Kariyer, yaşadığımız çağ itibariyle, insan yaşamında öncelikli yer almaktadır. İşin, hayatımızdaki hacminin artması, kariyerin “kimlik” boyutunda algılanmasına neden olur. Toplumda eğitim düzeyi gün geçtikçe artmaktadır. Bu nedenle bireyin her geçen gün heybesine yenilikler katması ve kendini geliştirmesi gerekir. Ancak bu şekilde fark edilebilir olur ve çalışma hayatında avantajlı bir durum sağlar.
İyi bir kariyer için, sadece eğitimin yeterli olmadığı artık bilinen bir gerçektir. İş dünyasının beklentileri gün geçtikçe artmakta, bu dünyada yer alanların sınırlarını zorlamaktadır. Bu durum yaşamın her alanına yayılan etkileriyle, zaman zaman kafa karışıklığına ve karmaşaya neden olmaktadır. Bu da bireysel enerjinin düşmesine, iş verimliliğinin azalmasına ve gelişim sürecinin durmasına sebebiyet vermektedir.
Kilit nokta, kişinin kendini iyi tanıması ile açılır. Kariyer Koçluğuçalışmasında, bireyin gizli kalmış gücünün farkına varması önceliktir. Engel oluşturan dışsal nedenler ise danışanın zihninin berraklaşmasının getirdiği ilham ile çözüm seçeneklerini sunar. Danışan ile birlikte yola çıkılarak, iş seçimlerinin kişinin nitelikleri ile uyum göstermesi, kariyer hayatına yeni başlayanların adaptasyonu, performansın arttırılması, iş değişikliği ve terfi gibi kritik süreçlerin doğru yönetilmesi, iş yaşamının keyifli hale gelmesi ve kişinin kariyer hayatı ile ilgili hayallerinin gerçekte vücut bulması için yollar keşfedilmesini amaçlamaktadır.
Koçluk nedir ve çalışma şekli nasıldır?
- Koçluk süreci, yaşamınızın kontrolünü elinize alma ve yaşamınızın lideri olma çalışmalarını içerir.
- Danışanın gündemi doğrultusunda yapılan hedef çalışmaları ile sistemli bir şekilde gelişim ve dönüşümün gerçekleşmesini amaçlar.
Koçluk, bilinçli bir süreçtir. - Koçluk, Danışana özel yaklaşımı benimseyen bir metodolojidir.
- Koçluk, insanda doğal olarak bulunan “bilgi”yi açığa çıkarır. Her birey tam ve bütündür; ihtiyacı olan tüm kaynaklara sahiptir.
- Hayalleri, akılcı ve gerçekçi temellere oturtarak gerçekleşmelerine zemin hazırlar.
- Koçluk sürecinde, Danışanın içsel kaynaklarını keşfetmesi ve ne kadar değerli olduğu fark etmesi esastır.
- Danışanın beceri ve yeteneklerini geliştirmesi teşvik edilir.
- Koçluk şimdi ve gelecekle ilgilenir. Mevcut durumdan daha iyi bir duruma gelinmesi sürecini yönetir.
- Koçlukta istekler, hedeflere dönüştürülür ve gerçekleşmesi için adım adım çalışılır.
- Koç, Danışana gelişim ve dönüşüm sürecinde yol arkadaşlığı eder.
- Koç güçlü sorular sorarak, Danışanın durumu farklı bakış açıları ile değerlendirmesine, sorgulamasına ve çözüm seçeneklerini çoğaltmasına fırsat sağlar.
- Koçluk sürecinde Danışanın eyleme geçmesi teşvik edilir ve motivasyonunun yüksek tutulması amaçlanır.
- Koçluk sürecinde Danışan yargılanmaz.
- Koçluk sürecinde seçim hakkı ve sorumluluk Danışana aittir.
- Koçluk süreci, Psikolog, Psikiyatrist, Psikolojik Danışman vb. hizmeti değildir. Yapılan çalışmalar her hangi bir hastalığı teşhis etme, tedavi ve terapi süreçlerini içermez. Koçluk ve eğitim hizmetleri, sağlıklı bireylere yönelik kişisel
Kimler kariyer koçluğu hizmeti alabilir?
- Kariyerini ileriye taşımayı hedefleyenler.
- Keyifli bir iş yaşamı arzu edenler.
- Terfi süreçlerini özenli yürütmeyi arzu edenler.
- Kariyer hayatına yeni başlayacak olanlar.
- İş başvurusu ve mülakat sürecine hazırlananlar.
- İş değişikliği yapmayı planlayanlar.
- Doğru işi seçmeyi amaçlayanlar.
- İletişim becerilerini daha da geliştirme düşüncesinde olanlar.
- Yöneticileri ve iş arkadaşları ile ilişkilerini profesyonelce yürütmek isteyenler.
- İş ve özel hayat dengesini ele almaya ihtiyaç duyanlar.
Kariyer koçluğu kimler için yararlıdır?
- İş hayatına yeni atılacak kişiler,
- İşinde bir değişime, dönüşüme gereksinim duyanlar,
- Farklı bir iş, farklı bir sektör deneyimlemek isteyenler,
- İş hayatına ara verdikten sonra geri dönmeyi planlayanlar,
- Profesyonel olarak çalışırken kendi işini kurmak isteyenler,
- Sık sık iş değiştiren ancak bir türlü istediği işi veya iş ortamını bulamayanlar,
- Emeklilik döneminde üretken olmayı arzu edenler.
Koçluk süresi ne kadardır?
Eğitim verilen yere göre değişir, genelde seansın süresi 60 dakika ile 75 dakika arasındadır.
Görüşmeler genelde haftada 1 yâda 2 kere yapılır. Fakat Danışanın şartlarına, mevcut durumun uygunluğuna göre haftada 2, 3 veya 4 defada görüşme de yapılabilir.
Koçluk süreci nasıl işler?
Koç ile danışanın yapacağı ilk görüşmede;
- Danışanın koçluk gereksinimi tespit edilir.
- Danışan ile koçun uyumlu bir çalışma yapıp yapamayacağı değerlendirilir. Danışan ile koçun uyumlu bir çalışma yapamayacağı durumlarda danışan başka bir profesyonele yönlendirilecektir.
- Danışanın gereksinimlerine uygun koçluk kapsamı ve süresi belirlenir.
---İlk görüşmede belirlenen kapsama ve süreye uygun koçluk teklifi verilir, koçluk anlaşması imzalanır. Anlaşmada koçun ve danışanın yükümlülülükleri detaylı bir şekilde yer alır.
---Anlaşmanın imzalanmasını takiben ilk koçluk seansı için tarih saptanır, danışana ilk seans için hazırlaması gereken dokümanlar iletilir.
---Koçluk seansları yüz yüze görüşme şeklinde gerçekleştirilir, yüz yüze görüşmenin imkansız olduğu durumlarda seans telefon ile yürütülebilir.
---Her seansın bitiminde bir sonraki seansın tarihi ve o seansa kadar danışanın gerçekleştireceği aktiviteler belirlenir.
Kariyer koçluğu seans ücreti nedir?
Genelde tek seansı 150 TL ile 300 TL arasında değişmektedir. Yukarıda da değindiğimiz gibi eğitim süresi, ücret ve seans sayısı eğitim verilen kuruma göre değişim gösterebilmektedir.
Genelde ilk etapta 4 ile 6 seans olarak eğitim verilir. Daha ileri düzeyde de yine eğitim veren kuruluşa göre değişim göstermektedir.
Anahtar Kelimeler: Kariyer Koçluğu , Görev , Eğitim , Seans , Ücret , Çalışma Şekli , Kimler Alabilir , Nası Alınır , Nerden Alınır