Tebrikler! Uykusuz geceleriniz sona erdi. Artık bir avukat, hakim ya da savcı adayısınız. Stresli ve uzun öğrenim sürecini gururla tamamladınız. Elbette farkındasınız, bir başka zorlu süreç kapıda. Peki, şimdi ne yapmak lazım?
Hukuk fakülteleri öğrencilere müvekkillerini nasıl savunacaklarını öğretir, iş ararken kendilerini nasıl ifade etmeleri ve yeri geldiğinde savunmaları gerektiğini göstermez. Bu nedenle avukat adaylarının okul sonrası süreçte dikkat etmesi gereken çok fazla nokta var. Umutsuzluğa kapılmadan, araştırarak, belli konularda fikir sahibi olmaya çalışarak iş aramaya başlamakta fayda var. İşte avukat adaylarına özel bazı tavsiyeler.
Sıkı bir başlangıç
Uzun ve yorucu geçen öğrenim hayatının ardından iyi bir maaş ve uygun şartlar eşliğinde işe başlamak için sektörü iyi tanımakta fayda var. Bu nedenle hukuk firmalarındaki maaş ortalamalarını ve şartları öğrenmek şart. Eğer yeni mezun hemen kendisine bir hukuk danışmanlığı firması açmak niyetindeyse gelir – gider dengesini, müşteri potansiyelini de var olan örnekler üzerinden değerlendirmeli ve kendisini riskli bir duruma sokmadan karar vermeli.
Hedefler
Yeni mezun avukatların işe başlamadan önce hangi alanda uzmanlaşacaklarına karar vermeleri çok önemli bir aşama. Sadece iyi bir maaş nedeniyle işe başlamak kısa vadede iyi bir fikir gibi gözükse de uzun vadede aslında çok da istenmeyen bir deneyim edinmeye neden olur. Kişinin istediği alanda tekrar deneyim kazanması ise zaman alacaktır.
Sorular ve cevaplar
Maaş hakkında rahat rahat konuşmak için hazır mısınız? İşe başvuracağınız şirketin finansal durumu, müşterileri, daha önce orada çalışan avukatları hakkında bilgi sahibi misiniz? Söz konusu hukuk firması istediğiniz alanda deneyim kazanabileceğiniz bir yer mi? Orada yükselebilir misiniz? Bu ve bunun gibi sorular yeni mezunun önünü açabilecek, kendisini iyi tanıyarak güzel bir başlangıç yapabilmesine olanak veren önemli araçlar. Bu sorulara cevap verdikten sonra iyi bir plan yapmak ve ona göre ilerlemek daha kolay.
Bağlantılar
İş aramadan önce bir bağlantılar zinciri kurmak her zaman faydalıdır. Etraftaki avukatlara danışmak, onlardan uzmanlık alanları ve sektöre dair deneyim hikayeleri dinlemek ve iş aradığınızı çevreye yaymak da son derece önemli. İş arayan kişilerin hemen hemen yarısının tanıdık vasıtasıyla iş bulduğu düşünülürse, network en önemli araç olarak ortaya çıkıyor.
Havayı koklamak
Avukat adaylarının işe başlamadan önce adliye saraylarının ve mahkeme salonlarının havasını koklaması çok önemli. Pratikte işlerin nasıl yürüdüğünü görmek, deneyimli avukatlarla konuşmak, yani insanlarla tanışmak iş bulmadan önce kişinin ufkunu açacaktır.
Gönüllülük/stajyerlik
Uzun süre iş bulamayan avukat adayı çalışmadan deneyim kazanabilir. Pek çok hukuk firması gönüllü ya da stajyer avukat adaylarıyla çalışır. Gönüllülük ya da stajyerlik deneyiminden faydalanmak, çevre yapmaya ve dolayısıyla iş bulmaya yardımcı olacağı gibi evde stresle bekleyerek umutsuzluğa kapılmayı da önler.
İnternetin gücü
Yeni mezunun online olarak aktif olması çok önemli. Kariyer.net’te CV oluşturmanın ve sürekli güncelleme yapmanın yanı sıra online hukuk forumlarında aktif olmak büyük fayda sağlayacaktır. Yeni mezun avukat adayı burada nasıl bir pozisyon aradığını yazarak doğru kişilere ulaşabilir. Aynı şekilde sosyal medyadaki yeni mezun ya da deneyimli avukat gruplarının paylaşımları takip edilebilir, uzmanlaşmak istenen alandaki deneyimli kişilerin hesaplarına ulaşarak tanışma ve merak edilenleri sorma yoluna gidilebilir.
kariyer.net
Anahtar Kelimeler: İş Arayan Avukat Adaylarına Öneriler , Genç Avukatlara Tavsiyeler , İş Arayanlar , Avukat , Öneri , Cv