Liderlik, sorumluluk, sezgi, zeka ve bilgi işidir. Gerçek bir lider olmak istiyorsan öncelikle kendini yargılamaktan kaçmamalı, bütün bu özelliklerinin seviyelerini tartmalısın. Çevrendeki insanların en iyi yanlarını geliştirmelerine olanak sağlayıp sürekli bir öğrenme ortamı yaratırken, uygulaman gerekenleri de unutmamalısın.
1) Sabrın gücünden daha çok şey başarır
Hayatını dev bir off-road pisti gibi düşünebilirsin. İnişler ve çıkışlar asla eksilmeyecek. Sık sık moralin bozulacak ve bütün evren karşındaymış gibi hissedeceksin. Gerçek bir lider böyle zamanlarda kendini motive etmeyi en iyi bilendir. Büyük düşüşler, yükselmeden hemen önceki enerji toplama durağın olabilir. İnandığın yolda vazgeçmenin pişmanlığını ömür boyu unutamayabilirsin. Bütün bunlar çıkışların için de geçerli. Hızlı yükselişlerde nefesin her an kesilebilir. İdareli kullanmalı ve temkinli olmalısın. Liderliğe giden yolda asla durmazsın. Yeni adımlar her zaman yeni hareketler doğurur. Durağanlığın en büyük düşmanın olduğunu unutma. Sakın durma, yap!
2) Üretkenlikte sınır tanıma
Başarıyı arzulayan her lider adayının günlük olarak ihtiyaç duyduğu ve bolca tükettiği üretkenlik, yalnızca iş hayatında değil günün her anında, her fırsatta geliştirilmesi gereken bir yetkinliktir. Örneğin birçoğumuz yemek yapıyoruzdur. En son ne zaman sıra dışı bir tarif denedik? Ya da uzun bir süredir dinlediğimiz çalma listemizi artık yenilemenin zamanı gelmedi mi? Ya da bir eşyayı çöpe atarken ona tekrar kullanılabilirlik kazandırmak için ne kadar çaba harcadık? Üretkenliği hayatın her anına dahil edin. Yalnızca kariyer yolculuğunda üreten biri değil, hayata değer katan, üretken bir birey olun.
3) Hayatı 360 derece yaşa
Hayatta her an bir yenilikle karşılaşabilirsiniz. Bu yenilik yaşamınızın her alanında karşınıza çıkabilir. O yüzden her dakika çevrenizi ve sektörü gözlemlemeniz ve yenilikleri takip etmeniz gerekiyor. Gelişmeleri analiz edip ona göre hareket planı çizmek, sizi her zaman bir adım önde tutacaktır. Hayatın her anını, her açıdan değerlendirirseniz etkili ve verimli günler sizinle olacaktır.
4) Gerçekçi ol, kendinle yüzleş!
Yaşadığın onca şeyin sonrasında, bir kenara çekilip onları değerlendirmesini bil. Başarız olduysan neden başarısız olduğunu düşün ve seni başarıdan alıkoyan korkularınla yüzleş. Yalnızca başarısızlıklara odaklanma, başarılı olduğunda neyi, nasıl doğru yaptığını irdele. Bir iş için var olan potansiyelinin farkına var. Bunu keşfettiğinde, gerçekçi planlar yap ve elinden gelenin en iyisini yaparak onlara ulaşmaya çalış. Planlarında oluşan aksaklıklar canını sıkmasın. Liderliği herkes tarafından kabul gören Steve Jobs bile bak ne demiş:
“Apple’dan kovulmak, hayatımda başıma gelen en iyi şeydi. Başarılı olmanın ağırlığı, yeni başlayanın hafifliğiyle yer değiştirdi. Hayatımın en yaratıcı dönemlerinden birine girmemi sağladı.”
5) Ufkun ötesini hayal et
Başarılı liderler daha önce yapılanı değil, insanların böyle bir şeye ihtiyaç duyduklarını bilmediklerini yenilikleri kovalarlar. Bu, gelecekte olabilecekleri bazı parametrelere dayalı olarak tahmin etmektir. İyi bir lider olmak için geleceğe heyecanla bakmak, dünyanın gelecekte neye ihtiyaç duyacağını bilmek ve üzerine çalışıyor olmanız gerekir. Zorlukların ardından pes etmeyip psikolojik, kişisel veya iş hayatıyla ilgili olabilecek baskılarla başa çıkarak dikkatli planlama ve sıkı çalışma ile başarıya ulaşabilirsiniz. Sağlam liderler gelecekteki daha büyüklerini düşünerek anlık ödüllerden fedakarlık edebilir ve bundan kaçınmazlar. Sen de gidişattan olayların şekillenmesini önceden kestirebilmeli, yeniliklere açık ve sorgulayıcı olmalısın.
6) Küresel vatandaş ol
Yeni yerler yeni kültürler tanıyın. Farklı kültürlere sahip insanlarla etkileşime girebileceğiniz ortamlarda bulunun. Yeni insanlar tanımak sizin kültürel bakış açınız geliştirecek ve size olayları farklı boyutta görmenizi sağlayacaktır. Uluslararası değişim, eğitim veya gönüllülük programlarına katılın. Gelecekte global seviyede işbirlikleri yapmak ya da uluslararası bir firmada yükselmek isteyen biriyseniz dünyayı çok iyi anlayan biri olmalısınız. Augustinus’un da dediği gibi “ Dünya bir kitaptır …” Bu global kitaptan öğreneceğiniz çok şey var sadece kendi sayfanızı okumakla yetinmeyin.
Anahtar Kelimeler: Liderlik Nedir , Liderlik Özellikleri , Lider Ve Liderlik Nedir , Liderlik Nedir Çeşitlerini Yazarak Kısaca Açıklayınız , Liderlik Nedir Pdf , Liderlik Nedir Kısaca , Liderlik Nedir Kısaca Tanımı , Liderlik Nedir Sözlük Anlamı , Liderlik Nedir Ne Değildir