İnsan kaynakları uzmanları, sizin kendinizi geliştirdiğiniz süreçle yakından ilgilenir. Hangi okuldan mezun olduğunuz, mezuniyet dereceniz, edindiğiniz bilgi, beceri ve uzmanlık alanlarınızı birebir dikkatlice incelerler. Belli iş kollarına başvurmak için belli bilgisayar programlarına vakıf olmanız gerekir. Tabi CV’de yer alan bilgisayar programları sizin çalışmak istediğiniz alana ve sektöre göre farklılık gösterebilir. Bunun içinde iş başvurusu yaptığınız sırada iş için gerekli şartları dikkate almanız ve hatta başvuracağınız alan ile alakası olmayan belli programlarında eklememeniz sizin için daha iyi olabilir.
Her geçen gün teknolojik gelişim daha da artarak dünyamızı değiştirmeye devam ediyor. Bu değişim iş dünyasında da bilişim programlarının önemini daha da ön plana çıkarmaktadır. Artık bilgisayar bilgisinin olmadığı iş pozisyonu neredeyse kalmadı. İşe alımlarda işverenler ihtiyaç doğrultusunda belli programların bilinmesi hususunda şartlar koşmaktadır. Belli pozisyonlarda bir yada birkaç program bilinmesi istenirken, farklı belli pozisyonlardan da tüm programların bilinmesini isteyenlerde olabilmektedir.
İşte, CV’de bulunması gereken bilgisayar programları
Profesyonel ve etkili bir CV istiyorsan bizimle iletişime geç:
Mail: nkariyercv@gmail.com
Whatsapp: 0541 123 21 07
Microsoft Office
Artık her şirketin olmazsa olmazlarından biri ofis programlarıdır. Hayatın her alanında kullanılan ofis programları, büyük ölçüde mobil ve tabletlerde de uyumlu şekle getirilmesi ile birlikte önemi daha da artmış bulunmaktadır.
Microsoft ofis programının muhteşem üçlüsü; Word, Excel ve PowerPoint rahat kullanımı ile birlikte bir çokta uygulama içermektedir. Bu programların etkin bir şekilde kullanılabilirliği iş pratikliği, veri analizi, kayıt ve işlerin hızlı işleyişi anlamında büyük kolaylık tanımaktadır. Her alanda işe alımlarda işverenler, Office program bilgisini iyi derecede bilen kişiler ile çalışmayı tercih etmektedirler. Zaten bu üç program iş hayatının her alanında işinize yaradığı için etkin bir kullanıcıda olmak zorundasınız.
Word
Bir kelime işlemci programı olup metinsel işlemler yapılmaktadır. Word içinde çok çeşitli menüler mevcut. Word’de kısaca;
• Word programı birçok işlemi otomatik olarak kendisi yapar. Örneğin yazılan bilgilere ait içindekiler, indeks, sayfa numaraları, dipnot bilgileri ve bunun gibi birçok işlemler kolayca hazırlanabilir.
• Yanlış yazılan bilgileri düzeltilebilir, yeni bilgiler eklenebilir veya silinebilir. Bir alan seçilebilir, seçilen alan silinebilir, kopyalanabilir ve yapıştırılarak yeni kopyaları elde edilebilir
• Çizim yapılabilir, grafik ve tablo oluşturulabilir
• Yazıda çeşitli yazı tipleri ve fontlar kullanılabilir
• Çeşitli sayfa görünümleri oluşturulabilir
• Kelimeler düzeltilebilir, eş anlamlıları bulunabilir, kelimeler toplu olarak değiştirilebilir
• Adres mektup birleştirilebilir, zarf üzeri ve etiket yazdırılabilir…
Excel
Excel, Office programları arasında en önemli ve en çok kullanılan program olma özelliğine sahiptir. Bu program içinde bir çok işi yapabilme imkanınız bulunmaktadır.
Excel, her türlü veriyi (özellikle sayısal verileri) tablolar ya da listeler halinde tutma ve bu verilerle ilgili ihtiyaç duyacağınız tüm hesaplamaları ve analizleri yapma imkanı sunan bir uygulama programıdır. Excel ile, verilerle ilgili grafikler çizebilir, kolay ve hızlı bir şekilde raporlar, özetler hazırlayabilir, istenilen verilere ulaşabilir, sıralayabilir, sorgulayabilirsiniz. Elektronik Tablolama, Binlerce satırdan oluşan veriler kaydetme, bu veriler arasında her türlü işlemi formüller ve bağlantılar kurarak işlemler yapma, istenen veriye anında ulaşma ve verilerin her türlü grafiğini oluşturma, kolay veri girişi ve güncelleme işlemlerini Excel’de kolayca yapmak mümkündür
Excel programını bilebilirsiniz ama büyük firmalar için excel programı yeterli gelmemektedir. Makro Excel yani ileri Excel’i bilme şartı aramaktadır.
Bugün Excel kullanıcısı olmak artık CV’lerin olmazsa olmazlarındandır. Ancak ileri Excel bilgisine sahip iseniz işverenler için aranan adamsınız demektir. Excel bilmek bir program bilmek demek ise ileri excel bilmek o işin CEO’u olmak demektir. Çünkü İleri Excel bilerek hızlı analizler yapar ve bunları hızlı bir şekilde raporlarsınız. Bu sayede şirket yetkilileri hızlı kararlar almasını sağlayarak şirketin gelişimine katkı sağlarsınız.
PowerPoint
Daha çok şirketlerin sunum yaparken kullandıkları bir program türüdür. Resimlerin marka ve ürünlerin tüketiciye sunuşu sırasında oluşturulan sayfaları Slaytlar halinde üretici ya da tüketici firmalar ya da kişilere sunan bir programdır. Başlıca özellikleri arasında; sunu geçişleri, animasyon sekmesi, temalar ve tetikleyiciler gelir.
Access Programı
Access , İlişkisel Veri Tabanı Yönetim Sistemi ile çalışan bir veri tabanı oluşturma programıdır. İlişkisel Veri Tabanı Yönetim Sistemi sisteminde bir veri tabanı dosyasında birden fazla tablo oluşturulabilir ve bu tablolar arasında birbirleriyle ilişki kurulabilir. Kurulan ilişkiler sayesinde farklı tablolardaki veriler sanki aynı tablodaymış gibi kullanılabilir.
Outlook Programı
Microsoft Office paket programları içerisinde ki en yaygın kullanılan programlar içerisinde ilk 2 ye girebilecek bir Office programıdır. Çoğu insan Outlook programını sadece e-posta alıcısı olarak bilir. Fakat sadece öyle değildir! Outlook programıyla randevularınızı sistemliye bilir, Kişiler ekleyebilir görevler oluşturabilir, kurumsal bir Chat ( yazışma ) sayfası oluşturabilir, ajanda olarak kullanabilir ve Outlook programının kurallar menüsünü kullanarak e-postalarınızı düzenli bir hale getirebilirsiniz.
Tabiki iş hayatında sadece ofis programları kullanılmıyor, çeşitli iş kollarında etkin bir şekilde kullanılan birçok program bulunmaktadır. Bunlardan bazıları şu şekilde sizler için derledik.
Profesyonel ve etkili bir CV istiyorsan bizimle iletişime geç:
Mail: nkariyercv@gmail.com
Whatsapp: 0541 123 21 07
İşletim Sistemleri Programları
Microsoft, Apple, Mac OS, Linux, Unix, Pardus…
Grafik Programları
Adobe Photoshop, Adobe İllustrator, Adobe InDesign, Adobe Flash ve ActionScript, Free Hand, Adobe Dreamweawer, Coreldraw, 3D Studio Max, Freehand Firevorks
Çizim Programları
AutoCAD, Solidworks, Catia, Inventor, MasterCAM, Unigraphics, Pro/ENGİNEER, 3D Studio Max, Blender, ArchiCAD, Allplan, Maya, GIMP, Artweaver, Krita
Veri tabanı Programları
Filemaker, MySOL, PostgreSOL, Oracle, Sybase, MsSOL, Berkeley DB, DB2, Firebird, Ms Access Ooo Veri Tabanı, Informix, Sybas, Paradox …
Muhasebe Programları
Eta, Logo, Netsis, Lks, Orka, Mikro, Luca, Axasoft, Akınsoft, Cesasa, Verim Ticari, Demsoft, Tilasoft, Türev, Netadam, Basecom, Asyasoft, Nisa, Dia, Asistan, Atia, Aymet, Bilsoft, Datasoft, Dynamicube, Fenesoft, Kursoft, Lila, Noyax, Ofisassist, Paraşüt...
İnsan kaynakları uzmanlarına göre CV’de kullandığınız her detay çok önemlidir. Kullandığınız dil ve bildiğiniz programların detaylarına kadar. Sahip olduğunuz program bilgileri ve özelliklerinizi başvuracağınız pozisyonun gerekliliklerine göre sıralamanız gerekir. Yeterliliklerinizi nasıl hazırladığınız ve sunduğunuz sizin hakkınızda önemli bir fikir dayanağıdır. Başarılı bir CV size iş kapılarını sonuna kadar açar ve işverenin gözünde de sizin tutarlılığınızı ve yaratıcılığınızı gösterir.
Etkili CV hazırlama teknikleri... Görmek için tıklayınız
Özgeçmiş nasıl hazırlanır? İşte, hazır CV ve özgeçmiş örneği ile birlikte tüm ayrıntılar…Görmek için tıklayınız
Yetkinlik bazlı mülakat soru örnekleri ... Görmek çin tıklayınız
Mülakata nasıl hazırlanılır? Mülakata gitmeden önce nasıl hazırlık yapılır / yapmalıyız?...Görmek için tıklayınız
Profesyonel ve etkili bir CV istiyorsan bizimle iletişime geç:
Mail: nkariyercv@gmail.com
Whatsapp: 0541 123 21 07