İş başvurunuza cevap geldi ve mülakata çağrıldınız. Bu heyecan verici sürece hazırlıklı olmak için karşınıza çıkabilecek sorulara göz atmakta yarar var.
1-Şirketimizde neden çalışmak istiyorsunuz?
Banko sorulardan biri. Kişinin bilinçli bir başvuru yapıp yapmadığını öğrenmek için sorulur. Başvurulan pozisyonun yanı sıra şirketin (hangi sektör ve alanlarda faaliyet gösteriyor, sektördeki yeri, başarıları gibi) mülakat öncesi çok iyi araştırılması beklenir. İş olsun da, neresi olursa olsun deyip rastgele iş başvurusunda bulunanların şansı az olur. İşe alım uzmanı, o şirkette neden çalışmak istiyorsunuz sorusuna, adayın bu araştırması doğrultusunda cevap vermesini bekler. Şirketin sadece web sitesini değil, sosyal medya sayfalarındaki paylaşımlarını, basındaki haberlerini vs de araştırmalı, bu bilgiler ışığında o şirkette çalışma isteğinizi yansıtmalısınız.
2-Neden bu pozisyona başvurdunuz?
Özellikle yeni mezun veya az deneyimli olan adaylara yöneltilen bir soru. Çalışmak istediğiniz alan hakkında yeterince bilgili misiniz? Bu bölümün kendinize uyduğunu düşünüyor musunuz? Neden? Bütün bunları eğitiminiz, varsa deneyimleriniz, yaptığınız staj ve tabi ki hedefleriniz doğrultusunda cevaplandırın.
3-Neden sizi tercih etmeliyiz?
Birinci ve ikinci sorunun benzeri olmakla birlikte kendinizi tanıyıp tanımadığınıza, kendinizi nasıl ifade ettiğinize bakılır. Özgüvenli olmak elbette çok güzel, ancak hiç iş deneyiminiz yoksa şirkette mucizeler yaratmayı vaat etmeyin. Bazı yeni mezun iş arayanların “Şirketiniz beni işe alırsa kazançlı çıkar” gibi aşırı özgüvenli ifadeleri gibi…
4-Önceki işinizden ayrılma sebebiniz nedir?
Kötü ayrılmış da olsanız, önceki işinizden ayrılma sebebini fazla kişiselleştirmeden, duygusallaştırmadan söylememeye gayret edin. İş değiştirmelerin önemli bir kısmının sebebi yöneticiyle anlaşmazlık olduğu biliniyor. Haklı olan taraf siz olsanız bile, bunu olumsuz bir şekilde yansıtmanız, sizi uyumsuz bir çalışan olarak gösterebilir. Sebep ücret yetersizliği ise, işveren “Daha iyi bir ücret teklifi adığında bizi de bırakabilir” diye düşünerek iş teklifi yapmak istemeyebilir. Yükselme ve gelişme imkanlarının olmayışı, aslında en uygun sebeplerden biridir. Her ne söylerseniz söyleyin aşırı olumsuz, eski işyerinizi, eski yöneticinizi, iş arkadaşlarınızı kötülemeyin. Özel bilgiler vermeyin.
5-Ücret beklentiniz nedir?
Her şey iyi gidiyor derken ücret beklentisi sorulduğunda şaşırıp kalabilirsiniz. Şirketin ücret politikasına uyarım deseniz bile birçok işe alım uzmanı sizden aşağı yukarı bir tutar söylemenizde ısrar edebilir. Daha önce aldığınız maaştan, yan haklarınızdan ve edindiğiniz tecrübelerden bahsederek bunun altında bir ücrette çalışmayı düşünmediğinizi söyleyebilirsiniz. Hiç iş deneyiminiz yoksa başlangıç seviyesinde bir maaş söyleyebilirsiniz veya daha iyisi, eğitim ve gelişim fırsatlarının, deneyim kazanmanın sizin için daha değerli olduğunun altını çizebilirsiniz. Ki işverenlerin çoğu bu şekilde düşünür.
6-İş hayatındaki en önemli başarınız nedir?
Hayattaki en önemli başarınız nedir şeklinde de sorulabilir. Hiç iş deneyiminiz yoksa okul veya aile hayatınızdan, sosyal hayatınızdan örnekler verebilirsiniz.
7-Bundan 10 yıl sonra kendinizi nerede görüyorsunuz?
Kendinizi ve hedeflerinizi anlatmanın tam sırası. Eskiden bu soruya çok uçuk cevaplar verilmemesi önerillirdi. Uçuk görünse de vizyon ve hayallerinizle birleştirerek sizi nasıl bir konumda olmanın heyecanlandırdığını söyleyebilirsiniz. Mülakatı yapan bir yönetici ise, onun yerinde de olmak isteyebiirsiniz.
8-Fark yarattığınız bir durum oldu mu?
Bu da altıncı soruya çok benzeyen bir soru. Bütün işverenler, kişiyi işe aldıkları takdirde onun nasıl bir fark yaratacağını bilmek ister. Gerçekçi ve samimi olun.
9-Hangi işi yaparken daha verimli hissediyorsunuz?
Bazı işleri angarya olarak görüyor musunuz? O pozisyonun gereklerini rahatça yerine getirebilecek misiniz? Kendinizi iyi tanıyor musunuz? Siz öyle düşünüyorsunuz ama belki de bu iş için uygun değilsiniz? Bu soru, kendinize ve profesyonel hayata nasıl baktığınızı da gösterir. Sizi hangi iş mutlu eder? Gerçekçi olmak ve kendinizi doğru bir şekilde ifade etmeniz çok önemli.
10-Sormak istediğiniz bir soru var mı?
İlgisiz, meraksız ve soru sormayan adayların mülakatı başarıyla tamamlamaları çok zordur. Şirket hakkında, çalışacağınız pozisyonun detayları hakkında ve konuşma esnasında aklınıza takılan tüm detaylarla ilgili soru sormaktan çekinmeyin. Eğer birinci görüşme ise, bunun sizi tanıma amacıyla yapıldığını, maaşın konuşulduğu bir görüşme olmadığını unutmayın. Aklınıza hiçbir şey gelmiyorsa işe alım süreciyle veya eğitim fırsatlarıyla ilgili sorabilirsiniz.
Bunların dışında, çeşitli sektörlerden insan kaynakları yöneticilerinin olmazsa olmaz mülakat soruları ise şöyle:
– Sizi en çok etkileyen kişi kimdir? Neden?
– 30 yıl sonra kendinizle ilgili hayaliniz nedir?
– Sizi en mutlu edecek ve hiç istemediğiniz 3 şey nedir?
– İşle ilgili hedefleriniz neler?
– İş hayatında motivasyonunuzu bozan konular nelerdir?
– Hayatınızda kendinizi başarılı gördüğünüz somut bir olayı paylaşır mısınız?
– Hobileriniz, hayatta yapmaktan en keyif aldığınız şeyler hangileri?
-Herhangi bir konuda bu zamana kadar karşılaştığınız en büyük problem ve çözümleme yönteminiz nedir?
-İşle ilgili eleştirildiğiniz bir durumu ve buna tepkinizi anlatır mısınız?
yenibiris.com
Anahtar Kelimeler: İş Görüşmesi , Mülakat , Soru , İş Görüşmesinde Sorulan Sorular , İş Görüşmesinde Sorulan Sorular Ve Cevapları , İş Görüşmesinde Kendini Tanıtma , İş Görüşmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler , İş Görüşmesinde Sorulan Sorular Ve Cevaplar , İş Görüşmesi Teknikleri