Heyecanınız doruk noktada ve iş arama süreciniz tüm hızıyla devam etmekte. Her şey çok güzel peki iş bulma süresinin uzamasıyla sıkıntılı ve umutsuzluğa düşerseniz ne yapacaksınız. Uzmanlar ne diyor “Kariyerinin CEO’su sensin.” Peki, ucunda belki CEO’luk olan bu kariyer yolunda iş arama sürecini baltalayabilecek neler var? İş arama sürecinde sizi hata yapmaktan alıkoyacak yollar nelerdir? İşte tüm bu soruların cevabı cevabı…
1.Kariyer hedefinizi belirleyin
Kişilerin çoğu ne yapacağı konusunda hep bir tereddüt içinde. Her işi yaparım mantığı yerine belirli bir alanda kendinizi geliştirin ve en önemlisi yaptığınız işe odaklanın. Niteliklerinizi geliştirdiğiniz alanda iş bulma imkânınız daha fazla olacaktır. Firmalar açık pozisyonların hepsine başvuran adaylara şüphe ile yaklaşırlar. Bunu yapmak yerine tek bir pozisyonda başvurular yapmanız güvenilirliğinizi arttıracaktır.
2. Özgeçmişinizin doğru düzenlemesi işe girme şansınızı artırır
İş başvuru sürecindeki en önemli araç hiç kuşkusuz sunduğunuz CV’deki geçmiş deneyimlerinizdir. Özgeçmişinizin sizinle ilgili ilk yargıyı oluşturan bir araç olduğunu unutmayın. Karışık ve özensiz hazırlanmış özgeçmişler iş arama sürecine yardımcı olmayacaktır. Bunun yerine sade, düzenli ve kişisel ve geçmiş iş bilgilerinin doğru olduğu, referansları kuvvetli bir özgeçmiş diğer adaylar arasında sizi bir adım öne geçirecektir. Özgeçmiş hazırlarken yazı fontundan koyacağınız fotoğrafa kadar özen gösterin. Özgeçmişiniz ile birlikte göndereceğiniz ön yazınızın sizi doğru ifade eden, akıcı, samimi ve kurallara uygun olduğundan emin olun.
3. Asla motivasyonunuzu Bozmayın
Motivasyon tabiri caizse sizin yakıtınız olacaktır. Araba da yakıt yoksa asla hareket etmez sizin de motivasyonunuz düşük olursa harekete geçme ve iş aram sürecini sürdürme enerjinizde azalacak, hatta yok olacaktır. Yaptığınız başvurular geri dönmeyebilir, görüşmeleriniz olumlu geçmeyebilir, her türlü sıkıntıyı yaşayabilirsiniz. Önemli olan bu dönemde moralinizi yüksek tutmak ve vazgeçmemek.
4. Kendinizi suçlamayın
Her zaman her şey istediğiniz şekilde gitmeyebilir. Görüşmelerde bilinçli ya da bilinçsiz olarak psikolojik baskı yapan şirketler vardır. Şirket işe alım sürecinde adayın sınırlarını deneyimlemek adına böyle bir prosedür uyguluyorsa ne kadar sağlam durursanız imajınız da o kadar iyi olacaktır. Büyük şirketlerin işe alım sürecini inceleyin. Çoğunda mülakat sorularının işin kendisi ile alakalı olmadığını göreceksiniz. Amaç birlikte çalışılacak kişinin sorun çözme becerilerini test etmek ve stres karşısında dayanıklılığını sınamak olabilir.
5. Her zaman planlı olun
Hayatta başarının en temel anahtarı planlı ve bilinçli hareket etmektir. Yapmak istediğiniz ya da uzmanı olduğunuz iş ile ilgili araştırmalar yapın. İşverenlerin sizin başvuru yapacağınız alanda çalıştıracağı kişilerde ne gibi özellikler istediğini tespit edin. Planlı bir şekilde periyotlarınızı belirleyin. Bir haftada kaç başvuru yapacağınızı hesaplayın. Görüşmeye çağrılmış olsanız bile unutmayın ki bu da bir aşama, henüz kabul edilmediniz. Kesin sonuç alana kadar sabırla başvuru yapmaya devam edin.
6. Sosyal medya ve iş platformlarını etkin kullanın
İş arama sürecinde size yardımcı olacak sosyal medya mecralarını ve internet sitelerini etkin kullanın, bilgilerinizi sürekli güncellemeyi unutmayın. Kariyer sitelerinde eskimiş bilgiler işinize yaramayacaktır. Sosyal ağları iyi takip edin. Linkedin, facebook, twitter hatta iş aradığınız sektöre göre Instagram gibi kanallardan faydalanın. Tabi sadece dijital ortama bağlı kalmayın. Çevrenizden de size iş bulmaları konusunda yardımcı olmalarını da isteyebilirsiniz.
7. Görüşmelere önceden hazırlanın
Her zaman hazırlıklı olun. İş görüşmesine çağrıldıysanız, gideceğiniz şirket hakkında ufak bir araştırma yapmanız her zaman avantajınıza olacaktır. Ne istediğinizi ve karşınızdakilerin de sizden az çok ne istediklerini bilerek görüşmeye katılın. Tavırlarınıza, dış görünüşünüze özen gösterin, iş görgü kuralların her zaman uyun. Sürekli kendinizi övmek yerine doğru cümlelerle tecrübelerinizi anlatın. Kendinizi bir marka gibi düşünün ve ona göre ifade edin. Dürüst olun, olumsuz yönleriniz sorulursa yanıtlamaktan çekinmeyin ama çok fazlada olumsuz cümleler kurmayın.
8. İş süreci ciddiye alın
İş arama süreci ciddi ve disiplin gerektiren bir durum. Bu süre size yepyeni tecrübeler katacak ve belirli bir mesai harcamanız gerekir. Sadece cv gönderip beklemeyin. Gerekirse cv gönderdiğiniz firmalar ile iletişime geçin, bağlantınızı koruyun. Unutmayın iş gelip sizi bulmaz, sizin çaba göstermeniz gerekir. Hatta ret edilseniz bile bir teşekkür maili gönderebilirsiniz.
9. Umutsuzluğa kapılmayın
Umudunuzu yitirmeyin ve sabırlı olun. Geçirdiğiniz zamanın boşa geçtiğini düşünüp size uygun olmayan, kabul edildiğiniz ilk işi üstlenmek için aceleci davranmayın. İşsiz kalmamak adına başlanılan işler zamanla mutsuzluk ve sıkıntı getirecektir. Bu mutsuzluğun sonucunda da bütün süreç başa dönecek, tekrar yeni bir iş arayışı getirecektir. Uzun süre iş bulamıyorsanız kendinizi ve eksikliklerinizi inceleyin. Belki sosyal yönünüz eksiktir, daha fazla bilgiye sahibi olmanız gerekiyordur, referanslarınız eksiktir. Değeriniz ve yapabileceklerinizi bilin. Hiç kimse bugün bulunduğu yere bir anda gelmedi, aklınızdan çıkarmayın. Doğru iş ve doğru kariyer sıkı ve düzenli çalışmanın ürünüdür. Daha iyi bir iş için bir süre kendinizi geliştirmeyi deneyin.
Anahtar Kelimeler: İş Arama , Yapılan , Hatalar