“Bir girişimin başarılı olmasına etki eden önemli unsur nedir?” tarzı sorulara her fırsatta iyi bir ekip kurmak diyorum. Çünkü iyi bir ekip kurabilmek, sadece yeni girişimler için değil aslında tüm şirketler için başarıyı getiren önemli bir unsur. Olay bunun farkına varmakla bitmiyor maalesef. İyi bir ekip kurmak önemli olduğu kadar aslında çokta zor bir iş… Peki ama her şeyden öte neydi ekip, ekip olmak…
Ekip oluşturmak farklı insanların, bir birim gibi çalışmalarını sağlama işlemidir. Proje görevleri ile proje yönetim işlemlerinin bütünleştirilmesidir. Proje oluşturma ise; liderlik becerilerini, organizasyonu iyi değerlendirmeyi, organizasyon kültürünün değişik yönlerini, otorite ve motivasyon faktörlerini anlamayı ve bilmeyi gerektirir.
Ekip kültürünü İsmail Üstel’ in kısaltması çok güzel özetliyor; “KEP”. Her takım üyesinin başından eksik etmeyeceği bir KEP olmalıdır; Katılım, Etkileşim, Paylaşım. Siz siz olun Kep’inizi başınızdan eksik etmeyin.
Ekip oluşumu zaman ve sabır gerektirir.
İyi bir ekip kurmak söz konusu olunca, Sani Şener için “yetenek” önemli. Michel Akavi, enerjik insanlarla çalışmak istiyor. Muzaffer Akpınar, yaşam şekillerine de bakıyor. Servet Topaloğlu, alanının en iyilerini bulup ekibine katıyor. Alphan Manas için ise “zeka” önemli. Baran Süzer farklılığı, Selman Bilal deneyimi önemsiyor. Özetle çekirdek ekip kurarken herkesin formülü ve seçim yöntemi farklı. Ancak hepsi “çekirdek ekibi” kurarken ince eleyip sık dokuyor.
Peki tüm bu zorluklara rağmen iyi bir ekip kurmak için ne yapabilirsiniz? 3 kısa maddede görüşlerimi özetledim:
1- İnce eleyip sık dokuyun.
Bir girişimcinin risk iştahı doğası gereği yüksek olur, bu nedenle ekibe dahil ettikleri en az kendisi kadar zeki (hatta daha da zeki) ama risk iştahı daha düşük insanlar olmalı.
Ekibinize yeni birilerini alacağınız zaman kendinize şu soruyu sorun: ”Bu kişi yapacağı işi benden çok daha iyi yapar mı?” . Eğer cevap net bir EVET değilse o işi kendin yapmaya devam et.
Yeni girişimlerde başarılı olmak için herkesin birden fazla şapka takması gerekir. Yeni gelecek olan kişi bu şapkayı ekiptekilerden daha iyi takamayacaksa orada yeri olmamalı.
2- Yetenekli insanların gelmesini beklemeyin, onlara siz gidin.
İnsanların size gelmelerini beklemek yerine ihtiyacınız olan profile uygun insanları siz arayın. Bir birinden farklı insanların bir araya geldiği etkinliklere siz de katılın. Örneğin sıradışı bir konuşmacı istiyorsanız bu insanların katıldığı konferanslara, buluşmalara, internet forumlarına, vs. aklınıza gelen her tür topluluğa siz de katılın. Bol bol networking yapın.
3- İnsanlara hak ettiklerini fazlasıyla verin.
Son madde iyi bir ekip için doğru insanları bulmaktan çok, uzun bir süre sizinle birlikte ileriye koşmalarını sağlamakla ilgili. Fazlasıyla verilmesi gereken şey sadece maaş ya da hisse de değil. Ekipteki insanların düşüncelerine değer veren bir organizasyonel kültür, kişisel gelişimlerini destekleyecek bir yönetim ve çalışması keyifli bir ortam da sunmak zorundasınız. Bir başka deyişle insanların sadakatini kazanmak için yapılabilecek ne varsa yapmanız gerek. Aksi taktirde sizin sunamadıklarınızı bir başkası sunarak yetenekli insanları elinizden bir bir kapar.
Toparlayacak olursak;
Ekibinizin yan yana duran bir grup insan değil, bir ekip olduğundan emin olun! İşi doğru yapmanın temeli budur.
Ekibinizi oluşturun. Ekipler tesadüfen oluşmaz; ekip oluşturmak için çaba harcamanız gerekir. Yani sadece insan değil ekipler hakkında da bilgi sahibi olmalısınız.
Ekibinize liderlik edin. Bir ekip yöneticisi olacaksanız, onları her gün yöneteceksiniz demektir. Arkanıza yaslanıp, olan biteni seyredemezsiniz.
Ekibinizle iletişim kurun. Ekip yöneticileriyle ilgili şikayetlerin çoğu iletişim konusundadır. Bu iki yönlü bir süreçtir ve başarılı olmak için bunu doğru yapmak zorundasınız.
Unutmayın ki siz yalnızca fikir aramıyorsunuz, o fikri gerçekleştirebilecek kabiliyette insanlar arıyorsunuz. Fikir ne kadar güzel olursa olsun, o fikir, onu hayata geçirecek ekiple var olabilir”
Tabi tüm bunları doğru insanlardan oluşan bir ekibe yapacağınızı varsayıyorum. Hamuru kötü adama dünyaları versen bile hiçbir işe yaramaz.
Anahtar Kelimeler: Gülşah Kaygusuz , Ekip Kurmak , Ekip Yönetmek , İngilizce , Ne Demek , İstiyorum , Yöntemleri , Aşamaları , Oyunu , Başarılı