İş görüşmelerinde iyi hazırlanmış bir cv ve etkili bir görünüm kadar doğru bir beden dili kullanımı da oldukça önemli. Beden dilinizi, jest ve mimiklerinizi doğru ve etkin bir şekilde kullanarak hem karşınızdakine olumlu bir izlenim verebilir hem de kendinizden emin bir görünüm çizerek hayalinizdeki işe kavuşabilirsiniz.
Yapılan araştırmalara göre yüz yüze görüşmelerde ikna sürecini oluşturan maddelerin pasta payları |Sözcükler %10| Vurgu ve ses tonu %30 | Beden dili %60 | şeklindedir. Aynı şekilde beden dili kullanımı için uzman olmamız gerekmediğini de hatırlatırım. Hepimiz her gün beden dilimizi kullanıyor ve beden dili çözümlemesi yapıyoruz zaten.
İlk bahsetmek istediğim madde Görüşme saati… Görüşmeye nefes nefese kalacak şekilde son dakikada gidersek beden dilimiz hiç hoş şeyler söylemez. Dolayısıyla görüşme saatinden 15dk önce orada olmamız en sağlıklı zamanlamadır. Ne çok erken, ne de çok geç. 15dk erken gelmek tavsiye edilen bir süredir.
Profesyonel ve etkili bir CV istiyorsan bizimle iletişime geç:
Mail: nkariyercv@gmail.com
Whatsapp: 0541 123 21 07
Peki iş görüşmesinde beden dili nasıl kullanılmalı?
1- İlk karşılaşmada kendinizden emin bir imaj çizin
İş görüşmesi konuşmayla değil, aslında görüşmeye gittiğiniz binaya girişinizle başlar. Çünkü merdivenlerde kiminle karşılaştığınızı, ya da asansöre sizinle binen kişinin kim olduğunu bilemezsiniz. Dolayısıyla binaya girdiğinizde karşılaştığınız herkes, sizin kendine güvenli ve sakin biri olduğunuzu görmeli. Telaş içinde cv’nize göz atarak böyle bir imaj yaratamazsınız! Sizinle görüşme yapan İK uzmanı odaya girdiğinde ayağa kalkarak elini sıkmak ve uygun bir ses tonu ile kibar bir şekilde kendinizi tanıtmak ilk izlenim için son derece önemli. Dik durmak ve karşınızdaki ile göz teması kurarak tokalaşmak ilk karşılaşmada doğru bir beden dili için etkili detaylar arasında bulunuyor.
2- Görüşmecinin tam karşısına değil, sağ tarafına oturun
Görüşmecinin tam karşısına oturduğunuzda kendinizi rahatsız hissedebilirsiniz. Dolayısıyla eğer seçeneğiniz varsa sağ taraftaki sandalyeye oturun, yoksa da sandalyenizi biraz yana doğru çekmeyi deneyin.
3-El ve kol hareketleri ile konuşmalarınızı destekleyin
Görüşme sırasında ellerinizi masanın altına koymak veya kollarınızı bağlamak iletişime kapalı olduğunuzu ve pozisyon hakkında heyecan duymadığınızı gösterir. El ve kollarınızı serbest bırakmalı ve konuşmalarınızı jestlerle desteklemelisiniz. Eller rahat ve avuç içi açık bir şekilde konuşmak her zaman sizi iletişime açık biri olarak yansıtır.
4- Göz temasından kaçınmayın
Göz teması kurmak mülakatlarda en fazla dikkat edilmesi gereken beden dillerinden biri. İnsanlar konuşurken her zaman göz odaklıdır. Birisine bakacağınız, sesleneceğiniz veya onunla diyalog kuracağınız zaman ilk bakacağınız yer gözleridir. Göz temasından kaçınmak ise, evvela saygı duymadığınızı sonra ise korktuğunuzu gösterir. Korku ve saygısızlık ise o mülakatın son derece kötü geçeceğine işarettir. Aman dikkat..!
5- Görüşme sırasında dik oturun
Görüşme sırasında bacak bacak üstüne atmak veya fazla kasılmış bir şekilde oturmak sizin gergin veya fazla rahat olduğunuz imajını karşı tarafa verir. Bunun yerine görüşme esnasında dik ve rahat bir şekilde oturmalı ve kendinize güvenli bir profil çizmelisiniz.
6-Dinlerken Başınızı Sallayın
Yüz ve göz teması kurmanın yanında dinlerken başınızı sallamak da ne kadar istekli olduğunuzu gösteren bir başka yoldur. Reiman bu durumu ‘’ Arada sırada başınızı sallayarak karşı tarafı dinlediğinizi ve keyifli zaman geçirdiğinizi hissettirebilirsiniz. ‘’ diyerek açıklıyor.
Ve işte bitti görüşme sizin için olumlu ya da olumsuz geçmiş olabilir. O an düşünceniz sadece tahmindir. Görüşme bitiminde aynı nezaket ve kibarlıkla karşı tarafın elini sıkmayı, tebessüm etmeyi ve göz teması kurmayı unutmayın. Salondan çıkarken diğer çalışanları, 15 dk beklerken tanıştığınız sekreter/danışmanı selamlamayı da unutmayın.
Son olarak iş başvurusu yaparken CV’mizi en doğru ve sade bir şekilde hazırlamalı gereksiz ayrıntılardan kaçınmalıyız. İş görüşmesinde konuşurken “fazla hazırlanılmış ve ezberlenilmiş” bir konuşma tarzı yansıtmamalıyız. Unutmayın ki CV de yazmış olduğunuz karşınıza çıkabilir. CV’nizde İngilizce konuşabildiğinizi yazdığınızda ve iş görüşmesi bir anda İngilizceye döndüğünde sıkıntı yaşayabilirsiniz. Bu nedenle CV’ye yazdıklarınızı bağlayıcı olduğunun bilincinde CV yazmak gerekir. Bir anda süper giden bir iş görüşmesi artık sizin için hüsran ile bitebilir.
Profesyonel ve etkili bir CV istiyorsan bizimle iletişime geç:
Mail: nkariyercv@gmail.com
Whatsapp: 0541 123 21 07