İster part time iş arayın, ister staj iş ilanlarına müracaat edin, firmaların sizi görüşmeye çağırıp çağırmama kararını verdiği özgeçmişiniz, eğer başvuru yaptığınız ilana uygun hazırlanmışsa işe alımcıların dikkatini çekecektir. İşte CV hazırlarken dikkat edilmesi gerekenler…
1.İlandaki kriterleri karşılamalı
CV hazırlarken en önemli madde budur. Çünkü en iyi CV, başvurulan işe uygun hazırlanmış CV’dir. Onu mükemmel hazırladığınızı düşünseniz bile, başvuru yaptığınız iş ilanına uygun değilse, yani orada verilen kriterleri büyük oranda karşılamıyorsa CV’nizin elenme ihtimali çok yüksektir. Bitirdiğiniz bölüm/sertifika programı veya önceki iş deneyiminiz ile iş tanımı birbiriyle uyumlu mu? Başvurduğunuz iş ile eğitim veya deneyiminiz uyuşmuyorsa, bu durumda başvurduğunuz iş için neden uygun olduğunuzu belirtmeniz lazım. İstemek yeterli değil. O işi yapabileceğinizi somut bir şekilde ortaya koymalısınız.
2.Bölüm başlıklarına dikkat
Deneyim, eğitim ve beceriler, işe alımcıların en çok baktıkları bölümlerdir. Kendinizi bu 3 bölümde anlatmanız gerek. Bölüm başlıkları da bu isimlerle adlandırmalı. Hobi veya ilgi alanları bölümü de, eğer mülakata çağrılırsanız soru gelebilecek bir bölüm olduğu için özenli bir şekilde hazırlanmalı. Gerçekten aktif olarak ilgilendiğiniz hobileri yazmalısınız. Alışveriş yapmak, müzik dinlemek hobi değildir. Hatta yelken, basketbol gibi ekip koordinasyonuna dayalı bir ilgi alanınız varsa bu sizin takım çalışmasına uygun bir aday olduğunuzu göstermesi açısından artı puan demektir.
3.Uzunluk değil içerik önemli
CV uzunluğu part-time iş arayanlar, yeni mezunlar, 1- 2 yıl iş deneyimi olanlar için 1 sayfa olabilir. 2-3 şirket deneyimi, staj vs daha uzun deneyimliler için 2 sayfa olmalı. Özgeçmişinize 3. bir sayfa ekleyip daha kapsamlı görünmesini istiyor olabilirsiniz ama CV’lerde 3. sayfa çoğunlukla yayınlanmış bir eseri ya da eserleri olan uzmanlıklarda kullanılıyor. .Yeni mezunsanız ve bitirdiğiniz bölümden başka yazacak hiçbişeyiniz yoksa kişisel bilgiler, iletişim, hobi ve eğitim bölümlerini yazıp bırakmayın. Kendinizi tanıtıcı 6-7 satırlık bir ön yazı mutlaka ekleyin.
4. Yazım kurallarına uyun
Anlatım bozuklukları, devrik cümleler, hatalı kullanılan noktalama işaretleri… CV’niz temelde ne kadar iyi olursa olsun sizi özensiz biri gibi yansıtabilir. CV’nizi hazırladıktan sonra birkaç kere dikkatlice okuyun, hatta bu konuda güvendiğiniz birine okutun. Yazı büyüklüğünün 11 veya 12 punto olması, Calibri, Ariel gibi sade bir font kullanılması önerilir. Önden çekilmiş yeni bir vesikalık fotoğrafınızı da eklemeyi unutmayın.
5. Sayıların gücüne güvenin
Birçok durumda sayılar, yazılardan daha çok şey ifade eder. Özellikle satış ve pazarlama alanlarında çalışanların, başarılarını sayısal verilere dayanarak göstermesi beklenir. Örneğin “yüksek oranda satış yaptım” demek yerine “2016 yılın ilk yarısındaki satış cirosunu yüzde 25 oranında artırdım” etkileyici olacaktır.
yenibiris.com
Anahtar Kelimeler: CV , En İyi Cv Nasıl Hazırlanır , Cv Hazırlarken Nelere Dikkat Etmeliyiz , Cv Hazırlarken Dikkat Edilecek Hususlar , Cv Hazırlarken Nelere Dikkat Edilmeli , Cv Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler , Cv Hazırlarken Yapılan Hatalar , Cv Hazırlarken Hobiler , Cv Hazırlarken Bilgisayar Bilgisi , Cv Hazırlarken Bilgisayar Bilgileri