Pek çok şirket ve lider için, ekipler iş hedeflerine ulaşmada bütünün ayrılmaz parçası olan araçlardır, çünkü onlar nihai çalışma avantajı sağlayabilirler. Bu avantaj, etkileyici sonuçlara ulaşılmasında yardımcı olan bir sinerji yaratan, farklı zihniyet ve becerilerle farklı insanların akıllarının değerlendirilmesiyle ortaya çıkar. Görünen o ki, tüm üyelere yaratıcılık ve iletişim için yeterli alan sağlandığı takdirde, sadece mutlu ve etkili olan ekip yenilikçi ve üretken olabilir.
İş hedeflerine ulaşmada yardımcı olacak mutlu ve etkili bir ekibe sahip olmak için, iş liderlerinin uygun bir çevre oluşturması gerekir. Uygun çevre, takımın büyümesine teşvik etmeli ve işbirliğini destekleyip değerini artıran, işyerinde pozitif ve rahat bir enerji yaratmalıdır. Bu çevre genellikle ekip kurma aktiviteleriyle oluşturulur ki bu pozitif bir çevre oluşturmada oldukça iyi ve eğlenceli bir yoldur.
Neden ekip kurma ortamı yaratılmalı?
Ekiplerin kurumsal hedeflere ulaşmada çok iyi bir araç olacağını saptadıktan sonra, şimdi de liderin gerçek bir ekip oluşturmadan önce neden ekip kurma ortamı oluşturması gerektiğini bulalım. Ekip üyesi olacak insanların birbirleriyle nasıl etkileşim içinde bulunacaklarını ve nasıl etkili iletişim kuracaklarını öğrenmeleri gerekir. Bunu başarmak için oldukça fazla zamana ihtiyaç duyulur, işte tam da bu anda ekip kurma aktivitelerine başvurulur. Eğer örnek verecek olursak, bir şirketin rapor yazma bölümünde çalışan arkadaşım ekip kurma aktivitesi ne kadar eğlenceliyse, ekip üyelerinin de o kadar kolay iletişim kurduğunu söylüyor. Arkadaşım ve diğer ekip üyeleri genelde ofisi iki ayrı takıma ayırıp ayakkabılarından kule yapmalarını gerektiren Ayakkabı Kulesi oyununu oynuyorlar ve en uzun kuleyi yapan takım oyunu kazanıyor.
Bir girişimci olarak bu sana ne ifade eder?
Ekip kurma ortamında yetiştirilen ekip, üyelerin aralarındaki iletişimi kolayca geliştirebilmelerinden dolayı daha hızlı ve daha etkili çalışacaktır. Bu da daha hızlı karar verme ve daha iyi problem çözme şeklinde sonuçlanacaktır.
Ayrıca, ekipler meseleleri çözmede işbirlikçi bir yaklaşım izlerler ve beyin fırtınası yaparak daha iyi çözümler üretirler. Bir insan çok iyi problem çözücü olabilir, ancak hiç kimse tek başına çözdüğü bir problemin ekip gücü ile çözülen bir probleme eş değer olduğunu savunamaz. Bu yaklaşım tüm kurumu değiştirebilir. Çünkü bu, departmanlar arasında iletişime teşvik eder ve ekip çalışmasını destekler. Sonuç olarak, kurumun yüksek performanslı hale gelebilme gibi bir fırsatı vardır. Çünkü ekip kurma ve işbirliği oldukça yükseltici yöntemlerdir.
Bir girişimci olarak bu sana ne ifade eder?
Tüm bunlar işbirliğini, karşılıklı desteği ve aynı probleme farklı zihinleri odaklama yeteneğini değerlendirecek daha iyi performans gösteren kurum ve yeni bir ortam demektir. Şirketin tüm hamleleri iş hedeflerine ulaşmak için ekip yaklaşımına odaklandırılır.
Ekiplerin avantajları
Haydi, ekiplerin işyerleri açısından belirli birkaç avantajını daha ayrıntılı inceleyelim. Bunları ortak çaba, yetenekleri kullanma, karşılıklı destek ve daha fazla başarma duygusu olarak sıralayabiliriz.
Ortak çabalar
Ekip bir kişinin tamamlayamayacağı görevin yerine getirilmesi için oluşturulur. Bu yüzden ekipler iş hedeflerine ulaşıldığını garanti eden işbirlikçi çaba anlamına gelen problem çözümünde daha etkililerdir. Eğer ekip üyelerinden birisi bir görevi tamamlamaya çalışıyorsa daha fazla tecrübesi olan başka bir ekip üyesi ona yardım eder. Sonuç olarak işbirliği sayesinde daha fazla görev tamamlanır.
Yetenekleri kullanma
Kural olarak ekipler, çalışmaya katkıda bulunabilmeleri için her üyenin kendine özgü özellik ve yeteneklerinin olduğunu garanti edecek şekilde oluşturulur. Bu yaklaşım daha fazla problemle baş etmeyi mümkün kılar. Çünkü ekip üyelerinin ne kadar çok yeteneği olursa o kadar çok problem çözebilirler. Her üye tüm ekibin yaptığı işi arttırmak amacıyla kendi yeteneğini ve uzmanlığını kullandığında, bu durum gelişmiş verimlilikle beraber çok daha iyi sonuçlar meydana getirir.
Karşılıklı destek
Ekibin doğru şekilde inşa edildiği göz önüne alındığında, ekip üyelerinin arasındaki kimya da aynı paralellikte olmalıdır. Bu demek oluyor ki, gerektiğinde diğerlerine yardım etmek isteyen iyi iş arkadaşları olmalılar. Dahası, tüm ekibin başarısı bir iş arkadaşına bağlı olabileceğinden yardım etmeyi reddetmek düşünülemez bile.
Daha fazla başarma duygusu
Ekip işbirliği sayesinde hedeflerine ulaştığında, her ekip üyesi görevin büyük bir kısmın üstlenip güzel bir şekilde teslim ettiğinde, herkes başarı duygusunu çok daha yoğun hisseder. Bu kurum için oldukça güzel şeyler anlamına gelen ekibin işbirliği gücünü sağlamlaştırır. Dahası bu durumda iş memnuniyeti de artacaktır. Böyle bir kurumun parçası olmayı kim istemez ki?
Ekip bazlı kuruluşların avantajları
Bu kuruluşlar yönetimin her seviyesine ortak karar vermeyi getirir ki bu da üst yönetimin rolünü azaltır. Diğer taraftan geleneksel olarak yapılandırılan kuruluşlar karar vermede ağırlıklı olarak CEO ve üst yönetim üyelerine güvenirler. Böylelikle işçilerin rolü azaltılmış olur. Sonuç olarak ekip bazlı şirketler, bir rekabet avantajına dönüşen işleyişlerinde daha verimli ve etkilidirler.
Ekip kullanmanın avantajları 2000'lerin başına kadar desteklendi. Örneğin, Tavistock Enstitüsü tarafından 2002 yılında yapılan bir araştırmada, ekip yapılarının şirketler ve çalışanlar için kazan-kazan(çift taraflı kazanç) stratejisi olduğu kabul edildi. Yararlar arasında emek verimliliğinin artırılması, daha düz yönetim yapısı ve emek cirolarının azalması sayılabilir. Tüm bunlar da ekip yapılarının bugün neden bu kadar popüler olduğunu gösteriyor.
Sonuç düşünceleri
Ekipler yaratıcılığı, karşılıklı desteği, en iyi yetenekleri kullanmayı ve daha fazla başarma duygusunu canlandırıp birleştirirler. Bu, kurumun ve her bir üyenin performansının artması için etkili bir yoldur. Tüm bunlardan faydalanmak için kurum, ekip kurma ortamı oluşturup ofis oyunları, spor oyunları ya da iş sonrası buluşma gibi özel aktiviteler düzenlemelidir. Bu ortam ekip oluşturmada oldukça kritik bir nokta. Bu yüzden bu bilgiyi şirketinizin performansını ve çalışanlarınızın iş memnuniyetini arttırmada göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederim.
Anahtar Kelimeler: Fatma Yeşilçam , Hedefler , Ekip Ortamı , Takım Çalışması