Çoğu insan güçlü olmak ister. Unvan, para, güzellik, şan-şöhret beraberinde güç getirdiği için insanlar bunlara sahip olmak ister. Özellikle bizim gibi toplumlarda insanlar, güçlü olana adeta tapar.
Güç insana “yapabilme” erki verir, insanı muktedir kılar. Güçlü insandan çevresindekiler de yararlandığı için, güçlünün etrafı kalabalık olur. Güçlü insana önem verilen toplumlarda insanların çoğu –ay çiçekleri gibi- yüzlerini güçlü olana döndürürler.
Peki, gücün hangi yoldan elde edildiği önemli midir? Güçlü olmak için her yol meşru, her yol mubah mıdır? Hileyle, sahtekarlıkla, kanun dışı yollarla ya da kanunen geçerli bile olsa başkalarını ezerek güç sahibi olmak, başarılı olmak anlamına gelir mi?
Robert Greene ve Joost Elffers’in “Güç Sahibi Olmanın 48 Kanunu” isimli kitaplarında, hedefe giden her yolun kabul edilir olduğunu söylerler. “Bizi hayvanlardan ayıran şey, yalan söyleme ve aldatma yeteneğimizdir.” gibi bir anlayışa sahiptirler.
Ben bu kitabı yıllar önce ilk okumaya başladığımda, kitapta anlatılan fikirleri, çok yadırgamıştım. Kitabın güçlü olmak isteyen insanlara verdiği öğütler bana, ahlak hatta insanlık dışı gelmişti. Yazarların böyle bir kitap yazmalarını çok garipsemiştim. Kitapta anlatılan ve hemen hepsi doğruluğa ve dürüstlüğe karşı bu yöntemler beni son derece rahatsız etmişti. Yazarların sözünü ettikleri, “güçlü olmanın kanunlarından” fena halde soğumuştum.
Ama doğruyu söylemem gerekirse “nasıl güç sahibi olunur”, “güç sahibi olan insanalar nasıl davranırlar”, konularını düşünmeyi hiç bir zaman bırakmadım. Konunun cazibesi, beni kitaba doğru çekti. Bir türlü bu kitabı hayatımdan çıkaramadım; gelip gidip kitabı karıştırdım.
Geçenlerde kitabı öyle karıştırır gibi değil, tamamını okumaya karar verdim. Evet öğretiler hiç de dürüst değildi ama aslında kitap güç sahibi olanların ne yaptıklarını, nasıl davrandıklarını gayet iyi anlatıyordu. Kitabı bitirip, üzerinde biraz daha düşününce, güç elde etmek için herkesin, az ya da çok bu kitaptaki yöntemleri kullandığını kabul ettim.
Aşağıdaki 48 kanunu okuduktan sonra, siz de benim gibi, insanların çoğunun bu yöntemlerin hepsini olmasa da çoğunu kullandığını düşünecek misiniz?Bakalım siz de bana hak verecek misiniz?
Güçlü Olmanın 48 Kanunu
1.Hiç bir zaman patronundan daha zeki, daha akıllı görünme!: Aksine amirinin, patronunun, yöneticinin kendisini daha zeki, daha akıllı, daha esprili, daha yakışıklı, daha güzel… hissetmesini sağla.
2.Dostlarına fazla güvenme, düşmanlarından nasıl yararlanacağını öğren! Arkadaşlarına fazla güvenirsen, seni kıskanıp, arkandan kuyunu kazabilirler. Ancak eski bir düşman, senin güvenini kazanabilmek için sana kendisini kanıtlamak zorunda hissedip, sana daha yararlı olabilir.
3.Niyetini belli etme, hedefin sende gizli kalsın! İnsanlara gerçek niyetini söylemek yerine, gücü ele geçirene kadar onların duymak istediklerini söylemen daha akıllıcadır. Gerçek niyetini bilmesinler ki onlar sana engel olmasınlar.
4.Az konuş! Gereğinden az konuş. Ne kadar çok şey söylersen o kadar kendini bağlayan ve vaatte bulunan taraf olursun. Aksine az konuşursan daha gizemli ve güçlü durursun.
5.En önemli varlığın itibardır. İtibarı bir kez kaybettin mi saldırılar karşısında savunmasız kalırsın.
6.Görünür ol! Kalabalıktan sıyrıl! Her şey dış görünüşle yargılanır. İmaj önemlidir ve yeterince görünmeyenler değersiz olurlar.
7.Başkalarını çalıştır, takdiri sen topla! Ayak işlerini başkalarına yaptır. Yalnızca zamandan kazanmakla kalmaz üstelik böyle yaparak daha önemli görünürsün.
8.Başkalarının senin ayağına gelmesini sağla! Başkalarını ayağına getirebilirsen, kontrol de güç de sende olur; üstelik daha önemli görünürsün.
9.Düşüncelerinle değil, davranışlarınla kendini kabul ettir! Açıklama, yapma! Tartışmak, uzun, gereksiz açıklamalar yapmak seni zayıf gösterir. Açıklama yapmak yerine doğrudan eyleme geç.
10.Mutsuz ve şansızlardan uzak dur! Olumsuz duygular kötü bir kader gibi sana da bulaşabilir. Mutlu ve şanslılarla birlikte olursan, sen de şansı üzerine çekersin.
11.İnsanları kendine muhtaç et! İnsanları ne kadar kendine bağımlı kılarsan o kadar önemli ve güçlü olursun. Bu yüzden onlara asla yeteri derecede bilgi verme, bir şey öğretme ki sana muhtaç olsunlar.
12.Dürüslükte ve cömertlikte seçici ol! Her şeyi açık yüreklilikle söylersen kendini savunmasız bırakırsın. İşine gelen gerçekleri söyle; gelmeyenleri gizle.
13.Yardım isterken insanların çıkarlarına hitap et, merhametlerine değil! İnsanlar vicdanlarıyla değil, kendileri de kazanacakları için sana yardım ederler. Onların çıkarlarına hizmet edersen sen de güçlü olursun.
14.Dost görün ama casus gibi davran! İnsanların zayıf yanlarını ve niyetlerini ortaya çıkarmak için gerekirse casusluk yap, bir gün bu bilgiler işine yarayabilir.
15.Düşmanlarını tamamen yok et! Eğer küçük bir köz yanık kalırsa, bu köz tekrar yangın çıkarabilir. Düşmanını tamamen ezmezsen, bir gün kendini toplayıp intikam alabilir.
16.Yüzünü eskitme! Ne kadar çok görünürsen o kadar sıradan olursun. Zaman zaman ortadan kaybolursan insanlar seni merak eder ve ararlar. Az görünmek seni önemli kılar.
17.Başkalarının üzerinde terör estir! Hep öngörülmez ol! Bu davranış, insanların senden korkmasını ve çekinmesini sağlar; onları her an tetikte tutar. Bu da seni önemsemelerini sağlayıp, senin gücünü artırır.
18.Etrafına kaleler örme, soyutlanmak tehlikelidir! Soyutlanırsan ortada olan biteni öğrenemez üstelik hedef haline gelirsin. Kalabalıklarda ise daha rahat gizlenip, kendi hedeflerini gerçekleştirebilirsin.
19.İnsanları tanı, yanlış insana saldırma! Yanlış kişiye çatarsan belki de kuzu postu içindeki bir kurda denk gelebilirsin. Dikkatli ve tedbirli ol!
20.Kimseye bağlılık gösterme!: Taraf tutmak seni güçsüzleştirir. Bütün taraflara eşit mesafede davranırsan, herkesin efendisi olabilirsin.
21.Kurbanlarına, kendilerini akıllı hissettir! Kurbanların kendilerini senden daha akıllı hissederlerse, seni tehdit olarak görmezler; meydan sana kalır.
22.Yenileceğini anladığında güç toplamak için teslim olmayı öğren! Yiğitliğin çoğu kaçmaktır. Baktın ki rakibini yenemiyorsun, bir süreliğine de olsa teslim ol; gücünü yeniden topladığında yeniden saldırıya geçebilirsin.
23.Güçlerini topla, enerjini dağıtma! Gücünü en güçlü olduğun noktaya yoğunlaştır. Bir konuda derinleşmek, daldan dala atlamaktan daha iyidir.
24.Her zaman kibar ol! Kavgacı ya da kaba değil, bir “saraylı” gibi davran. Kibarlık ve estetik, seni üst sınıfa ait gibi gösterir
25.Kendini yeniden yarat! Olduğun gibi değil, olmak istediğin gibi davran.
26.Hiçbir suçu üstlenme, günah keçileri bul! Ellerini kirletme, imajını zedeleme. Pis işlerde başkalarını maşa gibi kullan, günah keçileri bul.
27.İnsanlara inanacakları vaatlerde bulun! Kendine takipçiler yarat, seni takip etmeleri için, onlara inanacakları vaatlerde bulun; mantığa değil insanların duygularına hitap et.
28.Davranışlarında cüretkar ol! Çekingen, pısırık olursan zayıf ve etkisiz görünürsün. Cesaretli, girişken davranırsan insanlar seni etkili ve önemli hissederler.
29.Sonuç almak için, çok yönlü planlar yap! Her ayrıntıyı planlarsan bütün ihtimallere hazırlıklı olursun.
30.Başarılarını zahmetsizce elde etmişsin gibi davran! Bütün çabanı zekice gizle, sanki her şeyi kolaylıkla, hiç zahmetsiz yapmışsın gibi bir görüntü ver. Çok çaba harcadığın belli olursa acemi durursun.
31.Kontrol sende olsun, kartları sen dağıt! Diğerlerine seçim hakkı veriyormuş gibi görün ama oyunu sen kur ve sen yönet; koşulları istediğin gibi ayarla, manipüle et.
32.İnsanların hayallerine hitap et! Gerçekler soğuk, sıkıcı ve kısıtlayıcı olabilir. Eğer insanların hayallerine hitap edersen lider olursun.
33.İnsanların zayıf noktalarını öğren, gerektiğinde kullan! İnsanların zaafları ve zafiyetlerini bilmek, kozu senin eline verir; onları yönlendirmeni kolaylaştırır, seni onların gözünde daha güçlü kılar.
34.Kral gibi muamele görmek istiyorsan, kral gibi davran! Kendinle ilgili ne hissettiğin dışarıya da yansır ve diğer insanların gözündeki imajını oluşturur. Kendini nasıl sunarsan öyle muamele görürsün.
35.Zamanlama ustası ol! Acele edersen yetersizlik hissi uyandırırsın. Sabırlı görünürsen, her şeyin sonuçta senin dediğin gibi olacağı hissini yaratırsın. Zamansız öten horozu kestiklerini unutma.
36.Ulaşamadıklarını kötüle! Bir şeye ne kadar az ilgi gösterirsen o kadar üstün görünürsün. Bir şeye sahip olamadıysan onu küçümse gitsin; böylelikle sahip olamadıklarının önemini de azaltmış olursun.
37.Dikkat çekecek sahneler düzenle! Ne kadar ilgi çekersen o kadar önemli olursun.
38.Kendin gibi düşün ama başkaları gibi davran! Böylece onların arasında yadırganmaz, onlarla yakın ilişiler kurar, ummadığın şeyleri öğrenebilir ve kendine taraftarlar toplayabilirsin.
39.Balıkları yakalamak için suları bulandır! Kendin sakin olup düşmanlarını, rakiplerin aklını karıştırabilirsin. Onların içinde olduğu suyu bulandırırsan sana hazırlıksız yakalanırlar.
40.Bedelsiz verilen hiç bir şeyi kabul etme! Bedava tehlikelidir, seni borçlu bırakır, elini zayıflatır. Kıymetli olan her şeyin bir değeri ve bedeli vardır; asla bedavacı olma.
41.Kimsenin gölgesinde kalma! Kendi tarzını, yerini, imajını, kimliğini yarat. Başkalarının uzantısı gibi görünmek, konumunu da sarsar, önemini de azaltır.
42.Yılanın başını ez! Ortamı bulandıran, senin yapmak istediklerini engelleyen birisi varsa, bu insanı derhal etkisiz kıl, ona hiç fırsat verme. Eğer kontrolü kaybedersen diğerlerinin onu takip etmesine imkan verirsin.
43.İnsanları iyi tanı, onların psikolojilerine göre davran! İnsanları ayartmanın yolu onların psikolojilerini anlayıp, ona göre davranmaktır. Onların duygularını anlayarak, sevdikleri ya da zafiyet duydukları şeyleri keşfetmen gerekir. Böylece onların yumuşak karınlarını bulup, bundan yararlanabilirsin.
44.Düşmanınınla aynı fikirdeymişsin, aynı değerlere sahipmişsin gibi davran! Bu şekilde davranmak senin niyetini gizler; onları sana karşı silahsız bırakır.
45.Değişimin savunuculuğunu yap ama asla çok hızlı değişim yapma! İnsanlar değişimi isteseler de alışkanlıklarından zor vaz geçerler. Köklü değişiklikler insanları ürkütebilir. O yüzden değişimin önemini kavra ama bu konuda acele etme.
46.Hiç bir zaman mükemmel görünme! Başkalarından daha iyi görünmek kıskançlık ve sessiz düşmanlar yaratır; mükemmel olmak ise çok daha risklidir.
47.Hiç bir zaman hedefinin ötesine geçme; zaferde nerede duracağını bil! Başarının seni sarhoş etmesine izin verme. Hedefin ötesine geçmek herkesi sana düşman edebilir.
48.Omurgasız olmayı öğren! Hiç bir şeyi kesin söyleme, hiçbir şeyin kesinkes savunucusu olma. Kendini korumanın en iyi yolu su kadar şekilsiz olup, gerektiğinde yağ gibi üste çıkmayı bilmektir.
Kabul edelim ki bu “yöntemlerin” birçoğu son derece “uygunsuz” ama yine kabul edelim ki hepimiz bunlardan bazılarını pekala kullanıyoruz. Herkes bunların bir kısmını kullanıp bazılarında ustalaşmış durumda.
Bu yöntemler alt alta yazıldığında, çoğumuz bunları “çirkin” bulsak da işin gerçeği, sadece siyasetçiler ya da iş adamları değil -bilinçli ya da bilinçsiz bir şekilde- hemen herkes (çocuklar bile) bu yöntemleri kullanır.
Çoğu erkek, güçlü olmak için bu listedeki maddelerin önemli bir kısmını uygular. Kadınlar, en masum durumlarda bile kadınlıklarıyla güç elde etmeyi çok iyi bilirler. İki yaşında bebekler bile, ağlama taklidi yaparak, istediklerini elde ederler.
Gençler, anne-babalarına türlü yalanlar söyleyip niyetlerini gizleyerek, kendilerine özgürlük alanları açarlar. Çalışanlar, daha hızlı yükselmek için bu listedeki birçok güç kazanma yolunu denerler. Birçok yönetici, işi başkalarına yaptırıp, övgüyü kendisi toplar.
Yani, işin özü şu ki, bütün bu yöntemleri alt alta yazmak insanı rahatsız etse de, çoğunluğun bu listedeki maddelerin –en azından bir bölümünü- uyguladığı hatta bazılarının ustası olduğu kesin.
temelaksoy.com
Anahtar Kelimeler: Güç , Güç Sahibi Olmak , Doğru Olmak , Haklı Olmak , Mubah , Adalet , Hakkaniyet