Günümüzde iş hayatı, tahmin edilenden çok daha komplike. Daha nitelikli ve daha çeşitli ürünler ortaya koymak şart. Her an, bir kriz ortamından kurtulabilmek ve o krizi fırsata çevirebilmek ihtiyacı hissedilen iş hayatında, yaratıcılık tam da bu yüzden çok gerekli. Hepimizin bir miktar ihtiyaç duyduğu yaratıcılığımızı artırabilmek, yepyeni fikirlerle çıkagelmek için beynimizi yaratıcı olmaya yönlendirmek gerekiyor. İş hayatında kendine yer edinmiş ve takdir edilmiş kişilerin hepsi de bunun için belli alışkanlıklar geliştiriyor. Sizin için yaratıcılığınızı artırmanızı sağlayacak, kolay kazanılan ve keyifli 8 alışkanlık belirledik.
1- Ne tükettiğinizi gözden geçirin
Yaratıcılık temelde, birbirinden farklı konuları birbirine bağlayabilme yeteneğidir. Ne kadar çok şey okur, izler, deneyimlerseniz yaratıcılığınız o kadar artar. Tüketmeden üretemezsiniz. Ancak okuduklarınızın, izlediklerinizin, dinlediklerinizin hem niteliği hem de niceliği bu noktada öne çıkıyor. Özellikle de nitelik. Bu iki önemli kriter, yaratıcılığınızı biçimlendirebilmek için hayatın tam ortasına oturuyor.
2- Kendinizi ifade edin
Bir şeyler tüketerek ortaya yeni fikirler koymak, işin yalnızca ilk yarısıdır. Esas önemli kısmı ise fikrinizi ifade edebilmektir. Bu nedenle, insanlarla iletişime geçip hem fikirlerinizi hem de deneyim ve izlenimlerinizi konuşmanız gerek. Örneğin, okuduğunuz ilginç bir makaleyi, arkadaşlarınıza anlatıp onların da fikirlerini dinleyin.
3- Geniş düşünün
Beyin fırtınası sırasında en önemli şeylerden birisi de geriye çekilip geniş açıyla bakabilmektir. öğrendiğimiz şey ne olursa olsun, biraz daha geniş açıyla olaylara bakabilmeliyiz. Beyin fırtınasının en önemli nedenlerinden birisi de budur.
4- Bir fikri aklınıza geldiği an yakalayın
Düşünceler zihnimizde büyük bir hızla hareket eder. Eğer ihtiyacınız olan fikrin aklınıza geldiğini düşünüyorsanız, anında kağıda dökmeyi ya da birilerine anlatmayı deneyin. Fikrin uzun ömürlü kalmasını ancak bu şekilde sağlayabilirsiniz.
5- Daha çok soru sorun
Bir konuyu çok iyi bilip bilmemeniz fark etmez, mühim olan o konu hakkında konuştuğunuz insanlara ne kadar soru sorduğunuzdur. Farklı fikirleri almak, öğrenmek ve vizyon geliştirmek, yaratıcılık için temel ihtiyaçlardır.
6- Fikirleri karşılaştırın
kimin haklı, kimin haksız olduğunun önemli olmadığı konular hakkında arkadaşlarınızla konuşun. Ortaya atılan tüm argümanlar, paylaşılan tüm görüşler, yeni ufuklar açılmasına yardımcı olacaktır.
7- İhtiyaçları giderecek fikirlere odaklanın
En kıymetli fikirler, sorunları çözen ve ihtiyaçları gideren fikirlerdir. Sihirli bir fikrin sizi bulmasını beklemektense, insanların problemlerine odaklanıp onları çözmeyi deneyin.
8- Ortamı çeşitlendirin
Rutinler oluşturmak, alışkanlık geliştirebilmek için büyük bir yardımcı olsa da, bir şeyler düşünürken yeni ortamları denemek, yapılabilecek en verimli şeylerdendir. Farklı çevrelerden beslenmeyi deneyin.
Milliyet
Anahtar Kelimeler: Yaratıcılık , İş Hayatı , Yeni Fikirler