İş görüşmesi kendinizi ispatlamanız açısından en önemli fırsat. Bu fırsatı ıskalamak istemiyorsanız giyiminizden duruşunuza kadar her ayrıntıya dikkat etmeniz gerekir. İşte mülakatlarda sık yapılan büyük hatalar...
Mülakata yeterince hazırlanmamak
‘’Şirketimiz hakkında ne biliyorsunuz’’ sorusuna cevap verememek o işyerinde işe alınma ihtimalinizi başlamadan bitirebilir. Birçok şirketin websitesinde “Hakkımızda” bölümünde bazı bilgiler paylaşır. Şirketin geçmişi, konumu, departmanları ve misyonu hakkında bilgiler verirler. Bu bilgileri mülakat öncesi gözden geçirmeniz önemlidir. Ayrıca, eğer varsa, şirketin LinkedIn sayfasını ve Facebook sayfasını kontrol edin. Sosyal medya hesaplarında çalışma süreçleriyle ilgili bilgiler paylaşıyor olabilirler.
Mülakata giderken ne giymeli?
Eğer mülakata uygun bir kıyafet giymek istemiyorsanız bunu iki şekilde yapabilirsiniz. Başvuru yaptığınız pozisyon için çok günlük giyinmek, ikincisi çok resmi kıyafetleri tercih etmek.
Mülakat kıyafetinizi sektör ve şirket stiline uydurun. Profesyonel bir pozisyon için mülakata katıldıysanız mutlaka takım elbise giymelisiniz. Kilyos sahilinde cankurtaran olarak çalışacaksanız, takım elbise pek de mantıklı değildir. Onun yerine, sade ve günlük bir kıyafet tercih edin.
Ne giyeceğinize emin değilseniz, şirketi ziyaret edin ve çalışanların sıradan bir iş gününde ne giydiğini inceleyin.
Zayıf İletişim Becerileri
İş arama sürecinde tanıştığınız herkesle iyi bir şekilde iletişim kurabilmeniz önemlidir. Sizi işe alacak olan insan ile pozitif bir şekilde iletişim kurabilmeniz ise daha önemli olan şeydir. El sıkışın, göz teması kurun, özgüvenli bir duruş sergileyin ve mülakatçının sizin pozisyon için en iyi aday olduğunuzu bilmesini sağlayın.
Mülakatta çok rahat davranmak
İster inanın, ister inanmayın, işe alınmayan bir aday mülakat sırasında çalan telefonuna cevap vermekten hiç çekinmedi. Binaya girmeden önce telefonu en azından kapatın. Bazıları kahveyle geliyor, bazıları yemekle ama siz iş başvurunuz ve referans listenizle gidin.
Mülakatta ne kadar konuşmalı?
Devamlı konuşan birinden daha kötü bir şey olamaz. Mülakatçının sizin bütün hayatınızı bilmesine gerek yok. Cevaplarınızın net ve soruya odaklı olduğundan emin olun. Sadece soruya cevap verin.
Mülakatta az konuşmak
Sorulara bir veya iki kelime ile cevap veren biriyle konuşmak gerçekten zor. Çok konuşmasanız bile, sorulara olabildiğince tam cevap vermeye çalışın.
Kesinliği Belli Olmayan Bilgiler
İş için özgeçmişinizi teslim etmiş olsanız bile bir iş başvurusu formu doldurmanız istenebilir. Geçmiş deneyimleriniz, mezuniyet tarihiniz ve referanslar dahil olmak üzere başvurunuzu tamamlamanız gereken bilgilere hakim olduğunuzdan emin olun.
Mülakatta Yanlış Cevap Vermek
Cevap vermeden önce doğru cevabı verdiğinizden emin olmak için biraz duraksayın. Duraksayın diyorum çünkü beklemeyin. Sadece duraksayın. Eğer beklerseniz yalan söylüyor intibası bırakabilirsiniz. Eğer düşünmeden cevap verip yanlış cevabı verirseniz, zaten direkt olarak elenirsiniz.
Eski İşveren Hakkında Kötü Konuşmak
Dünya sizin sandığınızdan daha küçük bir yerdir ve işe alım uzmanının, eski patronunuz da dahil olmak üzere, kimi tanıdığını bilemezsiniz. Aynı zamanda, işe alım uzmanının sizin işten kötü bir şekilde ayrıldığınızda şirket hakkında aynı şekilde konuşabileceğinizi düşünmesine neden olursunuz.
Mülakat sonra email gönderin
İyi bir izlenim bırakamadığınızdan mı korkuyorsunuz? Ya da çok iyi bir sonuç mu bekliyorsunuz? Her şekilde, şirkete ve başvurduğunuz pozisyona olan ilginizi göstermek için bir teşekkür notu gönderin.
Son olarak, eğer mülakatta büyük bir hata yapsanız bile kendinizi üzmeyin. Eğer böyle bir şey olursa, kısmet değilmiş deyin, hatalarınızı öğrenin ve bir sonraki fırsata odaklanın.
İstanbul İşletme Enstitüsü
Anahtar Kelimeler: Mülakat , Yapılan Hatalar , Yapılmaması Gerekenler