İnsan kaynakları, diğer birçok alana oranla çok özel kişisel yetkinlikler gerektiren bir bölümdür. İletişim becerisi iyi olmayan, içe dönük ve insanlarla doğru iletişim sağlamayan kişilerin yapabileceği bir iş değildir. İnsan kaynakları alanında başarılı olan kişiler, hem işveren hem de çalışan arasında doğru iletişimi sağlayabilen kişilerdir. Başarı için de iyi bir rehbere ve ilerlediğiniz yolda daha önce o deneyimleri yaşamış başarılı kişilere ihtiyaç duyarsınız. Bizde alanında uzman olan İnsan Kaynakları Uzmanı, Eğitimci ve Kariyer Koçu Sinem Işık ile sizler için özel ve meslek hayatınızda size rehberlik edecek çok faydalı bir söyleşi yaptık.
Mesleğinizin tanımı - Görev yapılacak sektörler – pozisyonlar ve genel bilgiler nelerdir?
Her şirketin insan kaynakları departman yapısı farklı olabilir. Ancak ik departmanının genel olarak sorumlulukları ana başlıklar halinde aşağıdaki şekildedir. Sektörel bazda çok önemli farklılıklar bulunmamak ile birlikte danışmanlık sektörü çok daha fazla kurumun dinamiklerini algılamanızı sağladığından mesleki anlamda gelişiminiz açısından faydalı olacaktır.
- İnsan kaynakları planlaması: Ne kadar süre içinde, hangi pozisyonlara, hangi sayı ve nitelikte personel istihdam edilmesi gerektiğinin analizi ve planlanması
- Organizasyon şemasının oluşturulması
- İş analizi çalışmaları, iş tanımlarının ve iş gerekliliklerinin oluşturulması
- Disiplin yönetmeliklerinin oluşturulması ve denetlenmesi
- Çalışan memnuniyeti anketleri, motivasyon yönetimi, organizasyonlar
- İş değerleme ve ücretlendirme çalışmaları: Ücret sisteminin kurulması, yan hakların belirlenmesi vb.
- Personel seçme ve yerleştirme süreçleri: Mülakatlar, referans kontrolleri, iş teklifleri
- Eğitim yönetimi: Yıllık eğitim takviminin planlanması, eğitmen, eğitim firması vb organizasyonlar, eğitimlerin etkinliğinin değerlendirilmesi
- Kariyer planlama, terfi süreçleri
- Performans yönetimi sisteminin kurulması ve geliştirilmesi
- İşten çıkarma süreçlerinin yürütülmesi (İş Hukuku uygulamaları)
- Personel hak ediş hesaplamaları ve bordrolama süreçleri
- Personel özlük dosyalarının tutulması, izin vb. süreçlerin yönetimi
- Çalışma Bakanlığı, SGK ve İşkur ile ilişkilerin ve çalışmaların yürütülmesi,
- Taşeron çalışan/firma yönetimi,
- İş sağlığı ve güvenliği çalışmalarının yürütülmesi
- ISO 9001 Kalite Yönetim Sisteminin Yürütülmesi (Bazı şirketlerde iş sağlığı ve güvenliğinden ve kalite süreçlerinden de ik sorumlu olabiliyor.)
- Sendika sözleşmeleri vb. süreçlerin yürütülmesi
Bu mesleğe sahip olmak için hangi okullarda okumak lazım – Bu mesleği seçmek için ne gibi eğitimler almak gerekiyor. –Eğitim verilen yerler ve süreleri nelerdir-?
Üniversitelerin İnsan Kaynakları Yönetimi,Psikoloji, Sosyloji, İşletme, Endüstri Mühendisliği, İşletme Mühendisliği, İktisat gibi bölümleri tamamlayan kişiler insan kaynakları alanında çalışabilir. Ancak farklı bölümlerden mezun olan kişiler kendilerini aşağıdaki konularda eğitimler ile destekleyerek, mesleğin gerekliliklerinin farkında olarak ve kendilerini bu konularda geliştirerek de uzman olabilirler.
- İnsan Kaynakları Planlaması
- Personel Seçme ve Yerleştirme / Mülakat Teknikleri
- Performans Yönetimi/Kariyer Planlama
- Eğitim Yönetimi
- Sunum Teknikleri
- İş Analizi
- Motivasyon Yönetimi
- İş Değerleme ve Ücret Yönetimi
- İş Hukuku
- Bordro Uygulamaları
- İş Sağlığı ve İş Güvenliği
- Toplam Kalite Yönetimi / ISO 9001
- Proje Yönetimi
- Etkili İletişim Teknikleri
İşinizi yaparken karşılaştığınız zorluklar nelerdir? Zorlukları aşmak için nasıl bir yol izliyorsunuz?
İnsan kaynakları çalışanlarının karşılaştığı en önemli zorluklardan biri yönetim ile çalışanlar arasında sıkışıp kalmaktır. Çalışanların motivasyonunu düşüren konularda iyileştirme yapabilmek için yönetimi ikna etmeniz ve önerdiğiniz projenin faydasını doğru aktarabilmeniz oldukça önemli. Ayrıca işten çıkarma süreçlerinde çözmeniz gereken çokça problem ile karşılaşırsınız. Her iki durumda ilişki yönetimi ve ikna yeteneğinizin güçlü olması işinizi kolaylaştıracak ve sonuç almanıza katkı sağlayacaktır.
Zorlukları aşmak için pes etmemek önemlidir. Hem yönetim hem çalışan ile empati kurarak her iki tarafın yararına bir sonuç almaya çalışmak ve güven yaratmak problemleri çözebilmeniz için kilit noktadır.
Bu meslek alanında uzmanlaşmak isteyen kişide ne gibi özellikler olması gerekiyor?
- Problem Çözme Yeteneği
- İkna Yeteneği
- Empati, Sabır ve Soğukkanlılık
- Arabuluculuk Becerisi
- Planlama ve Organizasyon becerisi
- Gözlem ve Analiz yeteneği
- İletişim Yeteneği
- Analitik Zeka
- Sunum Becerisi
- Sır tutabilme
- Adil olma ve Eşit mesafeyi koruma
Profesyonel ve etkili bir CV istiyorsan bizimle iletişime geç:
Mail: nkariyercv@gmail.com
Whatsapp: 0541 123 21 07
Çokça problem ile karşılaşacaksınız. Özellikle çalışanların işten çıkış süreçleri genelde sancılı bir süreçtir. Yönetici-çalışan, çalışan-çalışan, yönetim-çalışan arasında çözmeniz gereken birçok problem olacak. Genel olarak tüm ik süreçlerinde öneriler sunmanız, tarafları ikna etmeniz, aralarını bulmanız ve bunları yaparken empati kurmanız gerekecek.
Olaylara/ durumlara objektif yaklaşmanız ve soğukkanlılığınızı kaybetmemeniz gerekli. Empatinin dozunu iyi ayarlamalısınız. Fazla empati kurmak sizi yıpratabilir. Bazen istemediğiniz halde almak veya uygulamak zorunda olduğunuz kararlar olacak.
İş analizinden başlayarak işe alıma kadar Gözlem ve Analiz Yeteneğine çok ihtiyacınız olacak.
Çokça iletişeceğiniz için iletişim yönünüz kuvvetli olmalı. Herkes ama herkes ile iletişim halinde olacaksınız.
Bolca doküman ve rapor hazırlayacaksınız. Bu sebeple detaylardan sıkılmamanız ve analitik tarafınızı da kullanmanız gerekecek.
Sunum becerisine sahip olursanız şirket içi eğitimler verebilirsiniz. Ya da ik proje sunumlarını siz yapabilirsiniz.
Sır tutmayı bilmelisiniz. Çünkü şirkette alınan kararlardan herkesten önce sizin haberiniz olacak. Yanlışlıkla ağzınızdan kaçıracağınız bir bakla sonunuz olabilir ve şirket içinde ciddi sorunlara yol açabilir. Herkese eşit mesafede olmanız gerekli, kimseyle çok yakın veya çok uzak olmamalısınız. Tüm çalışanlara eşit ve adil yaklaşmalısınız.
Bu meslek alanında uzmanlaşmak isteyen kişide ne gibi teknik özellikler olması gerekiyor?
İnsan kaynaklarının tüm fonksiyonları ile ilgili mesleki bilgi ve donanıma sahip olmak önemli. Ayrıca raporlama teknikleri, yabancı dil ve ERP sistemlerini kullanabiliyor olmaları da önemli bir artı sağlayacaktır. İş hukuku, iş sağlığı ve güvenliği vb. yönetmelikler ile ilgili bilgili olmak tüm ik süreçlerini buna göre kurgulayabilmek gerekir.
Kalite yönetim sistemleri ile ortak çalışmaları olacağından özellikle ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemlerine hakim olmaları da işlerine katkı sağlayacaktır.
İnsan Kaynakları alanında çalışmak isteyen ve kariyerini bu alanda sürdürmek isteyen gençlere ne gibi tavsiyelerde bulunmak istersiniz?
İnsan Kaynakları alanında kariyer yapma hedefi olan genç arkadaşlarıma, her şeyden önce insanları seviyorlarsa ve kendilerinden destek isteyen kişilere karşı olumlu bir yaklaşım ve tavır içindelerse tabi ki bu alanı seçmelerini öneririm. Kişilik özelliklerini etkin kullanabilen, eğitimle destekleyen, sürekli kendini geliştiren ve kendine yatırım yapmaktan kaçınmayan genç arkadaşların çalışacak sektör ve kurum faaliyetleri hakkında da devamlı kendilerini güncellemeleri, iş gücü özellikleri hakkında bilgi edinmeleri son derece önemli ve yararlı olacağı kanısındayım.
İnsan Kaynakları alanında çalışmaya başladıktan sonra da kurumsal planlamaları ve ihtiyaçları anlayıp bunları organizasyon içinde uygulayabilecek olgunluğa, değişime öncülük edebilecek vizyoner bakış açısına, iyi bir iletişim gücüne ve güçlü ikna yeteneğine sahip olacak şekilde ilerlemeleri doğru olacaktır. Tabi ki yaptıkları işte sürece hakim olmaları, değişiklikler ve yasal konuları takip etmeleri, “temsil ettikleri markayı” doğru şekilde ilerletmenin bilincinde olmalarını tavsiye ederim.
Mesleğiniz ile alakalı okuyan öğrencilere tavsiyeniz nedir? Staj için önerileriniz nelerdir?
Mutlaka kulüplerde aktif olarak rol almalısınız. Üniversite eğitimi dışında mesleki bilginizi arttıracak uygulama ağırlıklı eğitimlere katılmalısınız. Stajlarınızı verimli geçirmeniz, staj yaptığınız şirkette ki ilişkilerinizi sağlam tutmanız çok önemli.
İnsan kaynakları alanında yayınlanmış kitapları okumalı ve yeni gelişmeleri ik trendlerini yakından takip etmelisiniz.
Bu mesleği gönül rahatlığı ile herkese önerebilir misiniz?
Uzaktan çok kolay görünen ama diğer birçok mesleğe nazaran çok fazla yetkinlik isteyen zor bir iş olduğundan gerçek anlamda kişisel özelliklerinize uygun olup olmadığına ve bu işi yapmaktan keyif alacağınıza kesin olarak emin olmalısınız. Kolay pes eden ve kırılgan bir yapınız var ise insan kaynakları alanı sizi oldukça zorlayacaktır.
Yani herkese öneremiyorum :) Başarılı bir ik ‘cı da olması gereken nitelikleri bilmek ve doğru seçim yapmak önemli. Siz de var olmayan nitelikleri zamanla geliştirebilmeniz de tabii ki mümkün.
Kariyer Hikayesi…
Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme bölümü mezunu olan 1982 doğumlu Işık, Sakarya Üniversitesinde İşletme Yüksek Lisans (MBA) eğitimine devam etmektedir. İnsan kaynakları alanına danışmanlık sektörü ile adım atan Işık, 7 yıl boyunca eğitim ve danışmanlık şirketlerinde Uluslararası/büyük ve orta ölçekli şirketlerin seçme/yerleştirme, insan kaynakları sistemlerinin kurulumu/geliştirilmesi projelerinde yer almıştır. Birbirinden çok farklı birçok seviye ve alandaki pozisyonun işe alım sürecini yönetmiştir.
Danışmanlık sektöründe deneyim kazanması ile farklı sektörlerdeki/ölçekteki şirketlerin projelerinde görev aldığı için birbirinden çok farklı yapılardaki kurumların iç dinamiklerini ve gelişimlerini yakından izleme fırsatı bulmuştur. Daha sonra 4 yıl Pet Ürünleri (Evcil Hayvan ürünleri) sektöründe faaliyet gösteren bir kurumda İnsan Kaynakları Müdürü olarak kurumun tüm insan kaynakları sistemlerinin kurulumunu gerçekleştirmiş ve yönetmiştir. Şirketin stratejik planlama çalışmalarına liderlik etmiş, ISO 9001 Kalite Yönetim sistemini ekip arkadaşları ile birlikte kurmuş ve şirketin denetimlerden hiçbir hata almadan başarı ile geçmesini sağlamıştır.
IRCA Onaylı ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Baş ve İç Denetçisidir.
Meslek hayatı boyunca 7.000’in üzerinde işe alım mülakatı gerçekleştirmiştir.
2009 yılından bu yana iş arama ve mülakat koçluğu faaliyetlerine devam etmektedir. Üniversitelerde yeni mezun olacak öğrencilere, seminerler vererek iş hayatına hazırlık ve iş arama süreçlerinde onlara gönüllü olarak destek olmaktadır. Uzman olduğu konular ile ilgili kişisel blogu ‘’www.ikcafe.net’’ de makaleler yazmaktadır. Sosyal medyada (LinkedIn ve Instagram) takipçileri için alanı ile ilgili paylaşımlar yapmakta ve canlı yayınlar ile deneyimlerini paylaşmaktadır. Aynı şekilde Youtube kanalında da paylaşımlarını sürdürmektedir.
2016 yılından bu yana serbest olarak kurumlara/bireylere eğitim ve danışmanlık hizmeti sunmaktadır.
Tüm sosyal medya hesaplarından yaklaşık 120.000 takipçisi bulunmaktadır. Türkiye’de en çok takipçisi olan ve en aktif insan kaynakları profesyonelidir.
Sosyal sorumluluk projesi olarak gönüllülük esasına göre ‘’iş arayan kişilerin cv’ lerini inceleyerek geri bildirim verme’’ üzerine tasarlanmış Türkiye de ilk olma özelliğini taşıyan ‘’Gönüllü CV Danışmanlığı’’ projesinin fikir ve ekip liderliğini yapmaktadır. Bu proje kapsamında gönüllü bir ekip ile birlikte yaklaşık 10.000 kişinin cv’ sinin daha etkili ve profesyonel olması sağlanmıştır.
Yeni mezun deneyimsiz kişilere, deneyim kazandırmayı amaçlayan birçok meslek grubu için alanında deneyimli mentorlerin desteği ile gerçekleştirilen gönüllü projelerin yapıldığı ‘’Kariyerine Yön Verenler Kulübü’’ projesinin fikir ve ekip liderliğini yapmaktadır.
Mentornity gönüllü menor/menti eşleşmesi projesi kapsamında kariyer planlama süreçleri ile ilgili yeni mezun kişilere gönüllü olarak mentorlük yapmaktadır.
Gönüllü bir oluşum olan www.ikgenc.com’ un Genel Yayın Yönetmenliği görevini üstlenmiştir.
Yeni mezun, insan kaynakları alanında kariyer hedefleyen kişiler ile tüm insan kaynakları sistemlerinin kurgulandığı ve tanımlandığı gönüllü projeler yapmaya ve onlara mentorlük yapmaya devam etmektedir.
2018 yılında ”Yarın Gel Başla” isimli bir kitabı yayınlanmıştır.
Evli ve bir kız çocuğu annesidir.
Klarnet çalan eşine eşlik ederek gitar çalıp şarkı söylemekten, gramofonundan nostaljik şarkılar dinlemekten, 600 kitaplık kütüphanesine her fırsatta yenilerini eklemekten ve ailesi ile seyahat etmekten keyif almaktadır.
Sunmuş olduğu hizmetler
Eğitmenlik; İnsan kaynakları süreçleri, iletişim, sunum teknikleri, takım çalışması eğitimleri
Personel Seçme ve Yerleştirme Danışmanlığı, İnsan kaynakları yapılanma projeleri
Mülakat Koçluğu
Üniversitelerde yeni mezunlar için iş arama tüyoları konusunda seminerler (Gönüllü çalışma)
NOT: Sinem Işık'ın yeni çıkacak olan kitabı "YARIN GEL BAŞLA" Eylül 2018'in 3. haftasında kitapçılarda raflardaki yerini alacak.
Sinem hanım, bu güzel söyleşi ve değerli zamanınızı bizimle paylaştığınız için nkariyer ailesi olarak size çok teşekkür ederiz, iş hayatınızda başarılar ve mutluluklar dileriz. Yeni çıkacak kitabınız içinde öncelikle sizi tebrik eder, inşallah istediğiniz satış ve baskı sayısına en kısa sürede ulaşırsınız:)
Profesyonel ve etkili bir CV istiyorsan bizimle iletişime geç:
Mail: nkariyercv@gmail.com
Whatsapp: 0541 123 21 07
Anahtar Kelimeler: Sinem Işık , İnsan Kaynakları , Mülakat , Kariyer Koçluğu , Röportaj