Profesyonel olmak sadece iş hayatındaki çalışma biçimi mi yoksa bir hayat tarzımı? Profesyonellik ile amatörlüğün zıttı gibi görünür. Acaba amatör ruhtan kurtulduğumuzda hakikaten profesyonel mi olacağız işlerini tam ve eksiksiz yapan robotlar gibi . Atladığımız bir şey olmalı!!! Sakın amatör ruhtan kurtulmayın . Amatör ruh ; bilgiye deneyime susamışlıktır. Daima yeniye olan özlemdir ve amatör ruh heyecandır, arkasında heyecan olmayan hiçbir işte başarı yoktur.
Hızla değişen dünyada özellikle pazarlama ve satış ağı toplumun istekleri doğrultusunda sürekli değişim ve farklılaşma göstermektedir. Bunun için ise orijinal olmalısınız orijinal olmak demek illa ki zor olanı yapmanız demek değil.
Profesyonel, hayatta başarılı olmanın sırrı tutkuyla çalışmaktan geçer. Bunun yolu ise amatör ruhu asla kaybetmemekten geçiyor. Bu şekilde çalıştığımız zaman kendimize ve yapılan işe gösterilen katkının daha büyük olduğuna inanıyorum. “Kimsenin göremediğini görmek de amatör ruhla birleşmiş profesyonelliğin en önemli sırlarından biri bana göre. Sanatçılar, örneğin heykeltıraşlar, bir kaya parçası herkesin gözünde sadece sıradan bir kaya parçasıyken onu şahane bir sanat eserine dönüştürebiliyor. Neler yaratabileceğimiz, olayları nasıl gördüğümüzle çok ilgili.” Tutkuyla ve çok çalışmak, amatör ruhu kaybetmemek, çalıştığın kadar eğlenmeyi de bilmek asıl mesele.
Peki nedir amatör ruhla başarılı olmanın yolları derseniz….
• Amatör ruhlu olmak, hevesli olmaktır.
• Amatör ruhlu olmak, denemeye açık olmaktır.
• Amatör ruhlu olmak, cesur olmaktır.
• Amatör ruhlu olmak, diğerlerinin yaptıklarını tekrar etmemeyi başarmaktır.
• Amatör ruhlu olmak, basit olanı yapmaktır.
• Amatör ruhlu olmak, ömür boyu öğrenmeye açık olmak ve çalışmanın sadece para kazanmak için olmadığını bilmektir.
Bu bahsettiğimiz özellikleri ise daima öğrenmeye olan azimleri ve durdurak bilmeyen enerjilerinden gelir. Peki amatör ruhlarımızı nasıl daha taze ve etkin tutarız.
İki koşulu vardır.
1- MOTİVASYON; motivasyon en başta kişinin kendi içinde olmalıdır. Yani kişi kendi kendisini motive edecek gelişen olayın öncesini ve sonrasını muhakeme edecek ve kendisi düzeltecektir. Kişinin kendi içindeki motivasyon haricinde birde dışarıdan aldığı motivasyon vardır. Bu motivasyon küçük yada büyük sizi sıfırlayan, size temiz bir başlangıç şansı sağlayan motivasyonlardır. Kendinize not tutmak için alacağınız bir kalem yada işlerinizi daha düzenli olsun diye aldığınız yeni akılı telefon . Liderlerin motivasyonda üzerine düşen ikinci olanıdır yani dışarıdan alacakları motivasyonu çalışanına sunmasıdır. Bu sayede gerek üretim gerekse hizmet maksimum seviyeye ulaşabilir. Dışarıdan motivasyon almak güzeldir .Fakat gerçek motivasyon kişinin içinde olanıdır. Önce kendi motivasyonunuzu kendiniz toparlayın daha sonra dışarıdan motivasyon alın . Sakın tam tersini yapmayın
2-ÖNÜNE ÇIKAN TIKANIKLARI AÇMAK; Lidrlerin gerektiğinde çalışanın önündeki tıkanıklarını açması anlamına gelmektedir. Bu sayede çalışan hiçbir şekilde yalnız kalmadığının farkına varır ve daha yüksek performansla çalışmaya devam eder. Bence bundan da önemlisi çalışan kendi içindeki amatör ruhu hep canlı tutar ‘’ Ben bu işi beceremedim ,Yapamayacağım galiba ‘’ algısından kendini soyutlar . Devamında ise çalışan deneyim elde eder ve gerçek anlamda profesyonel olacaktır. Tek bir farkı vardır o da sadece bir profesyonel değil içinde amatör ruhu olan bir profesyonel olmuştur. Bu kavaramlar, pazarlama profesyonelliğinin amatör ruhla birleştiği ‘’promatör (promateur) konseptini ortaya çıkarmış olur.
Profesyonelleşirken içinizdeki amatör ruhu sakın kaybetmeyin ve kimsenin de kaybettirmesine izin vermeyin. Karşınıza çıkan bütün negatiflerden uzak durun hayat uzun bir maraton ve pozitiflerle değer kazanır ve kişileri başarıya ulaştırır. Unutmamalıyız ki marka haline gelmiş kişiler ve firmalar amatör ruhla hareket ederek tabandan zirveye ulaşmışlardır
Anahtar Kelimeler: Gülşah Kaygusuz , Amatör Ruh , Profesyonellik