Bir liderin iletişim kurma, yol gösterme, yönettiği topluluğun önündeki engelleri kaldırma gibi temel görevleri vardır. Etkili bir liderin en önemli özelliği ise belirlenen stratejiler doğrultusunda ekip motivasyonunu sağlamasıdır. İyi bir lider uzun dönemli düşünebilen bir vizyoner ve bu vizyona sağlam adımlarla götürecek planı oluşturabilecek güçlü bir stratejist olmalıdır, ama bunun da ötesinde bu vizyon ve strateji doğrultusunda yapılan yolculukta ekibinin de aynı inanç ve motivasyonla arkasında olmasını sağlayabilmelidir. Takım lideri olmak için ekiple iletişim nasıl kurulmalı? Bir çalışanın takım lideri olabilmesi için ne tür becerilere ihtiyacı var? Gibi bir çok sorunun cevabını bulabileceğiniz bu yazıyı sizler için kaleme aldım…
İş hayatının en zirvesine gelmek üzereyken birdenbire ani bir düşüşe geçerek sağlığınız, iş ve aile hayatınızda tehlike çanları çalmaya başladığı oldu mu hiç?
Özellikle iş hayatında liderlik pozisyonuna yaklaşmaya başladıkça üzerinizde çok daha fazla hissettiğiniz performans baskısıyla baş edemediğinizde kendi liderlik özellikleriniz hakkında tereddütleriniz başlar ve kendinize olan güveniniz sarsılır.
Zirveye bu denli yaklaşmışken kendinizi kaybolmuş hissetmeniz durumunda, tüm problemlerinizi çözmenizde size faydalı olabilecek en önemli yaklaşım liderlik yaklaşımıdır.
Liderlik yaklaşımında ilk önce kavramanız gereken kural zamanınızın çok kıymetli olduğudur. İkincisi kendi sorunlarınız konusunda dürüst olmanız, üçüncüsü ise her zaman yaptığınızın dışında farklı şeyler denemeye istekli olmanızdır.
Şu gerçeği de kabul etmelisiniz büyük liderler, büyük sorunlarla karşılaşmışlar ve muhteşem bir şekilde çözmeyi öğrendikleri için liderlik yetenekleri gelişmiştir.
Sorunları çözebilmek, planlı bir şekilde farklı bakış açıları geliştirebilecek akıl hocalarıyla bir araya gelmeyi de gerektirir. Olaylara dışarıdan bakabilecek profesyonel bir koçun görüşleri elmas değerindedir.
Çalışan olmaktan lider ve yönetici olmaya giden süreçte vermek zorunda olduğumuz değişik kararlar ve edinmek zorunda olduğumuz özellik ve yetenekler, ekip arkadaşlarımızın bize doğru nedenlerle saygı duymalarına sebep olurlar.
Lider olmak, herhangi bir problem için başkalarını suçlamayı bırakıp tüm sorumluluğu sizin almanız demektir. Lider zamanını başkalarını suçlayarak değil sorunların çözülmesi için çaba harcayarak geçirmek zorundadır.
Eğer bir liderlik pozisyonundaysanız ekibinizdeki her bir kişinin asli görevinin ne olduğunu bilmelerini sağlayın.
Aynı zamanda patronunuzla olan ilişkilerinizin sorumluluğunu da siz üstlenmelisiniz.
Eğer işyerinizde ve ekibinizde insanların çalışma performanslarının düşük olduğunu görüyorsanız ve işten ayrılmalar çoğalmışsa insanların firmadan değil liderlerinden ayrıldıklarının bilincinde olmalısınız. Liderler ekip arkadaşlarının ihtiyaçlarını karşılamadıklarında ve rehberlik edemediklerinde ekip dağılır ve liderlik edecek kimse kalmaz.
Öyleyse liderlik yaparken uyulması gereken temel kurallar
1-Ekibinize iyi elemanlar alın ve daha iyi olabilmeleri için rehberlik edin.
2-Olumsuz çalışanların yaydığı negatif enerji tüm takıma yayıldığı için onları işten çıkartın.
3-Her bir ekip çalışanının asli görevini ve temel amacını bilmesini sağlayın.
4-İyi bir lider, yöneticilik alanından çıkarak ekip arkadaşlarıyla iletişime geçer.
5-Liderlerin görevi yüksek performans gösteren yıldızları takdir ederek ödüllendirmek ve böylece üst limiti yükseltmektir.
6-Liderlerin sorumluluğu her zaman doğruyu yapmaktır çünkü güvenilirlik en güçlü ve önemli liderlik özelliğidir.
7-Güçlü bir lider zamanının kendi sorumluluğunda olduğunu bilir. Aynı zamanda takım elemanlarına ve yaptıkları işe önem verdiğini gösterir. Performansları ile ilgili onları takdir et ve geri bildirim yap.
8-Bir lider ve yönetici olarak her zaman öğrenme alnında olmalısın ve diğerleri için pozitif bir örnek olmalısın.
Sonuç olarak güçlü lider bütün hayatında şu üç prensiple yaşamayı öğrenmelidir.
1- Değer prensipleri
DÜRÜSTLÜK; Lider her zaman doğru şeyi yapmalıdır.
SORUMLULUK; Lider sorumluluğu üstlenen kişidir.
TAAHHÜT; Lider kaliteli elemanları işe alır ve onlara en iyi liderliği sunar.
VİZYON; Liderin vizyonu bilmesi yeterli değildir tüm ekip bu vizyonu yaşamalıdır.
2- Sinerji prensipleri
İLETİŞİM; Ekiple iletişim içinde olunduğunda ve ödüllendirilerek takdir edildiklerinde mükemmel sonuçlar alırlar.
SORUN ÇÖZME PRENSİBİ; Lider ekip içinde sorun çıkaranlarla ilgili sorunları çözmekle de liderlik yapmış olur.
DEĞİŞİMİ YÖNETMEK; Lider değişimi benimser ve yönetir.
3- Yatırım prensibi;
YETKİLENDİRME; Ekibi yaptıklarının sorumluluğunu üstlenmeleri konusunda yetkilendir ve cesaretlendir.
TEŞVİK; Lider ekibini teşvik eder.
ÖRNEK OLMAK; Lider her konuda pozitif bir örnektir.
HAZIRLIKLI OLMAK; Lider kendini ve ekibini geleceğe de hazırlar ve geliştirir.
Bugünlerde liderlik yaparken en çok ihtiyaç duyduğunuz bu nitelikleri geliştirir ve liderlik prensiplerini uygularsanız hedeflerinize ulaşır ve ekibinizi de yıldızlara çıkartırsınız.
Anahtar Kelimeler: Filiz Çınar , Takım Lideri , Nedir , Kimdir , Görevleri , Özellikleri , Ne Demek , Olmak , Nasıl Olmalıdır