P.Drucker, "Gideceğiniz yeri bilmiyorsanız, vardığınız yerin önemi yoktur." Yada Mahatma Gandhi’nin dediği gibi “Siz yolunuza bakın, böyle yaparsanız hedefe kendiliğinden varırsınız.” Evet, hedefler bizim hayatımızdaki ilerlemeyi ölçebilmenin en iyi yollarından biridir. Eğer başarılı bir yaşam istiyorsanız en başta hedeflerinizi belirlemelisiniz ve belirlediğiniz bu hedefler doğrultusunda ilerleme kaydetmelisiniz. Hedefleriniz sizin nereye varacağınız ve nasıl varacağınızı gösterir. Tüm başarı öykülerinde de, bize hep bir hedefimizin olması gerektiği anlatılmıştır. Elbette hedeflerimizin olması yaşamımızı anlamlı kılar ancak bizim için doğru olan hedefi nasıl belirleyeceğiz önemli olan bir diğer konudur.
Hedef belirlemek neden çok önemlidir?
Çünkü hedefsiz bir insan mutlu olamaz. Çünkü hedef belirleyip, o hedefe ulaştığınızdaki his harika bir duygudur.
Peki hedef nasıl belirlenir?
Doğru hedef belirlemek çok önemlidir.
Hedef belirlerken nelere dikkat etmeliyiz?
1. Kendinizi tanıyın. Ne istediğinizden emin olun.
İstediğiniz şey sizi heyecanlandırmalı, aklınıza geldikçe sizi harekete geçirmeli. Onu başardığınızdaki mutluluğun hayali sizi hedefinize ulaştıracaktır.
2. Ulaşılabilir bir hedef belirleyin.
Ulaşamayacağınız hedefleri belirlemek, sizin motivasyonunuzu düşürüp moralinizi bozmaktan başka bir işe yaramaz. O yüzden hedefleriniz zorlayıcı ama ulaşılabilir olmalıdır.
Örneğin üniversite sınavına bir ay kala sınava hazırlanmaya başlamak gibi bir hedef doğru bir hedef belirleme olmayacaktır.
3. Hedefleriniz sadece size bağlı olmalı.
Hedeflerinize ulaşmak için ikinci bir kişiye ihtiyaç duyuyorsanız o hedef sizin hedefiniz olamaz. Çünkü ikinci kişinin duygularını ve zamanını siz yönetemezsiniz. O zaman o hedef size ait bir hedef olmaktan çıkar. Hedef sadece sizin kararlarınız ve davranışlarınız ile ulaşabileceğiniz bir nokta olmalı. İkinci bir kişinin desteğine ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu ayrı bir konu. Kişiden destek isteyip yardım alabilirsiniz. Ama hedef sadece o kişiye bağlı ise sizin hedefiniz olmayacaktır.
4. Hedefi gerçekleştirmek için kendinize makul bir süre verin.
Ana hedefi belirledikten sonra yapacağınız çalışmaları küçük hedeflere bölüp o küçük hedeflere ulaşmak için de zaman belirlemelisiniz.
5. Engellere karşı esnek olun.
Hedefinize doğru yürürken öngörülemeyen engeller, sorunlar karşınıza çıkabilir. İşte o zaman hemen hedefinizi gözden geçirmeli ve gerekirse hedefinizde değişiklikler yapmalısınız. Bu esnekliğe sahip olmalısınız.
6. Planınızı belirli aralıklarla gözden geçirin.
Hedefinize ulaşma yolunda doğru yolda olup olmadığınızı görmek için mutlaka planınızı kontrol etmelisiniz. Bir aksama veya yanlış giden bir şeyler varsa hemen önlem alın. Bu gibi durumlar için kendinize b planı oluşturun.
Hedef belirlerken kendinize soracağınız sorular;
• Bu hedefe ulaşmayı gerçekten istiyor muyum?
• Bu hedef sadece bana mı bağlı?
• Hedefim ulaşılabilir bir hedef mi?
• Bu hedefe ulaşmak için kendime ne kadar süre veriyorum?
• Bu hedefe ulaşmak için bana kimler/neler yardımcı olabilir?
• Hedefimi hangi aralıklarla kontrol edeceğim?
Peki, hedef ne zaman belirlenir? Genelde baktığımızda çoğu kişi hedef belirlemek için yılbaşını bekler. Yeni yıl, yeni başlangıçlar, yeni hedefler. Oysaki hedef belirlemek için en iyi zaman ŞİMDİ’dir. Haydi, o zaman hayallerinize ulaşmak için hedeflerinizi hemen şimdi yazın.
Gönlünüzdeki hayallerinize ulaşmanız dileğiyle.
Hedef belirleme çalışması için biyografimde yer alan ynurfer instagram sayfamdan bana ulaşabilirsiniz.
Anahtar Kelimeler: Nurfer Yaraşık , Hedef Nasıl Belirlenir , Meslek , Kitle , Pazar , Müşteri , Eğitim , Şirket , Satış , Kariyer