Capital dergisinin 15 yıldır düzenlediği “Türkiye’nin En Güçlü İş Kadınları" araştırmasının sonuçları açıklandı. Listenin ilk sırasında Güler Sabancı var. Onu, Suzan Sabancı Dinçer, Begümhan Doğan Faralyalı ve Semahat Arsel izliyor. İşte 2017'de listede ki en güçlü ve en etkin 20 iş kadını...
1 GÜLER SABANCI
Güler Sabancı, tam 13 yıldır Türkiye’nin en büyük ve köklü kuruluşlarından Sabancı Holding’e liderlik ediyor. Bir finans ve sanayi devi olan Sabancı Holding, geçtiğimiz yıl cirosunu yüzde 12 artırarak 53,6 milyar TL’ye ulaştırdı. Grubun konsolide net kârı ise yüzde 19 artışla 2,7 milyar TL’ye yükseldi. Yatırımlar açısından da hareketli bir yıl geçiren Sabancı Holding, Türkiye’nin özel sektör tarafından yapılan en büyük linyit santrali olan Tufanbeyli Santrali’nin açılışını gerçekleştirdi. Kordsa ve Sabancı Üniversitesi öncülüğünde kurulan Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi’ni açtı.
2 SUZAN SABANCI DİNÇER
Akbank 2016 yılında toplam aktiflerini yüzde 17 oranında artırarak, 294 milyar TL’nin üzerine yükseltti. Kredileriyle Türkiye ekonomisine sağladığı destek 219 milyar TL’ye ulaştı. Suzan Sabancı Dinçer, birçok uluslararası kurum tarafından Türkiye’nin en iyi bankası seçilen Akbank’ı global rakipleri arasında yüzde 35 gider/gelir rasyosuyla en verimli banka yaptı. Akbank 2016 yılında Türk bankacılık sektöründe bir ilki daha gerçekleştirerek Euromoney tarafından “Orta ve Doğu Avrupa’nın En İyi Bankası” seçildi.
3 Y. BEGÜMHAN DOĞAN FARALYALI
Türkiye’nin en büyük medya grubunun yanı sıra enerji, perakende ve sanayi kollarında da çok güçlü yatırımlara sahip olan Doğan Holding’de başkanlık koltuğunda oturan Y. Begümhan Doğan Faralyalı, aynı zamanda 12 bine yakın çalışanı yönetiyor. Doğan Faralyalı, 2016 yılında holdingin konsolide cirosunu yüzde 31 artırarak 7 milyar 774 milyon TL’ye ulaştırdı. Gerek sosyal sorumluluk faaliyetlerinde gerek şirket içinde kadını güçlendiren çalışmalara verdiği önemle ön plana çıkan Faralyalı’nın liderliğindeki grupta çalışanların yüzde 32’si, yöneticilerin de yüzde 38’i kadınlardan oluşuyor.
4 SEMAHAT ARSEL
Merhum Vehbi Koç’un en büyük çocuğu olan Semahat Arsel, geçen yılı 70,9 milyar TL’lik konsolide ciroyla kapatan Koç Holding’in yönetim kurulu üyesi. Vehbi Koç Vakfı ile Setur’un yönetim kurulu başkanlığını yürütüyor. Aynı zamanda Semahat Arsel Hemşirelik Eğitim ve Araştırma Merkezi’nin başkanı. Koç Ailesi’nin en büyük üyesi olarak çok özel ve saygın bir yere sahip olan Arsel, sahip olduğu kişisel servetle Türkiye’nin en zengin kadını.
5 HANZADE DOĞAN BOYNER
Hanzade Doğan Boyner, Doğan Online ile sektörde dijital dönüşüme liderlik ediyor. Doğan Online, Türkiye’nin yanı sıra Doğu Avrupa, Orta Doğu, Afrika ve Rusya’yı kapsayan çok geniş bir coğrafyanın en büyük teknoloji platformu. Doğan Online bünyesinde Hepsiburada, Nesine.com, Altıncı Cadde ve Evmanya gibi alanında lider şirketler yer alıyor. Grubun amiral gemisi Hepsiburada ise aylık 65 milyon ziyaret ve 10 milyon ürünle Türkiye’de perakendenin dijital dönüştürücü gücü konumunda.
6 ÜMİT BOYNER
Boyner Grup’ta yenilikçi iş fikirlerinden büyük finansal kararlara kadar kritik süreçlerde önemli bir rolü bulunan Ümit Boyner, grubun sosyal sorumluluk projelerine de destek veriyor. Aynı zamanda dünyanın en büyük ticaret sigortası şirketi Euler Hermes’in yönetim kurulu üyesi ve Amerikan Chubb Sigorta’nın Uluslararası Danışma Kurulu’nda. Boyner, iş dünyasındaki etkin kuruluşlarda aldığı sorumluluklarla da güçlü bir iş kadını. TÜSİAD’a 2010-2013 yılları arasında başkanlık yaptı. KAGİDER’in kuruculuğunu üstlendi.
7 CAROLINE KOÇ
Caroline Koç, Türkiye’nin en büyük özel sektör kuruluşu Koç Holding’de merhum eşi Mustafa Koç’un vefatı sonrasında yönetim kurulu üyeliğine getirildi. Koç Holding’in geçtiğimiz yıl konsolide cirosu 70,9 milyar TL, ana ortaklık payı net dönem kârı ise 3,5 milyar TL olarak gerçekleşti. Holding 6,2 milyar TL kombine yatırım gerçekleştirirken son 5 yılda yaptığı yatırım miktarı da 30 milyar TL’ye ulaştı. Koç Holding Yönetim Kurulu Üyeliği öncesinde Caroline Koç, iş yaşamında hep girişimci olarak yer aldı. Haremlique ve Selamlique markalarını kurdu. Kadın ve aile konusundaki çalışmalarıyla da hep ön planda oldu.
8 GALYA FRAYMAN MOLINAS
Galya Frayman Molinas 2007–2012 arasında Coca-Cola Kadın Liderler Konseyi üyeliği, 2011-2015 döneminde İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Başkanlığı yaptı. Halen Coca- Cola Hayata Artı Vakfı’nın yönetim kurulu başkanı ve 2013’ten bu yana YASED Uluslararası Yatırımcılar Derneği Yönetim Kurulu Başkan Vekili görevlerine devam ediyor. Molinas, Harvard Business School Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Orta Asya Bölgesi Danışma Kurulu ve Boğaziçi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi.
9 ARZUHAN DOĞAN YALÇINDAĞ
Türkiye’nin en büyük televizyon grubunu yöneten Arzuhan Doğan Yalçındağ, TÜSİAD’ın ilk kadın başkanı olarak da iş dünyasında özel bir yere sahip. WEF Medya İcra Komitesi ve Paley Media Center Yönetim Kurulu Üyesi olan Doğan Yalçındağ’ın yönettiği şirketler; Kanal D, CNN TÜRK, Tv2, D-SMART, OTT platformu BluTV, yapım şirketleri D Prodüksiyon & Dark Story, müzik yapım şirketi DMC, 3 ulusal radyo kanalı ve birçok tematik kanal Doğan Televizyon Grubu’nun çatısı altında yer alıyor. Yalçındağ’ın liderliğinde 147 ülkede milyonların üzerinde izleyiciye ulaşan Doğan Televizyon Grubu, bölgede daha da güçlenmeyi planlıyor.
10 ZEYNEP BODUR OKYAY
Bu yıl 60’ıncı yılını kutlayan Kale Grubu, 400 milyon TL’lik bir yatırım programı başlattı. Seramikte dünyanın 12’nci, Avrupa’nın ise 3’üncü büyük üreticisi olan Kale Grubu, İtalya’da satın aldığı seramik fabrikasını bir tasarım üssüne dönüştürdü. Savunma ve havacılıkta büyüyen Kale Grubu, geçen yıl Türkiye’nin ilk milli piyade tüfeğinde seri üretim fazına geçti. Türkiye’ye teslim edilecek ilk F-35 savaş uçağına 400 kritik motor parçasıyla katkı veren grup, havacılık ve savunma sanayinin yerlileştirilmesi çalışmalarında kilit rol oynuyor.
11 GÜLSÜM AZERİ
Son 6 yıldır enerji ve petrol devi OMV’nin Türkiye CEO’luğunu yapıyor. OMV Türkiye’nin 2016 yılı cirosu 30,8 milyar TL olarak gerçekleşti. Geçtiğimiz yıl toplam satışları 10,68 milyon tona ulaşan OMV Petrol Ofisi’nin Türkiye’deki istasyon sayısı 1.785’e çıktı. Women Corporate Directors’ın (WCD) Türkiye’deki çalışmalarına liderlik eden Gülsüm Azeri, “Gönül Ağacı” projesiyle PO istasyonlarında düşük gelirli kadınların tasarladığı ürünleri destekliyor.
12 EMİNE KAMIŞLI
Emine Kamışlı, kurucu ortağı olduğu Esas Holding’den önce Aksigorta, Akhayat ve Sabancı Holding’de yönetim kurulu üyeliği görevlerinde bulundu. 2000 yılında da babası Şevket Sabancı ve kardeşi Ali Sabancı ile birlikte Esas Holding’i hayata geçirdi. Bugün Türkiye’nin en büyük yatırım gruplarından olan Esas’ta hazine ve varlık yönetiminden sorumlu. Sosyal projelerde oldukça aktif olan Emine Kamışlı, Esas Sosyal’in kurucular kurulu başkanı olarak İlk Fırsat adını taşıyan bir projeye imza attı.
13 NURTEN ÖZTÜRK
Nurten Öztürk, iş dünyasının en başarılı girişimcilerinden biri. 25 yıl önce eşi Fikret Öztürk’le birlikte OPET’i kurdu. 2002 yılı sonunda Koç Holding Enerji Grubu’nun yüzde 50’sine ortak olduğu OPET, bugün Türkiye’nin 2’nci büyük akaryakıt dağıtım şirketi. 2016’da OPET’in pazar payı yüzde 18,32 cirosu 20,5 milyar TL olarak gerçekleşti. Öztürk, OPET’in sosyal sorumluluk projelerinin fikir lideri. Temiz Tuvalet Kampanyası, Yeşil Yol Projesi, Örnek Köy Projesi ve Trafik Dedektifleri Projesi ve Yaşam Kemeri uygulaması öne çıkanlar.
14 DEMET SABANCI ÇETİNDOĞAN
Demsa Group, 2000 yılında Demet Sabancı Çetindoğan ve eşi Cengiz Çetindoğan tarafından kuruldu. Dünyaca ünlü markaları Türk tüketicisiyle buluşturan şirket, bugün 120’yi aşkın mağazası ve 1.200’ün üzerinde çalışanıyla lüks perakendede liderliği elinde tutuyor. Grup son olarak 120 yıllık Fransız Galeries Lafayette’i de Türkiye’ye getiriyor. Demsa Group perakendenin yanı sıra turizm ve medya alanında faaliyet gösteriyor.
15 FEYHAN YAŞAR
Son yıllarda Türkiye ekonomisinin üzerinde büyüyen topluluk, gıda, içecek ve boyada yenilikçilikle ön plana çıkıyor. 70’i aşkın ülkeye ihracat gerçekleştiren Yaşar Holding’in en önemli pazarları Körfez Bölgesi, AB ülkeleri ve ABD. Yaşar da grubun bu noktaya gelmesinde en önemli katkıda bulunanlardan… İş dışında sosyal çalışmalarıyla da tanınan Feyhan Yaşar, Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı Başkan Yardımcısı, Yaşar Üniversitesi Mütevelli Heyet Üyesi.
16 PINAR ABAY
Bankacılık sektörünün en başarılı ve vizyoner isimlerinden... Mobil ve dijital bankacılık alanlarında yenilikçi ve öncü uygulamalara imza atan Abay, ING Bank Türkiye’yi yurt dışına teknoloji ve hizmet ihraç eden bir noktaya taşıdı. Abay’ın liderliğinde banka geçtiğimiz 5 yılda odaklandığı her alanda rakamları 2 katına çıkardı. Abay, gelecek 5 yılda bankayı yine 2 kat büyütmeyi planlıyor.
17 GÜLDEN YILMAZ
Sektörünün en hızlı markalarından... 2016’da hazır giyim organize pazarı yüzde 15 büyürken, Koton yüzde 35 büyüme kaydetti. Geçtiğimiz yıl perakende cirosunu 2,8 milyar TL’ye taşıyan şirket yaklaşık 1.700 kişiye istihdam yarattı. Türkiye’ye 85 milyon TL, yurt dışına yaklaşık 103 milyon TL yatırım yapan Koton, 2017’de yüzde 42 büyümeyi planlıyor.
18 SERRA AKÇAOĞLU
Serra Akçaoğlu, Citi’nin EMEA’nın yönetim komitesi üyesi ve Citi Türkiye’ye atanan ilk Türk ve kadın genel müdür. 2016 yılı sonunda Citibank Türkiye genel müdürlüğü görevine ek olarak, Citi’nın fiziksel şubesinin veya iştirakinin bulunmadığı ancak kurumsal bankacılık hizmetleri sunduğu 60 ülkeyi kapsayan bir göreve atandı. Akçaoğlu, bu 60 pazardan sorumlu yöneticilere liderlik ederek bu pazarlar için strateji oluşturulması ve faaliyetlerin büyütülmesinde rol alacak.
19 EBRU ÖZDEMİR
Kariyerine 1997 yılında Limak Holding’de ihale biriminde başlayan Ebru Özdemir, 2010 yılından bu yana Limak Yatırım’ın yönetim kurulu başkanlığını yürütüyor. İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı, Priştina Uluslararası Havalimanı ve LimakPort İskenderun gibi büyük çaplı kamu-özel iş birliği projelerine imza atan Özdemir, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı ile “En Hızlı Büyüyen Havalimanı”, “Gelişmekte Olan Pazarlarda En İyi 40 Kamu Özel İşbirliği Projesinden Biri” gibi ödüllerin de sahibi. Özdemir, 2016 yılında kurduğu Limak Vakfı’nın başkanlığını da yürütüyor.
20 İPEK ILICAK KAYAALP
İpek Ilıcak Kayaalp, 55 binden fazla çalışanı ve 3,4 milyar dolar cirosuyla dünyanın 23 farklı ülkesinde, müteahhit ve yatırımcı olarak faaliyet gösteren Rönesans Holding’in başındaki isim. İnşaat, gayrimenkul geliştirme, endüstri tesisleri, enerji ve sağlık alanlarında faaliyetlerini sürdüren Rönesans, dünyanın en büyük uluslararası müteahhitlik şirketleri arasında 44’üncü sırada yer alıyor. Avrupa’nın ise 10’uncu en büyük müteahhitlik şirketi. Grup, orta vadede dünyanın en büyük ilk 10 müteahhitlik şirketi arasına girmeyi hedefliyor.
Anahtar Kelimeler: Türkiye , Başarılı İş Kadınları , Kadın CEO'lar , Güçlü Kadınlar , Ünlü İş Kadınları