Teknoloji ne denli gelişirse gelişsin en önemli kaynak insandır. Yönetimler ancak kurumdaki en önemli ağırlık noktasının insan olduğunun bilincine vardıklarında başarılı olurlar. Para, takım, binalar ve malzeme mükemmel olsa bile insan faaliyete geçirilmediği sürece hiçbir şey gerçekleşmez.
İnsan Kaynakları eğitimi, çalışanların fırsat ve seçeneklerin farkına varmalarını, kendilerine hedefler belirlemelerini, bu hedeflere ulaşmak için daha istekli çalışmalarını ve zaman planlaması yapabilmelerini sağlar.
İnsan kaynakları eğitiminde insanlara doğru yönde yaşarsanız hayalleriniz gerçek olur inancını aşılar. İnsanların güç kazanmaları, içsel güçlerinin dolayısıyla kendilerine inançlarının açığa çıkartılmasına yol açar.
İnsan ilişkileri hakkında binlerce yıl önce Lao TSE su örneğinden yola çıkarak şöyle demiştir:
‘Suyun hikayesi
Su, yumuşak ve teslimiyetçi olup, sert ve güçlü şeyleri böylesine aşındırabilecek bir madde yoktur ve hiçbir şey suyu yenemez, fakat onu ele geçirebilir. Yani teslimiyetçi olan güçlüyü ele geçirir ve yumuşak olan sert olanı yener. Herkes bunu bilir fakat hiç kimse buna göre yaşamaya cesaret edemez.’
İletişimde sinerjik bir güç oluşturmalısınız. Sinerji iki yada daha fazla insanın büyük bir zorluğun üstesinden gelmek üzere önceden edinilmiş fikirlerin ötesine geçmeye birlikte karar verildiğinde doğan muazzam sonuçtur. Sinerji bir mucizedir. Evde, okulda işyerlerinde, kurumlarda birbirine bağlı insanlar mucizevi sonuçlara ulaşmanızı sağlar. Sinerjik iletişim, ilişkilerde 21.yüzyılın bakış açısı olmalıdır. Çünkü sinerji demiri altına dönüştüren şey olan sevgidir. Benden farklı olduğun için seni takdir ediyor ve sana değer veriyorumdur. Hepimiz farklı yerlerden geldik fakat hepimiz aynı teknedeyiz, Yalnızca birlikte yaşamıyor, birlikte gelişiyoruzdur.
İletişimde sessizce ve saygıyla karşımızdakini dinleme alışkanlığını kazanmalıyız. İletişimde keşfetmek, herkesin görmediğini görmek, düşünmediğini düşünmek demektir. Yaratıcılık geleceğin ve bugünün bir numaralı liderlik yeteneğidir. Öyleyse bizim insanlarla iletişimimiz yaratıcılığımızı kullandığımız, sinerjik, mucizevi bir iletişim olmalıdır.
İletişimde içtenlik, takdir ve anlayış hepimizin ihtiyaç duyduğu şeydir. Herkes gizli hazineleri keşfetmekten hoşlanır. Düşünce yaratıcıdır. Kullandığı araçsa dildir. O halde sözcükler büyülüdür. Bu nedenle kullandığımız sözcüklerin hayallerimizle ve hedeflerimizle örtüşmesine dikkat etmeliyiz. İnsanlarının ilişkilerinin niteliği o insanın yaşam kalitesini gösterir. İlişkilerimiz, düşünceli, sevecen, sıcak olmalıdır. Bir başkasını yargılamak, tehdit etmek, aşağılamak, üzmek kendimizle ve dış dünyayla olan ilişkimizi yaralar.
İletişim sanatının en önemli özelliği kullandığımız kelimelerle insanların hafızalarına bir resim çizersiniz. Çizdiğiniz bu resim aslında sizin kapasitenizin ve gücünüzün bir resmidir. Konuşmalarınızın karşınızdakilerin hafızalarında bıraktıklarıyla size biçilen değer ya da söylediklerinizin yaptırım kabiliyeti günümüzün pozitif enerjisi olarak algılanır. Konuşmalarınızda oluşturduğunuz güç, insanlara olumlu olarak yansıyacak ve pozitif duyguların egemen olduğu bir dünyanın varlığını hissedeceksiniz.
Profesyonel ilişki yönetiminin iki püf noktası vardır.
1-Konuşarak yönetmek
2-Dinleyerek yönetmek
Sizin ne düşündüğünüzün önemi bir yere kadardır. Söylediklerinizin etkileme gücü, konuşma şekli, söyleniş şekli, ses rengine kadar etkili birçok şey vardır.
Konuşarak yönetmenin altında, insanlara gereken değerlerin verilmesi, içlerindeki pozitif enerjinin açığa çıkarılması vardır. Bu güç tıpkı bir sihirbazın gücü gibi etkili bir güçtür. Konuşmanın temeli biz esasına dayanmalıdır. Ben sinyali verirseniz sizi dinleyenler sadece sizi dinler görünürler ama size inanmazlar. Doğru kelimeleri, doğru zamanda, doğru şekilde, doğru kişiye, doğru yerde kullanmalıyız. O zaman ortaya çıkan sonuç hem fiziksel hem ruhsal olur.
Konuşarak yönetmenin sihirli gücünü kullandığınız takdirde karşınızdaki kişiyle mükemmel bir ilişki kurabilirsiniz. Sevgi, saygı, istek, bilgi, nezaket konuşarak yönetmenin sihirli özellikleridir.
Anahtar Kelimeler: Filiz Çınar , İnsan Kaynakları Eğitimi , Ankara , Antalya , Adana , Anadolu Yakası , Almak İstiyorum , Hacettepe , Amaçları , Boğaziçi Üniversitesi