Bir iş görüşmesine gideceğiniz zaman özgeçmişiniz kadar mülakattaki tavırlarınız ve görüşmeyi yapacağınız kişiyle olan iletişiminiz de çok önemlidir. Hatta bir noktadan sonra özgeçmişinize göre sizi mülakata çağırdıkları için tamamen bu görüşmedeki hal ve hareketleriniz, işe yaklaşımınız ve kendinizi anlatışınız önemli olacaktır. Bu yüzden başarılı bir mülakat geçirmek için dikkat etmeniz gereken pek çok nokta bulunur. Sizler için mülakatta yapmanız gerekenleri ve kesinlikle yapmamanız gerekenleri listeledik.
1. Mülakata geç kalmayın
Mülakata geç kalmak sizin iş disiplininizin olmadığının bir göstergesi olacaktır. Bu nedenle mülakat saati tam vaktinde görüşmenin yapılacağı yerde olun. Hatta bundan 10 dakika öncesinde orada olmanızda da fayda vardır ancak çok da erken gitmemeye özen gösterin.
2. Mülakat yerini daha önceden ziyaret edin
Mülakat günü olası bir geç kalma durumunu önlemek adına iş görüşmesinin yapılacağı yeri daha önceden ziyaret etmenizde büyük fayda vardır. Bu sayede oraya ne kadar sürede gideceğinizi ve alternatif yolları öğrenmiş olursunuz.
3. Görüşme öncesinde pratik yapın
Burada bahsettiğimiz tüm görüşmeyi ve anlatacaklarınızı ezberlemeniz değil. Ancak görüşme öncesinde söyleyeceklerinize dair bir plan yapın. Bu sayede mülakat sırasında sık sık durup düşünmek zorunda kalmazsınız. Bu da sizi çok daha profesyonel gösterir.
4. Giyiminizi başvuracağınız şirkete göre ayarlayın
Giyim tarzı, sektöre ve yapılacak işin niteliğine göre değişiklik gösterir. Pek çok işyeri belli giyim kurallarına sahiptir. Bu yüzden başvurduğunuz işi ve işyerini göz önünde bulundurarak mülakat günü kıyafet seçin. Ancak her koşulda kıyafetleriniz temiz ve tertipli görünmeli.
5. Nezaket kurallarına özen gösterin
Mülakat yapılacak yere gittiğiniz andan itibaren nezaket kurallarına özen göstermeye dikkat edin. Görüşme öncesinde oturmak için size yer gösterilmesini bekleyin ve mutlaka nazik bir şekilde beden dilinizi kullanın.
6. Göz teması kurmaya dikkat edin
Görüşme sırasında kaç kişiyle görüşüyor olursanız olun hem konuşurken hem de dinlerken göz teması kurmaya özen gösterin. Bu sayede ne kadar dikkatli, özenli ve profesyonel olduğunuzu göstermiş olursunuz. Göz temasından kaçınmak sizi zayıf gösterecektir ve söylediklerinizin inandırıcılığını azaltıp, sizin hakkınızdaki görüşleri negatif bir seviyeye çekecektir.
7. Espri yapmayın ya da ortamına göre hafif espriler yapın
Görüşme sırasında seçeceğiniz dil ve kullanacağınız kelimeler görüşmeyi yaptığınız kişiye ve şirkete göre farklılık gösterecektir. Eğer ciddi bir kurum ile görüşmeye gidiyorsanız espri yapmaktan kaçının. Fakat daha rahat bir ortamda yaratıcılığınızı ortaya koyacak bir iş görüşmesi yapıyorsanız küçük espriler yapabilirsiniz.
8. Eski işyerinizi, eski iş arkadaşlarınızı ve eski patronlarınızı kötülemeyin
Bir iş görüşmesinde ortam ne olursa olsun eski çalışılan yeri ve oradaki insanları kötülemek sizi amatör ve profesyonellikten uzak gösterecektir. Bu nedenle daha önce ne yaşanmış olursa olsun önceki işinizi kötülemeyin. Eğer bir münakaşa sonucu anlaşamayıp eski işyerinizden ayrıldıysanız ve size oradan neden ayrıldığınız sorulduysa bile bunu nazik bir dil ile anlaşamadığınız belirtecek şekilde anlatabilirsiniz.
9. Kendinize güvendiğinizi gösterin
Özellikle iş görüşmesinde işi ne kadar istediğinizi ve kendinize güveninizin ne kadar yüksek olduğunu anlatmanız çok önemli. Bunu yapmak için pek çok yöntem bulunuyor. Ses tonunuzdan kullandığınız kelimelere, duruşunuzdan mimiklerinize kadar pek çok yöntem ile kendinize güveninizi karşınızdaki kişiye aktarabilirsiniz.
10. Asla yalan söylemeyin
Yalan söylemek bir iş görüşmesinde yapılacak en büyük hatalardan bir tanesidir. Çünkü o yalanın ne şekilde ortaya çıkabileceğini asla öngöremezsiniz. Bu yalanın ortaya çıkması sizi direkt olarak elemeye yetecektir. O yüzden açık ve net bir şekilde yalandan uzak olarak kendinizi anlatın.
11. Kendinizi anlatırken abartılı ifadelerden kaçının
Mütevazı olmak her zaman iyidir fakat bunu da çok fazla yaparsanız kendinize güveninizin olmadığını göstermiş olabilirsiniz. Bu yüzden yaptıklarınızı, eğitiminizi ve tecrübelerinizi anlatırken ne çok abartın ne de çok zayıf gösterin. Her iki türlüsü de sizin için olumsuz bir intiba yaratabilir.
12. Sorulara kısa cevaplar vermeyin
İş görüşmesine çağrılma nedeniniz sizi daha yakından ve daha detaylı olarak tanımak istemeleridir. Bu sebeple size sorulan sorulara kısa cevaplar vermeyin. Detaylı olarak anlatın ancak konuyu çok da fazla uzatmayın. Kararında cevaplar vermeye dikkat edin.
13. Sakız çiğnemeyin ve sigara içmeyin
Sakız çiğnemek görüşmede sizin hakkınızda oldukça olumsuz bir durum oluşturur. Bu yüzden ağzınızda sakız varken görüşmeye başlamayın. Benzer şekilde sigara konusu da negatif bir durum yaratabilir. Elbette günlük hayatta kullanıyorsanız sigara kullandığınızı söyleyebilirsiniz ancak kesinlikle görüşme esnasında sigara içmeyin ya da içmek için izin istemeyin.
14. Görüşme öncesinde cep telefonunuzu kapatın ya da sessize alın
Görüşme, ciddi ve özen gösteren bir olaydır. Bu yüzden cep telefonunuzla kesinlikle ilgilenmemelisiniz. O nedenle telefonunuzu ya kapatın ya da sessiz konuma alın.
15. Maaş konusunu ilk açan siz olmayın
Maaş konusu bir mülakattaki en hassas konulardan bir tanesidir. Bu yüzden görüşme konusunda maaş konusunu siz açmayın. Fikrinizi söylemek için görüşme yaptığınız kişinin size sormasını bekleyin. Maaş beklentinizi de daha önceden belirleyin. Böylece o anda bir tereddüt yaşamamış olursunuz. Aynı şekilde maaş konusunda belirsiz konuşmanız da sizi amatör gösterecektir.
16. Merak ettiğiniz sektörel soruları sormaktan kaçınmayın
İş görüşmesinde onların sizi tanıması kadar sizin de onları tanımanız gerekiyor. Bu yüzden sektörle, işle ve kurumla alakalı sizi ilgilendirecek soruları sormalısınız. Eğer sormazsanız bu durum sizin ilgisiz olduğunuzu ve hatta o işi yeteri kadar istemediğinizi de gösterir. Aynı şekilde sizin de sorular sormanız sizi çok daha prestijli ve ulaşılması zor bir havaya sokacaktır. Bu şekilde rakiplerinizden ayrılabilirsiniz.
17. Mülakatın ardından notlar alın
Mülakat bittiğinde görüşmeden çıktıktan sonra orada konuşulanlar ile ilgili olarak unutmamanız gereken şeyleri mutlaka not alın. Bu sayede bir kez daha görüşmeye çağırılmanız halinde bir hata yapmamış olursunuz. Kişilerin isimlerini de not etmeye özen gösterin. Bunun için kartvizitlerini de isteyebilirsiniz.
18. İş görüşmesi biterken işi almak istediğinizi yineleyin
İş görüşmesinin sonu bazı şeyleri netleştirmek açısından önemlidir. Bu nedenle işi ne kadar çok istediğinizi son olarak dile getirin ve sonraki aşamanın ne olacağı hakkında bilgi alın.
eleman.net
Anahtar Kelimeler: Mülakat , Yapılması Gerekenler , Yapılmaması Gerekenler