Aylardır iş başvurularında bulunuyorsunuz ve sonunda bir firma sizi mülakata davet etti. Aman dikkat mülakata sakın hazırlıksız gitmeyin. Sizin için çok önemli bir şansı kaybedebilirsiniz. Peki nasıl hazırlık yapmalısınız? İşte, Mülakata nasıl hazırlanılır? Mülakata gitmeden önce nasıl hazırlık yapılır / yapmalıyız? Sorularının cevapları...
1. İlanı tekrar inceleyin.
İnsan Kaynakları Profesyonelleri ilan içeriğini oluştururken en çok ihtiyaç duydukları özellikleri ilan içeriğine yazarlar. Bu, adaylar için en güzel ipuçlarından biridir.
İlan içeriğini incelemek mülakatta kendinizle ilgili yetkinlikleri anlatmak üzere hazırlanmanıza yardımcı olacaktır.
Çoğu aday mülakatlarda kendisi ile ilgili her şeyi anlatmaya çalışırken, en önemli noktaları atlar. İlan içeriğindeki istenenleri vurgulamak çok önemlidir. Örneğin, firma autocad programı kullanabilen bir aday arıyorsa, sizin de bu program ile ilgili tecrübeniz varsa bunu anlatıp, yaptığınız projeleri göstermeniz size çok büyük bir artı sağlayacaktır.
2. Kendinizi nasıl tanıtacağınız üzerine çalışmalar yapın.
İK sorumluları mülakatta kişinin yetkinliklerini ölçerken, kendisini ifade yeteneğine de bakar. Hazırlık yapmamışsanız üzerine de görüşme heyecanı eklendiğinde kendinizi doğru ifade edemeyebilirsiniz. Bu da şansınızı kaybetmenize neden olabilir.
- Konuşmanız net ve anlaşılır olmalı,
- Konular belli bir düzen içerisinde olmalı daldan dala atlanılmamalı,
- İlan içerisinde istenen yetkinlik, program bilgisi gibi konularda tecrübeniz varsa mutlaka bunlar anlatılmalı, yaptığınız çalışmalar varsa gösterilmeli.
3. Görüşmeye gideceğiniz firma hakkında araştırma yapın.
- Faaliyet alanı nedir?
- Rakipleri hangi firmalardır?
- Çalışma şartları nelerdir?
- Piyasadaki yeri nedir?
- Firma ile ilgili yayınlanan haber var mı?
Bu araştırmanın size faydaları;
- Nasıl bir şirkette çalışacağınız hakkında size bilgi verir. Sonuçta sizin de şirket seçme hakkınız var.
- Mülakatta firmayı tanıdığınızı ifade ettiğinizde;
- Firmaya karşı ilgili,
- Araştırmacı,
- Ne istediğini bilen
Bir aday izlenimi bırakırsınız ki bu da sizin için olumlu bir puan olacaktır.
4. Giyim tarzınıza özen gösterin.
Çoğu insan kaynakları sorumlusu kıyafetin çok da önemli olmadığını söylese de yapılan bilimsel araştırmalar mülakatı yapan kişinin sizi gördüğü andan itibaren ilk 5 saniye içerisinde hakkınızda olumlu ya da olumsuz izlenime sahip olduklarını ortaya koymuştur. Ve bu ilk izlenim mülakatın seyrini değiştirebilecek kadar etkilidir.
İşte bu yüzden kendinize ve yeteneklerinize ne kadar güvenirseniz güvenin yine de dış görünüşünüze önem verin. Mülakata nasıl gittiğiniz firmayı ciddiye alıp almadığınız hakkında bilgi verir. Hem kendinize hem de işyerine saygınız açısından önemlidir. Kısaca;
- Ütülü, temiz abartıya kaçmayan kıyafet, ayakkabı giyilmeli,
- Takılar abartılı olmamalı,
- Herhangi bir futbol takımının amblemi, siyasi mesaj içeren rozet vs takılmamalı,
- Aşırı parfüm sıkılmamalı veya tam tersi ter kokusu olmamalı,
- Aşırı makyaj yapılmamalı
5. Görüşmeye belirtilen saatten önce gidilmeli.
Özel bir durum nedeniyle mülakata gidemeyecekseniz, mutlaka firmayı arayıp mazeretinizi bildirin ki firma size ikinci bir görüşme hakkı tanısın. Aksi takdirde çoğu İK’cı görüşmeyip sebep bildirmeyen adayları, ne kadar tecrübeli olursa olsun ikinci kez görüşmeye davet etmemektedir.
Yüreğinizden geçen, mutlu olacağınız işlerde, keyifle çalışmanız dileğiyle, Sevgilerimle
Anahtar Kelimeler: Nurfer Yaraşık , Mülakat , Nasıl Hazırlık Yapılmalı , Teknikleri , Başvuruları , Aşamaları