İş hayatına adım atmadan önce geleceğe dair plan yapmak ya da kariyer hedefleri koymak büyük önem taşıyor. Kariyer planı yapılmadan yola çıkılırsa istenen hedeflere ulaşmak daha uzun sürebilir, kişi yolunu kaybedebilir ya da başarısız olabilir.
Yoğun stres ve baskı altında çalışan kişilerin sayısı azımsanmayacak kadar fazladır. Bir insanın kendini mutsuzluğa itmesinin nedeni, en baştan aldığı kararlardan kaynaklanmaktadır. Yanlışı düzeltmek yerine her gün tekrar-tekrar o yanlışlığı yapan insanlar, kariyerlerini asla doğru planlayamayacaklardır. Birçok insan kariyer planının nasıl yapıldığını hala bilemediği için, mutsuz insanlar arasında yerlerini almaktadır. Bu nedenle kariyer basamaklarına çıkmanıza yardımcı olacak yol haritanızı çıkarmanız gerekir.
Uzun lafın kısası, kariyerinizde başarılı olmak sizin için önemliyse ve attığı her adımın nedenini bilen bir birey olmak istiyorsanız, pusulanızın doğru yönü göstermesini sağlamalısınız. Bunun için de çoğu kişinin kariyer planlamasında ne gibi hatalar yaptığını ve nasıl başarılı bir kariyer planı hazırladığına dikkat edin ve aynı hatalara sizde düşmekten kurtulun.
Sizler için küçük bir derleme yaptım hadi birlikte doğru ve yanlışı öğrenelim. Unutmayın; kariyer planı kariyerinizde ulaşmak istediğiniz hedefe ulaşmanızı kolaylaştıracak bir haritadır.
Kariyer Planlamasında Yapılan Hatalar;
1. Maddi amaçlar için kariyer hedefi yapmak.
2. Mutlu olmayacağı işi yapmak.
3. Geçici Çözümler Üretmek! (Başarılı bir kariyer istiyorsanız, geçici çözümler üretmekten vazgeçmelisiniz.)
4. Sadece iş ilanlarını takip etmek
5. Kendini Tanımamak!
6. Hızlı ve Anlık Karar Almak
7. Kolaya Kaçmak
8. Fazla Beklentiler
Ayrıca kişinin kendini ve becerilerini geliştirmemesi, iş bağlantıları kurmaması, girişken olmaması da kariyerinde ilerlemesinin önüne geçecektir.
Kariyer Planlamasında Uygulanması Gereken 6 Yöntem;
Kariyer planlaması yaparken doğru ve sağlam adımlarla ilerlemek istiyorsanız bütçenizden eğitiminize kadar dikkat etmeniz gereken aşamalar vardır.
1. Hedef belirleyin.
Kariyer planlaması yaparken ilk olarak ulaşmak istediğiniz hedefleri belirleyin ve listeleyin. Listeniz adım adım olsun ve ulaşmak istediğiniz noktaya kararlı bir şekilde ilerleyin. Kararlı olduğunuzda karşınıza çıkan engellere karşı da dirençli olursunuz. Aynı zamanda planınız olduğu için her zaman hazırlıklı olursunuz.
2. Sektörünü ve departmanını seçme.
Hangi sektörde hatta mümkünse hangi departmanda çalışmak istediğine karar vermelisin.
3. Kendini değerlendirme
Bu aşamada öncelikle hangi noktadasın onu belirlemelisin. Ayrıca yeteneklerini, sahip olduğunu yetkinlikleri değerlendirmen oldukça önemli. Gelişim alanlarını bulup ona göre kendine yatırım yapabilirsin.
4. Rol model bulun.
Kendinize örnek alınacak başarılı isimler bulun. Steve Jobs, Mark Zuckerberg, Hawking ya da Google kurucuları… Önünüzde somut örnekler ve hayatları ile size ilham veren başarılı isimler oldukça kariyer basamaklarını tırmanma hevesiniz her zaman taze olacaktır. Yola çıkmadan önce ilerlemek istediğiniz alanla ilgili rol modelleriniz olursa geleceğinizi gözünüzde canlandırabilirsiniz.
5. Hareket planı
Ne yapacağını ve nasıl yapacağını planlaman seni hedeflerine ve başarıya daha hızlı ulaştıracak. Kariyer planlama konusunda her aşama çok değerli ve gerekli olmasına rağmen planlamanın en önemli noktası içinde bulunduğunuz durumu belirleme ve hareket planı kısımları oluşturmaktadır. Çünkü kendinizde eksik gördüğünüz noktaları kariyer yolunda, hareket planına geçmeden tamamlamanız gerekecektir.
6. Artı ve eksilerinizi belirleyin.
Kariyer planlaması yaparken kendinizi tanımanız çok önemli. Güçlü ve zayıf yönlerinizi bilmeniz ve bu yönlerinizi telafi etmeniz, iş hayatına başladığınızda daha donanımlı bir çalışan olmanızı sağlayacaktır. Yaptığınız işte iyi olmak için eksilerinizin farkında olarak eğitimlerle telafi edebilirsiniz. Kendinizi ilerleyen zamanlarda nerede görmek istiyorsanız becerilerinizi de olmak istediğiniz yerin kriterlerine göre belirlemelisiniz.
Unutmayın hedefleriniz büyükse ya da güzel bir iş yaşamı hedefliyorsanız sözünü ettiğim planlamaları kesinlikle yapmanız gerekmektedir. Ancak, böyle bilinçli bir şekilde davranırsanız başarıya ulaşmanız mümkün.
Anahtar Kelimeler: Gülşah Kaygusuz , Kariyer Planlaması , Yapılması Gerekenler , Yapılmaması Gerekenler , Dikkat Edilecek Hususlar , Nasıl Olmalı , Nelere Dikkat Etmeli