Kendim için çalışmaya başlayınca, işime ne kadar zaman ayırdığımı biraz sınırlamak zorunda kalacağımı biliyordum. ”Normal saatler” olmadan ya da yöneticim bana tam olarak neyin gerekli olduğunu söyledikten sonra, bana verilen sınırsız hedeflerin tümünü karşılamak için günde 24 saat çalışma tehlikesi içindeydim.
Bunun tükenmeme neden olacağının farkındaydım. Tükenmişlik, her şey pahasına bir şeye odaklanan tek taraflı bir hayatın sonucudur. Hayatımın çok yönlü olmasını istiyorum ve eminim siz de bunu istiyorsunuzdur. Benim gibi ister kendi işiniz için çalışın, ister bir başkası için çalışın, muhtemelen zamana zaman aşırı stresli ve yorulmuş hissedersiniz.
ÇOK MU ÇALIŞIYORSUNUZ?
Belki de tükenebileceğini hissediyorsunuzdur, yaratıcılığınızı ve isteğinizi kaybettiğiniz zamanlarda ve yaptığınız herşeyden koptuğunuzu hissediyorsunuzdur.
Bu belirtilerden herhangi biriyle karşılaştınız mı?
- Yapmanız gereken her şeyden rahatsız hissediyorsunuz ve bir sonraki adımları atmanız için bir eylem planı yapmadığınızda “BOŞLUK” hissine bile kapılabilirsiniz.
- Gittikçe sinirleniyorsunuz ve öfkenizi kolayca kaybediyorsunuz.
- Günün sonunda hem fiziksel olarak hem de zihinsel olarak kendinizi tükenmiş hissediyorsunuz fakat başınızı yastığa koyduğunuzda aklınıza gelen bir sürü düşünce yüzünden uykunuz kaçıyor.
- Yemek yemek gibi normal şeylerin üstesinden gelmek bir rahatsızlık gibi görünüyor.
- Tüm yaptığınız işlere rağmen, yapmanız gerektiğini düşündüğünüz şeyleri yapamıyorsunuz.
- Kendinizden şüphe duyuyorsanız ve çok az bir pozitif motivasyona sahipsiniz.
- İnsanları uzaklaştırabilir ve işinize müdahale etmesini istemezsiniz, ancak işinizden zevk almazsınız.
- Eğer yukarıdaki liste sizi tarif ediyorsa, elinizden gelen en iyiyi yapmıyorsunuz, hatta daha kötüsü hayattan zevk almıyorsunuz. Ve bunu yapmayı sürdürebilirsiniz.
Çözüm: Zamanı yönetmek
Gerçek zaman yönetimi işinizi iyi yapmakla ilgili değil. Hayatı iyi yaşamanızla ilgili. Yapmak istediğiniz her şey için zamanınız olmalı ve bu zaman çalışmayı, oynamayı, eğlenmeyi içermeli. Sonra oturup bakmalı çünkü en yaratıcı fikirleriniz o zaman ortaya çıkar. İşte benim iyi bir zaman yönetimi için 9 kuralım;
1. Güne doğru başlayın
Acele etmeyin. Bir kaç dakika sessizce oturun ve düşüncelerinizi toplayın. Sizin için önemli olanları hatırlayın ve günün size getirecekleri için hazırlıklı olun.
2. Plan yapın
Gerçekleştirmek istediğiniz iş için plan yapın. Gün içinde gerçekleştirilebilecek hedefler koyun.
3. Görevleri makul parçalara ayırın
Büyük bir göreve bakmak sizi bunalmış ve umutsuz hissettirebilir. Ve dikkatli olmadığınız sürece, yapmanız gereken diğer şeylere de engel olabilir. Bu yüzden küçük parçalara ayırın böylece bugün ne yapacağınızı ve önünüzdeki haftalarda neler yapacağınızı bilirsiniz.
4. Görevleri önem sırasına göre dizin ve önemsiz işleri yapmayın
En iyi sıraya karar verin, ne olursa olsun yapılması gerekenler ve önemsiz olanlar gibi. Bunun anlamı, zamanınız olmayan şeyleri yapmanızı isteyen diğer insanlara “hayır” demek olabilir.
5. Eğer mümkünse başka birini yetkilendirin
Harika bir asistan ekibim var. Onların en iyi yaptıkları/bildikleri işi yapmalarına izin veririm böylece ben de kendi en iyi yaptığım işle ilgilenebilirim. Yapmayı sevmediğim işlerle boğulmam ve iyi olduğum konularda daha üretken bir enerjiye sahip olurum.
6. Yemek, sosyalleşmek ve spor için planlama yapın
Bu Puritan etiği sizi durmaksızın çalıştırabilir. Siz tükenene kadar ve iyiliğiniz için durana kadar! Bu olmadan önce hayatınızı tamamlayan şeyleri yapmaya zaman yaratın.
7. Büyük gayreti rahatlamayla izleyin
Bazen teslim tarihlerini yetiştirmek için çok çalışmam gerekir veya belki de kendimi esinlenmiş hissediyorum ve gece iyi çalışıyorum. Bu harika! Ama biliyorum ki o yoğunluğu sonsuza dek sürdüremem. Kendinizi kapalı tutmaya zorlamak zorunda kalsanız bile yapın. Yerel bir restoranda akıllı bir işaret var: “Aşçılarımıza zaman ayırıyoruz. “ Bu soruyu kendinize sormalısınız.
8. 10 dakika kuralını pratik yapın
Hepimizin yapmaktan çekindiği, korktuğu işleri vardır. Onlarla başlamayı erteledik, onlar önümüzde duruyor, enerjimizi alan bir stres halini alıyor. Kural, üstünde sadece 10 dakika çalışmak, harcamak. Bir kere başlayınca üzerinde. Çalışmaya devam edeceksiniz; ancak sadece 10 dakika planlama ile başlayacaksınız. Bunu bir kaç gün içinde yaparsanız, iş biter ve sırtınızdan yük atılmış olur.
9. Her gün bir sonraki günü planlayın
Ben günümü, bir sonraki gün neler yapmam gerekiyorsa onları planlayarak tamamlarım. Her şey zihnimde taze ve net olur. Sonra ertesi gün ne yapmam gerektiğini hatırlamama gerek kalmaz. Sanki gündüz kafam var ve gitmeye can atıyorum. Tükenmişliğin tam tersi!
Entrepreneur.com
Anahtar Kelimeler: Zaman Yönetimi , Eğitim , Teknik