Erteleme alışkanlığı bir kişilik özelliği ya da bir karakter zayıflığı değil. Aslında bugünün işini yarına bırakma eğiliminin tipik bir sonucu. Bir şeye, mesela bir grup projesinde üzerine düşen göreve hazırlanırken adın anıldığında heyecanlanırsın. Çünkü bu seni yansıtır, fakat daha sonra “bunu daha sonra yaparım”lar gelir. Böyle bir durumda sıkışıp kaldıysan tam sana göre önerilerimiz var.
1.Başlamak için ilham bekleme
Başlamak için neyi beklediğini düşün, nasıl bir duyguya ihtiyacın var bu işi yoluna koymak için. Suçluluk duygusuyla, işin üstesinden gelmenin verdiği başarı duygusu arasındaki farka odaklan. Bu sana gereken motivasyonu sağlar.
2.Bir an önce başla
Beş dakika sonra değil, şimdi başla, böylece beş dakika kazanmış olacaksın. Başladıktan sonraki kısım her zaman daha kolaydır. Eğer zaman kaybetmek istemiyorsan, bir an önce başlayıp bitirmeye odaklanmalısın.
3.Yaz
Yapman gereken şeyleri ve ne kadar zaman alacaklarını listele. Şimdi artık elinde bir plan var. İlk satırdaki işten başla.
4.Öncelik listesi yap
İlk önce ne yapman gerekir? Parçası olduğun projenin ne olduğundan bağımsız olarak bu listeyi yap. Önce en zorlu olandan başla, sonra kolayları yerleştir. Göreceksin, işler giderek kolaylaşacak.
5.İşleri böl
İşleri yapılabilir, daha küçük parçalara böl. Böylece sorumluluk duygusu altında ezilmekten kurtulursun. Her gün bir parça yap. Bu şekilde yaptığın işin seni eğlendirmesi de mümkün olur.
6.Kendine bir hedef ve tarih belirle
Hedefini ve son tarihi başka birine daha söyle. Bu hedef ve tarihi yüksek sesle söylerken duymak, ona ulaşmak için seni motive eder. Ayrıca bir de tanık edinmiş olursun.
7.Kendini ödüllendir
Kendinle bir anlaşma yap. Yapman gereken işi tamamladığında bir ödüle hak kazanmış olacaksın. Mesela iki saat yürüyüş. Uzun bir duş. Bir saat televizyon… Ödülünü kendin seç.
8.Takıntılı olma
İşleri takıntı haline getirme, fazla mükemmeliyetçi olmak yerine doğru şekilde yapmaya hedeflen. Yapılmış iş, mükemmel olsun derken yarım bırakılmış işten iyidir. Ayrıca mükemmeliyet deneyimle mümkün olur.
9.Yaptıklarına odaklan
Sevmediğin işleri önüne sermek sana kendini mutsuz hissettirecektir. Erteleme hali mutsuzluğu daha da artırır. Bu yüzden ertelemeyi bırakıp işe koyul ve bittiğinde ne kadar mutlu olacağını düşün.
10.Yapabileceğin işleri üstlen
Bir işi üstlenmen teklif edildiğinde önce yapabileceğinden emin ol. Sonra yapman gereken tek şey, yapacağın işe odaklanmak. Böylece her şey senin kontrolünde olacak.
Erteleme hastalığının başına açtığı dertleri anlatmak ister misin?
kizlararasinda.com
Anahtar Kelimeler: Erteleme , Hastalık , Durum , Faaliyete Geçmek