uzman yardımcılarının görev ve yetkileri
Uzman yardımcılarının görev ve yetkileri şunlardır:
- Görevlendirildikleri birimin iş ve işlemlerini yürütmek.
- Uzmanlarca yapılacak araştırma, inceleme ve diğer çalışmalar için gerekli bilgi ve belgeleri toplamak, ön hazırlıkları yapmak,gerektiğinde tek başına araştırma ve inceleme çalışmaları yapmak.
- Mesleki bilgilerinin geliştirilmesinde yararlı olacağı ilgili birim yöneticilerince belirlenen yayınları takip etmek ve talep edilmesi halinde bu yayınlara ilişkin özet ve eleştirileri kapsayan bir raporu yöneticisine sunmak.
- Verilen yetki çerçevesinde denetleme çalışmalarını yürütmek.
- Kurum içi ve dışı toplantılar ile inceleme ve araştırma programlarına katılmak.
- İlgili birim yöneticisi veya uzmanlarca verilecek benzeri görevleri yerine getirmek.
Uzmanlık
Uzman yardımcısı olarak,
- Ücretsiz izin ile uzman yardımcılığı süresince alınan toplam sıhhi iznin üç aydan fazla süren kısmı hariç, üç yıl çalışmış olması,
Her yıl olumlu sicil almış olması, - Hazırlayacakları tezin kabul edilmesi,
- Yeterlik sınavında başarılı olması,
- Uzman yardımcılığı dönemi içinde YDS'den en az 70 ya da dil yeterliği bakımından denkliği kabul edilen ve uluslararası geçerliliği bulunan başka bir sınavdan eşdeğer puana yeterlik sınavından itibaren en geç iki yıl içinde sahip olması
şartıyla Uzman olarak atanmaya hak kazanırlar.
Uzmanların görev ve yetkileri
Uzmanlar ilgili mevzuat ile Kuruma verilen görevlerin; düzenli, müessir, süratli ve ekonomik bir şekilde yerine getirilmesini sağlamak ve Kurum tarafından yürütülen hizmetlerin gerektirdiği bütün uzmanlık çalışmalarını yapmakla yükümlüdür. Bu yükümlülüğün gereği olarak uzmanların görev ve yetkileri şunlardır:
- Görevlendirildikleri birimin iş ve işlemlerini yürütmek.
- İlgili mevzuatın Kuruma verdiği görevlerin ifası amacıyla yürürlüğe konulan ikincil düzenlemeler ile alınan Kurul kararlarının uygulamalarını izlemek, değerlendirmek ve sonucunda tesis edilecek işlemler ve uygulamalarla ilgili öneriler geliştirmek, yapılacak işler ve alınacak tedbirlerle ilgili tekliflerde bulunmak.
- Verilen yetki çerçevesinde denetleme çalışmalarını yürütmek.
- Uluslararası sözleşmelerde ilgili mevzuat hükümlerine ilişkin olarak yer alan hususların uygulama ve sonuçlarını izlemek, incelemek ve gerekli tekliflerde bulunmak, yurt içi ve yurt dışı toplantıları ve çalışmaları takip etmek.
- Yöneticilerince verilecek benzeri görevleri yapmak
BTK Bilişim Uzman Yardımcılığı sınavına hangi puan türleri ile başvuru yapılır?
BTK Bilişim Uzman yardımcılığı alımına başvurmak isteyen adayların sahip olmaları gereken puan türleri başvuruda bulunacakları alanlara göre değişkenlik göstermektedir. Adayların almış oldukları KPSS Puan Türleri'nin son iki sene içerisinde Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin yapmış olduğu KPSS Lisans ve KPSS A Grubu sınavlarında elde edilmiş olması gerekmektedir. Buna göre adayların başvuruda bulunma haklarının bulunduğu alanlara göre puan türleri şu şekildedir;
Alan |
Puan Türü |
Sosyal Alan |
KPSS P3, KPSS P48 |
Hukuk Alanı |
KPSS P3, KPSS P4 |
Mühendislik Alanı |
KPSS P3, KPSS P2 |
Adayların yukarıdaki tabloda yer alan puan türlerinden en az 70 puan almış olmaları gerekmektedir. Başvurular Kurumun merkez teşkilatı ve taşra teşkilatı için ayrı ayrı ilana çıkması durumunda, Merkez teşkilatı ve açılan iller için ayrı ayrı yapılmaktadır. Adaylar başvuruda bulundukları il için başvuran diğer adaylar ile birlikte sıralanacak ve o il için ayrılan kontenjanın 20 katı kadar aday yazılı sınava girmeye hak kazanacaktır. Adayların yalnızca tek bir il için başvuruda bulunma hakkı bulunmaktadır.
BTK Bilişim Uzman Yardımcılığı yazılı sınavı
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu(BTK) alım sürecinin ilk aşaması yazılı sınav aşamasıdır. Yazılı sınavda adaylara yöneltilen soruların konuları, sınava girecekleri alana göre değişmektedir.
Alanlarına göre BTK Bilişim Uzman Yardımcılığı yazılı sınav konuları şu şekildedir;
HUKUK;
Anayasa Hukuku - Türkiye Cumhuriyeti Anayasası
İdare Hukuku
Medeni Hukukun Başlangıç Hükümleri ile Şahsın Hukuku kısımları
Borçlar Hukukunun Genel Esasları
Ticaret Hukuku'nun Kıymetli Evrak, Şirketler ve Ticari İşletme Hukuku bölümleri
Uluslararası Hukuk
Ceza Hukuku
Elektronik Haberleşme Hukuku
İKTİSAT;
Makro İktisat
Mikro İktisat
Para ve Banka
Türkiye Ekonomisi
MALİYE;
Maliye Politikası
Türk Vergi Sistemi
Vergi Hukuku
Kamu Maliyesi
MUHASEBE
Tek Düzen Muhasebe Sistemi
Mali Tablolar Analizi
Bütçeleme
Genel Muhasebe
Alan olarak dağılım ise şu şekilde;
Sosyal Bilimler Alanı;
- Genel Kültür ve Genel Yetenek
Hukuk Alanı;
- Genel Kültür ve Genel Yetenek
- Anayasa Hukuku - Türkiye Cumhuriyeti Anayasası
- İdare Hukuku
- Medeni Hukukun Başlangıç Hükümleri ile Şahsın Hukuku kısımları
- Borçlar Hukukunun Genel Esasları
- Ticaret Hukuku'nun Kıymetli Evrak, Şirketler ve Ticari İşletme Hukuku bölümleri
- Uluslararası Hukuk
- Ceza Hukuku
- Elektronik Haberleşme Hukuku
Mühendislik Alanı;
Tüm mühendislik alanlarında Genel Kültür ve Genel Yetenek testi ortak alandır. Her mühendislik alanının kendisine özgü sınav konuları bulunmaktadır.
Genel olarak;
- Genel Kültür ve Genel Yetenek,
- Bilgisayar Programlama,
- Veri Tabanı Yönetimi,
- Bilgisayar Ağları,
- Veri Yapıları ve Algoritmalar,
- İnternet ve Bilgi Güvenliği,
- İşletim Sistemleri,
- Yazılım Mühendisliği,
- Matematik ve Mühendislik Uygulamaları,
- Sayısal Mantık Tasarımı,
- Bilgisayar Mimarisi,
- Sinyaller ve Sistemler,
- Haberleşme ve Mikro İşlemciler,
- Yöneylem Araştırması
BTK Uzman Yardımcılığı Sözlü Mülakatları
İstenen başarı koşullarını sağlayan adaylar, Kurum tarafından gerçekleştirilecek olan sözlü mülakatlara katılmaktadırlar. Adaylar Kurumun merkezinde gerçekleştirilecek mülakatlarda kendilerine, güncel bilgilerden, sınava katılmış oldukları alan bilgisi konularından ve gündeme dair komisyonun takdirine göre değişiklik gösterilebilecek konulardan yöneltilen sorulara cevaplar verecektir. Sözlü mülakatlarda adayların başarılı olabilmesi için komisyon tarafından verilen puanın en az taban puan olan 70 olması gerekmektedir.
Yazılı sınav puanı ile sözlü mülakat puanlarının aritmetik ortalaması adayların nihai başarı puanlarıdır. Mesleğe alınacağı ilan edilen sayıda asil aday, azami bu sayının yarısı kadar da yedek aday komisyon tarafından belirlenmektedir.
BTK Bilişim Uzmanlarının Görev Yerleri Neresidir?
BTK bünyesinde görev yapacak olan Bilişim Uzmanları Ankara'da yer alan Merkez Teşkilatında ya da Kurumun yine merkezin bulunduğu Ankara'da ve İstanbul, İzmir, Samsun, Mersin, Erzurum, Diyarbakır, Antalya ve Bursa Bölge Müdürlükleri'dir.
Bölge Müdürlükleri görev ve yetki yönünden Merkeze bağlı görev yapmaktadırlar. Bölge müdürlüklerinde görev yapan personel de esasen Kurumun merkezdeki iş yükünü hafifletmek gayesiyle kurulmuş, yönetim dışında aynı işleri icra etmek için teşekkül ettirilmiştir.
BTK Bilişim Uzman ve Uzman Yardımcılarının Maaşı Ne Kadar?
BTK Bilişim Uzman Yardımcıları ve Uzmanları diğer üst kurul personeli gibi ek 3600 gösterge ile görev yapmaktadırlar. Tüm Uzman ve Uzman Yardımcıları bu bağlamda merkez kadrolar ile aynı mali imkanlara sahiptirler. 2019 yılında mesleğe Bilişim Uzman Yardımcısı olarak başlayan bir meslek mensubu yaklaşık olarak 6.000 TL maaş almaktadır. Yeterlik süreçlerini tamamlamış ve Bilişim Uzmanı olarak atanmış bir meslek mensubu ise yaklaşık olarak 7.000 TL maaş almaktadır.
2020’de beklenen Merkezi Uzman maaşı: 7.800₺-9.500₺
2020’de beklenen Merkezi Uzman Yardımcısı maaşı: 6.500₺-7.500₺
Not: Çocuk, evlilik durumunda eş ile alakalı ücret, fazla çalışma primleri, ek ödemeler vb. kalemler ücrete dahil değildir.
Anahtar Kelimeler: Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu , BTK , Uzman Yardımcısı , Uzman , Maaş , Başvuru Formu , Kariyer , Duyurular , İlanı , Görevi , Şartları , Sınavları , Eğitim , Yetkileri , Başvurusu , Personel Alımı