İş yaşamında başarının yolu sadece işini iyi yapmak ya da çok çalışmaktan geçmiyor. İngilizcede “Networking” olarak geçen iletişim kurma ve çevre oluşturma, iş, hatta sosyal hayatınızı da etkileyen çok önemli bir konu. Eğer yeni mezun olup iş arama sürecine giriyorsanız şimdiden bu konuda çalışmaya başlamanız, size avantaj kazandıracaktır.
“Networking” kişiler arasında bilgi, fikir ve ilişki taşımaktır. İş hayatı sadece finansal sermaye ile dönmez. Bunun yanısıra güçlü bir sosyal sermaye gerektirir. Sosyal sermaye de her bireyin ilişkide olduğu kişiler ve “network” bağlantıları ile ölçülür. Kısaca sahip olduğunuz “network”, sizin sosyal sermayenizdir.
Network yapmak, profesyonel yaşamda size birçok fırsat getirir, ayrıca sosyal hayatınıza zenginlik katar. Peki nasıl yapılır?
1-Hemen başlayın: Bu iş zaman ister. Çevrenizdekilerle uzun sürecek sağlıklı bağlantılar kurun. İşe, çekirdek “network” (aile, yakın arkadaş, akraba) ile başlayabilirsiniz.
2-Kaliteli sohbetin inceliklerini öğrenin: Kendinizle ilgili hikaye anlatın, dijital gazete yöntemini kullanın. Tıklanacak kadar ilgi çekici misiniz? Gündem hakkında bilgi sahibi olun.
3-Tanışmak istediğiniz kişileri belirleyin: Onlarla nerede, nasıl tanışabileceğinizi araştırın ve planlı bir şekilde orada olun.
4-Mutlaka kartvizitiniz olsun: Henüz çalışmıyor olabilirsiniz ama tanıştıktan sonra vereceğiniz bir kartvizitiniz olmalı. Mesleğinizi veya eğitim gördüğünüz bölümü belirterek de kart bastırabilirsiniz.
5-Toplantılara hazırlanın: Nerede, kimler katılıyor, kim davet etti, ne giymeli, kimlerle tanışmak istiyorsunuz, tanıdıklarınızdan kim var, öğrenin. Konu açıcı espri ve hikaye toplayın…
6-İlk yardım çantanızı hazırlayın: İki kartvizitlik (Alacağınız kartları sizinkilerden farklı yerde saklamak için), kalem ve not defteri, nefesiniz için nane şekeri, toplantı yeriyle ilgili adres-park bilgisi ve en önemlisi gülüşünüz, duruşunuz, merakınız ve espri yeteneğiniz.
7-Karşınızdakini dinleyin: Sürekli konuşan siz olmayın.
8-Bütün zamanınızı aynı kişilerle geçirmeyin: Bu sizi sınırlar. Bir toplantıda mutlaka yeni birileriyle tanışmak için çaba harcayın.
9-Bir ortamdan ayrıldığınızda bağlantılarınızdan ayrılmayın: Mesela mezun olduktan sonra öğretim görevlileriyle iletişimini devam ettirin. Sınıf arkadaşlarınızla iletişimi kaybetmeyin. Yıllar sonra o kişilerin hayatınıza zenginlik katmış olacağını göreceksiniz.
10-İlişkiyi sürdürmenin bir yolunu bulun: Sadece tanışmış olmak, ilişkide olduğunuz anlamına gelmez. Onu takip edin, teşekkür notu gönderin, onun için yapabileceğiniz herhangi bir şey varsa yapmaktan çekinmeyin. Unutmayın, “networking” almadan verebilmektir.
11-Aktif olun: Profesyonel organizasyonlarda lider roller üstlenin.
12-Kişisel web siteniz olsun: İlgi duyduğunuz alanlarda fikirlerinizi paylaşın.
13-Kişisel markanızı oluşturun ve başkalarının sizi tavsiye etmesini hedefleyin: Hangi konularda iyisiniz? İyi olduğunuz alanı nasıl faydaya dönüştürürsünüz? Bunu doğru kişilerin bilmesini nasıl sağlarsınız?
14-Ayda en az (listende yer alan) 2 kişiyle tanışın: Ve onun için neler yapabileceğinizi sorun.
15-İlişkisi güçlü kişiler sizi başkalarıyla tanıştırabilir: Onlarla bağlantıda kalın.
16-Çeşitlilik çok önemli: Kişi sayısından çok, ne derecede farklı kişilerin çevrenizde bulunduğuna dikkat edin.
Kaçınılması gerekenler
- Tanıştıktan sonra kartları bir kenara atmayın, kişileri takip etmeyi unutmayın.
- Kendiniz olun ancak kabul edilen toplumsal kuralları hiçe saymayın.
- Bir ortamda telefonunuza gömülüp ortamdan kopmayın. Orada iseniz orada olun.
- Birisinden yardım talebi beklemeyin. Yardımı siz teklif edin.
- Hiç kimseyle tanışamayacağınızı düşünmeyin. Sonuçta herkes insan.
- Her şeyi biliyormuş gibi davranmayın, itici olursunuz.
- Sosyal medyayı sadece arkadaşlık için kullanmayın. Profesyoneller de sosyal medyada!
- Networking başkalarından fayda sağlamak değildir. Almaktan çok vermeye odaklanın, gerektiğinde zaten siz de alacaksınız.
yenibiris.com
Anahtar Kelimeler: İş Hayatı , Başarı , Sır