İşe alım sürecinin en belirleyici anı İK uzmanı ile yapacağınız mülakat görüşmesi anıdır. Peki, bu görüşmelerde genelde ne gibi sorular soruluyor ve siz bu sorulara nasıl cevap vermelisiniz? İşte, mülakatta sorulan en popüler sorular ve cevapları;
1- Kendinizden bahseder misiniz?
İş görüşmelerinde genellikle ilk sorulan soru sizden kendinizden bahsetmeniz istenir. Çünkü bu soruda bahsedeceğiniz detaylar, sizi diğer adaylardan farklı kılan özellikleriniz ön plana çıkartır ve iş verene bir fikir verir, buda sizin için bir şanstır. İK uzmanı bu soruda aslında; geçmiş iş tecrübelerinden neler öğrendiğinizi, hangi alanlarda sorumluluk aldığınızı, işinizde hangi alanlarda çok iyi olduğunuzu, işinizle ilgili nelerin sizi heyecanlandırdığını öğrenmek istiyor.
2- Sizi neden işe almalıyız?
En çok sorulan soruların başında gelen bu soruda, sizin kendi kişisel tanıtımınızı yapmanız için çok iyi bir fırsat sunuyor. Burada İK uzmanı öğrenmeye çalıştığı durum; "Hangi yetenekleriniz var ve ne işimize ne yarayacak?" Sorularına cevap arıyor. Ama dikkat etmeniz gereken en önemli husus özgün olmaktır. İş başvurusu yaptığınız şirketin gelecekte nerede olmak istediği ve hedefleri doğrultusunda, sizde kendi bilgi ve tecrübeniz ile iş başvurusunda bulunduğunuz pozisyonun ne kadar örtüştüğünü anlatacağınız başarı hikayenizle vurgulayın.
3- Neden burada çalışmak istiyorsunuz?
İK uzmanı bu soruda sizden şirketlerinin bir parçası olmanız konusunda ne kadar istekli olduğunuzu öğrenmek ister. Bundan dolayı bu soruya doğru cevap verebilmeniz için önceden şirket hakkında detaylı bilgi edinmeniz gerekir. Cevap verirken de şirkette en çok neleri sevdiğinizi ve neden o iş yerinde çalışmayı istediğinizi belirtmeniz önem taşıyor.
4- Güçlü olduğunuz yönleriniz neler?
İK uzmanına, kendinizi ve güçlü yönlerinizi tanıtma fırsatı veren sorulardan biride bu soru. Bu soruya cevap verirken; İşe olan bağlılığınız, iş etiğine verdiğiniz değer, güçlü insan ilişkileri, sonuca yönelik çalışma gibi güçlü yönlerinizden bahsetmeniz size artı puan kazandıracaktır. İşinizle ilgili olmayan alakasız yönlerinizi belirtmek ise yapacağınız en büyük hatalardan biri olur.
5- Zayıf olduğunuz yönleriniz neler?
Bu soruya cevap verirken, İK uzmanına zayıf yönlerinizin farkında olduğunuzu ve bu yönde kendinizi geliştirmek için adımlar attığınızı anlatmanız gerekir. Sizden, bize zayıf yönlerinizi anlatır mısınız? Diye sorulduğunda “Hiçbir zayıf yönüm yok” demek yerine, bu yönünüzün üstesinden nasıl geldiğinizi, kendinizi geliştirmek için neler yaptığınızı örneklerle anlatın.
6- Bu işi neden istiyorsunuz?
Şirketin değerleri ve kendi değerlerinin ne ölçüde uyuştuğu ve bu pozisyona neden oturduğunu çok güzel şekilde anlatmak gerek. Bu yüzden ev ödevinizi iyi yaparak şirket hakkında gerekli tüm bilgileri önceden edinmek ve ortak noktaları ve verilecek yanıtı önceden belirlemek faydalı olacaktır.
Soruya şu şekilde bir cevap verebilirsiniz; Bu iş bütün kariyerim boyunca ilgilendiğim şeylere çok uyuyor. Hem kısa hem uzun vadeli faaliyetlerin karışımını harika bir biçimde sunuyor. Kısa vadeli başarılarım beni bir üst seviyeye çıkaracak ve uzun vadeli başarılarım mükemmel hissetmeme neden olacak.
7- Son işinizden neden ayrıldınız?
İşte en can alıcı sorulardan biri. İşverenler genel olarak, istisnai durumlar haricinde başka bir işi kabul edene kadar önceki işini bırakmamış ve sebepsiz iş bırakmayan çalışanlar ararlar. Çünkü önceki işinde yanlış yapan yada sebepsiz işi bırakan yarın bizi de bırakıp başka yere rahat bir şekilde geçer endişesi ve güvensizliğini yaşar. Taşınmak, ailevi ya da sağlıkla ilgili nedenler, dayanılmaz iş koşulları gibi cevaplar tatmin edicidir. Ve anahtar nokta, cevap kesinlikle kısa olmalıdır.
8- En büyük başarınız nedir
Bu soru “Güçlü olduğunuz yönleriniz neler?” sorusuna çok benzerlik gösteriyor. Bu soruya cevap verirken somut ve rakamsal-istatistiksel öğelere yer vererek cevaplayınız. İK uzmanına bunu aktarırken şöyle aktarabilirsiniz; “Yürüttüğüm… Projesi sonucunda şirketin hem satış rakamları yüzde… Oranın da artarken hemde müşteri sayısı yüzde… Oranın da artışla gerçekleşti. Bu şekilde rakamsal veriler size büyük bir avantaj sağlayacaktır. Ama bu olayları aktarırken sakın abartıya kaçmayın sadece doğru olanı güzel bir şekilde ifade etmeye çalışın.
Anahtar Kelimeler: Mülakat Soruları , İnsan Kaynakları , İş Görüşmesi , İş Görüşmeleri Soruları , İş Görüşmeleri Teknikleri