Yıllarca okuyup sonunda diplomanızı elinize alırsınız. Derken sıra gelir iş görüşmelerine. Alanınıza en uygun iş ilanlarına başvurunuzu yapıp, heyecanla beklemeye başlarsınız. Sonunda beklediğiniz cevaplardan biri gelir ve çalışmayı en çok istediğiniz şirket tarafından görüşmeye davet edilirsiniz. Öncelikle içinizi büyük bir mutluluk kaplar, sevinçle telefona sarılır ve mutluluğunuzu paylaşabileceğiniz herkesi bir bir aramaya başlarsınız. Adeta işi almış kadar sevinçli hissedersiniz. İş görüşmesine davet edildiğinizin haberini herkesle paylaştıktan sonra ise içinizi yavaş yavaş bir korku kaplar. “Ya işi alamazsam, ne yapmam gerekiyor, alanımla ilgili bir şey mi soracaklar, ama zaten özgeçmişi biliyorlar, onlara ne anlatacağım, acaba beni nasıl sorular bekliyor” diye düşünmeye başlarsınız. Bu düşüncelerle kendinizi yiyip bitirirken iş görüşmelerinin tuzak soruları hakkında bilmeniz gerekenler neymiş bunları öğrenmeye karar verir ve bir nebze de olsa kendinizi ferahlatırsınız. Stresiniz azcık yatışmış olsa da ne giyileceği sorunsalını hatırladığınızda aynı telaş yine başlar.
Acaba çok mu klişe giyinmelisinizdir, yoksa kendi tarzınızı mı yansıtmanız gerekiyordur? Etek mi tercih etmelisiniz, yoksa şık bir pantolon mu? İlle de kravat olmalı mıdır? Yoksa spor bir ceket işiniz görür mü? Makyajınız, saçınız, ayakkabınız derken kafanız iyice allak bullak olur. İş görüşmesine gitmek zaten başlı başına midenizi kramplar girmesine neden olurken, şimdi bir de bu “ne giyilmeli” sorunuyla mücadele etmek zorunda kalmışsınızdır. Evet, iş görüşmesine giderken ne giyilmesi gerektiğinden bahsediyorum. Pek çoğumuz için büyük bir stres kaynağı olan malum kıyafet sorunsalı hakkında konuşuyorum. Zira hepimiz kıyafet tercihinin karşı taraf üzerinde izlenim yaratma hususunda ne kadar etkili olduğu biliyoruz. Yani biliyorsunuz, öyle değil mi?
İş görüşmesine giderken doğru kıyafet seçimi yapmanın o işi alıp alamayacağımız üzerinde etkili olduğunu biliyor olmalısınız. Elbette, sizin görüşmeyi nasıl sürdürdüğünüz, sorulan sorulara nasıl cevaplar verdiğiniz ve kendinizi karşı tarafa doğru aktarıp aktarmadığınız önemli. Ancak kıyafet seçiminin de bu konuda oynadığı rol küçümsenmeyecek kadar büyük. Diğer bir deyişle, mülakat gününde nasıl göründüğünüz işi alıp alamayacağınız konusunda basit bir figüran rolünden çok daha fazlasını ifade ediyor. Çünkü mülakatı yapan kişiler sizi ilk gördükleri anda hakkınızda aşağı yukarı bir karar varıyorlar. Yani daha ağzınızı bile açmadan akıllarında sizinle ilgili olumlu ya da olumsuz birkaç düşünce oluşuyor. İşte bu düşünceler hepimizin bildiği ilk izlenimler oluyor ve ilk izlenimler genelde o kişinin sizin hakkınızda ne düşüneceğini belirleyen en önemli faktör görevini üstleniyor.
Anlayacağınız mülakata 1-0 yenik başlamak da sizin elinizde 1-0 mağlup başlamak da! Uzun lafın kısası, o gün nasıl göründüğünüz görüşmenin seyrini tahmin edemeyeceğiniz kadar çok etkiliyor. İşte bunun için de sizlerle kıyafet seçimi konusunda bilmeniz gereken bazı önemli noktalar hakkında konuşmak istedim. Çünkü bugün olmasa bile yarın mutlaka iş görüşmesine giderken ne giyilmesi gerektiğini bilmek isteyecek ve hemen şimdi öğreneceklerinizi hatırlayarak ilk izleniminizle rakiplerinizden bir adım öne geçebileceksiniz. O zaman daha fazla uzatmadan, sizi “ne giymeliyim” endişesinden kurtaracak başlıklarımızı incelemeye başlayalım.
İş görüşmesine giderken nasıl giyinmeliyim diyenlerin öğrenmesi gereken kritik noktalar:
İş Görüşmesine Giderken Hangi Renkler Tercih Edilmeli?
İlk olarak o büyük günde giyeceğiniz kıyafetlerin renk seçimine dikkat etmeniz gerektiğini bilmelisiniz. Çünkü kullanacağınız renkler karşı taraf üzerinde nasıl bir izlenim yaratacağınızı ciddi oranda etkiliyor. İşte bunun için, iş görüşmesi için alışverişe çıkmadan ya da dolabınızın önüne geçmeden önce ne renk tercih edeceğinizi biliyor olmalısınız. Peki, rengi hangi kriterlere göre seçeceksiniz? Yani iş görüşmesinde giyilmesi gereken belli başlı renkler mi var? Aslına bakarsanız, bu sorunun cevabını iş görüşmesi yapacağınız şirketin niteliklerini ve başvurduğunuz iş pozisyonunu düşünerek verebilirsiniz. Sonuçta büyük bir şirkete yönetici olarak başvuran kişiyle daha farklı bir sektörde daha çok esneklik gerektiren bir pozisyon için başvuran kişi farklı giyinecektir, değil mi? İşte sizin de önceliğiniz başvuru yaptığınız pozisyonu, tarzınızı ve şirketin özelliklerini düşünüp, tüm bu unsurlar ışığında akıllıca bir karara varmak olmalıdır. Daha sonra ise renklerin karşı taraf üzerinde nasıl etkileri olabileceğini düşünmeli ve sizi en uygun şekilde yansıtacak rengi seçmelisiniz. İşte bunun için de aşağıdaki açıklamalara göz atmalısınız.
Maviyi Güvenle Tercih Edebilirsiniz!
Evet, maviyi güvenle tercih edebilirsiniz. Çünkü mavi hem yaratıcılığınızı teşvik edecek hem de karşı taraf üzerinde olumlu bir izlenim yaratmanıza yardımcı olacaktır. Hem mavinin sakinliği çağrıştırdığını da artık hepimiz biliyoruz. Tüm bunların yanı sıra, mavi renk giyen insanların başkaları tarafından güvenilir kişiler olarak algılandığını da belirtmek isterim. Yapılan pek çok farklı araştırma, ilk izlenim sırasında elde edilen görüşlerin bu yönde olduğunu savunuyor. Uzun lafın kısası; iş görüşmesine giderken mavinin tüm tonlarını kullanabilirsiniz.
Kahverengi Deyince Orada Bir Durmalısınız!
Aslına bakarsanız, güvenilir renk olarak düşünülen kahverengi sanıldığı kadar emin bir renk değildir. Çünkü bu rengi kullanana kişilerin standart kalıplar dışına çıkamadığı, cesaretli olmadığı ve yeniklere kapalı olduğu düşünülmektedir. Zira kahverengi deyince aklımızda oluşan ilk düşüncelerden biri onun demode olduğudur. Bu da doğal olarak o kişinin risk almaktan hoşlanmadığı, dar fikirli, yenilikçi düşünemeyen gibi özelliklere sahip olduğu çağrışımını yapacaktır. Kısacası standart bir işe başvuruyorsanız tercihiniz kahverengi olabilir ancak yenilikçi düşünce tarzınızla ortaya çıkmak istiyorsanız bu sıkıcı rengi tercih etmemelisiniz.
Siyah Her Zamanki Gibi Şık Bir Tercih!
Hem şık hem de dikkat çekici olmak istiyorsanız kesinlikle siyahı tercih etmelisiniz. Ama tabii bu renkle ilgili öğrenmeniz gerekenleri öğrendikten sonra! Çünkü siyah her iş görüşmesinde aynı şekilde etkili olmayabilir. Mesela; yöneticilikle ilgili pozisyonlarda siyah rengi güvenle tercih edebilecekken, çok da iddialı olmamanız gereken pozisyonlarda siyah kullanıp kullanmayacağınızı bir kez daha düşünmelisiniz. Nedeni ise siyahın fazla iddialı olduğu için karşı taraf üzerinde negatif etki yaratma ihtimalinin bulunması. İşte bu nedenle, en başta da dediğim gibi renk seçiminizle başvuru yaptığınız pozisyonun örtüşmesine dikkat etmelisiniz.
Griyi İyi Seçim Olarak Düşünebilirsiniz!
Gri de iş görüşmesine giderken kullanılabilecek renkler arasında. Hem sadeliğinizi hem de ciddiyetinizi ön plana çıkartabileceğiniz bu renk sayesinde, karşı taraf üzerinde olumlu etki yaratabilirsiniz. Bu rengi kullanarak mülakatçıya mantığınıza güvenen biri olduğunuzun sinyallerini verebilir, aynı zamanda analitik düşünce yeteneğinizin güçlü olduğunu gösterebilirsiniz. Ama tabii diğer renklerde olduğu gibi bunda da kişilik özelliklerinize birlikte yer alacağınız sektörü de hesaba katarak hareket etmelisiniz.
Turuncudan Uzak Dursanız Daha İyi!
Evet, iş görüşmesine giderken kaçınmanız gereken renkler denildiğinde turuncunun akla ilk gelenler arasında olduğunu bilmelisiniz. Çünkü bu renk karşı taraf üzerinde pek çok farklı yönden olumsuz etki yaratıyor. Mesela; turuncu gömlek tercihiyle iş görüşmesine gelen birinin hem görüşmeye yeterince hazırlanmadığı, hem itici göründüğü hem de hiç ama hiç güven verici bir tip olarak durmadığı düşünülüyor. Nitekim bu nedenlerden sadece bir tanesi bile turuncuyu tercih etmeme konusunda yeterince ikna edici olmalı diye düşünüyorum. Zira eminim ki hiçbiriniz böyle kötü bir renk tercihi yaparak iş görüşmesine katılmayı düşünmezsiniz.
Temiz Bir Sayfa Açmak için Beyazı Seçebilirsiniz!
Evet, pek çok kişi beyazı riskli bir renk olarak görse de aslında bu da tercih edilebilir renkler arasında. Beyaz genel olarak karşı tarafa temizlik, saflık gibi kavramlar çağrıştırdığından dolayı, iş görüşmesini yapan kişiler bu rengi tercih edenlere karşı daha çok güven duyuyor. Ayrıca insanı daha genç ve enerjik gösteren beyazdan tüm bu nedenlerden dolayı olumlu etki yaratan renkler arasında bahsediliyor. Yani beyazın sizin renginiz olduğunu düşünüyorsanız, bu rengi gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz demektir.
Kırmızıyı Tercih Edecek Kadar Cesur musunuz?
Kırmızının ne kadar iddialı bir renk olduğunu hepimiz biliyoruz sanırım. Özellikle de kırmızının canlı tonlarının. Peki, bu renk iş görüşmesine giderken tercih edilebilir mi? Aslında bu sorunun cevabı tamamen sizin kişilik özelliklerinize ve başvuru yaptığınız pozisyona bağlı. Yani zaten iddia gerektiren bir işe başvuruyorsanız, evet bu renkte bir kıyafet giyebilirsiniz. Ama yok daha çok kurallara uymanız gereken, standart denilebilecek bir pozisyon için mülakatlara katılacaksanız, işte orada kırmızıdan kesinlikle uzak durmalısınız. Çünkü bu rengi tercih ettiğinizde karşı tarafın üzerinde bırakacağınız ilk izlenimler iddialı, cesur, otoriter, asi gibi nitelikler olacaktır. İşte bunun farkında olarak, kırmızının riskli bir seçim olduğunu bilmeli, bu rengi tercih edebilecek kadar cesur olup olmadığınıza karar vermelisiniz.
Farklılığınızı Morla Ortaya Koyabilirsiniz!
“Mor mu, yok artık” demeyin. Çünkü sıradanlığın dışına çıkarak yaratıcılığınızı gösterebileceğiniz renlerden bir tanesi kesinlikle mordur. Sanatla alakalı alanlar, bilişim ve eğlence sektörü, yaratıcılık gerektiren işler için uygun olabilecek bu renk de iş görüşmesine giderken tercih edilebilecekler arasında. Zaten mor rengi seven insanların genel olarak sanatsal yönleri ağır basan ve duyarlılıkları diğerlerinden daha yüksek olan kişiler olduğu söyleniyor. Konsantrasyonu arttırdığı da söylenen morun karşı taraf üzerinde yarattığı etki ise duruma göre değişiyor. Kimileri için rahatlatıcı etki yaratan kimilerine göre ise baş kaldırma hissi uyandıran mor bu nedenle standart işlerden daha ziyade yaratıcılık gerektiren işler için kullanılmalıdır.
Üretkenliğinizi Yeşille Gösterin!
İş görüşmelerine giderken düşünebileceğiniz renkler arasında yeşil de yer alıyor. Üretkenliği arttırdığı ve kişiyi rahatlattığı bilinen yeşil, başvuracağınız pozisyona göre kurtarıcı renk olabilir. Genellikle uyumlu, samimi ve doğayı seven insanlar tarafından tercih edilen yeşil, karşı tarafa düzenli, uyumlu ve dengeli biri olduğunuz yönünde sinyaller veriyor. İşte tüm bunları düşündüğünüzde yeşilin sizi yansıtacağı yönünde karar alıyorsanız, o zaman büyük gününüzde bu rengi baş yardımcınız olarak kullanabilirsiniz demektir.
Erkeklerin Dikkat Etmesi Gereken Noktalar Nelerdir?
Aslına bakarsanız, bu konuda erkeklerin işi hem kadınlardan daha zor hem de daha kolay. Çünkü çok fazla seçenekleri yok. İş görüşmesine giden bir erkek ya takım elbise tercih edecektir ya da klasik kesim bir pantolonla ceket kombini yapacaktır. İşte bu nedenle, erkeklerin işi hem kolay hem de zor. Ama biz işin zor tarafından bakmak yerine kolaylığını inceleyelim ve erkeklerin iş görüşmesine giderken nasıl giyinmesi gerektiğini konuşalım.
Öncelikle görüşmeye gideceğiniz yer kurumsal bir şirketse kesinlikle takım elbise giymeniz gerektiğini bilmelisiniz. Ama modası geçmiş takım elbiseler yerine daha şık ve modern olanları tercih etmelisiniz. Siyah, lacivert ya da gri renkte olan bir takım elbiseyle karşınızdaki kişi üzerinde istediğiniz etkiyi yaratabilirsiniz. Tabii kravat seçiminize de dikkat etmelisiniz. Takım elbisenize uygun renkte sade bir kravat be şık bir ayakkabıyla kombininizi tamamlayabilirsiniz. Erkeklerin dikkat etmesi gereken en önemli konu kıyafetlerinin temiz, kaliteli, şık ve ütülü olmasıdır. Ayrıca bir de aksesuar seçimi karşı taraf üzerinde yaratacağınız etkide önemlidir. Çünkü şık bir kol saati takan adaylar mülakatçıların gözünde diğer adaylara göre daha olumlu değerlendirilmektedir.
Kurumsal değil de daha küçük bir şirkette, esnek olarak tanımlanabilecek bir pozisyon için görüşmeye gitme durumda ise takım elbise tercih etmek zorunda değilsiniz. Bunun yerine klasik kesim bir pantolon ve şık bir blazer ceketle görüşmeye katılabilirsiniz. Ama tabii aynı şekilde özenli olduğunuzu göstermelisiniz. Baştan aşağı bakımlı olmaya, kıyafetleriniz kırışık ya da lekeli olmasına ve tırnaklarınız düzgün bir biçimde kesilmiş olmasına dikkat etmelisiniz. Saçlarınızı jöle kutusuna sokmuş gibi görünmemeli, başkalarını rahatsız edecek kadar parfüm sıkmamalı, mülakatçılara görüşmeye her ayrıntıya dikkat ederek hazırlandığınızı gösterebilmelisiniz.
Kadınların Dikkat Etmesi Gereken Noktalar Nelerdir?
Evet, renk seçimine karar vermekle işiniz bitmiyor. Özellikle de seçeneği fazlasıyla çok olan kadınlar için. Etek mi giyeceksiniz, pantolon mu? Topuklu ayakkabı giymek istiyorsunuz ama sizce nasıl bir model tercih etmelisiniz? Peki ya saçınız ve makyajınız nasıl olmalı? Ya da aksesuarlarınız? Düşünmeniz gereken ne kadar da çok şey var, öyle değil mi? Ama durun, bu kadar telaş yapmayın. Çünkü hemen şimdi öğrenecekleriniz sayesinde aklınızdan geçen tüm soruları cevaplayabileceksiniz. İlk olarak, yapmanız gereken tıpkı renk seçimi konusunda olduğu gibi bu konuda da başvurduğunuz pozisyonu düşünmek. Yani, kurumsal bir şirkete mülakata davet edildiyseniz, standart iş kıyafetleri tercih etmeniz daha makul olacaktır.
Öte yandan, daha küçük bir şirkette ya da niş bir sektöre çalışmak üzere başvuru yaptıysanız, kıyafet tercihleriniz konusunda ufak tefek farklılıklar yapabilirsiniz. Diyelim ki, ciddi bir pozisyonda çalışmak üzere kurumsal bir firmada görüşmeye gideceksiniz. Böyle bir durumda ya etek ceket ya da pantolon ceket kombini yapmalısınız. Takımınızı renk seçiminize göre sade ve şık bir gömlek ya da bluzla tamamlamalı, altına da uygun bir ayakkabı tercih etmelisiniz. Ayakkabı konusunda çok fazla frapan olan seçeneklere yönelmemeli, topuk boyutunu abartmaktan kaçınmalısınız.
Sürekli olarak yüksek topuk giyseniz bile en azından görüşme aşamasında karşı taraf üzerinde olumsuz etki yaratmamak için dikkat çekici olmayan ayakkabılar tercih etmelisiniz. Ya da nadiren topuklu ayakkabı kullanıyorsanız, büyük günün heyecanıyla aksilikler yaşamamak için düz ya da küçük topuklu ayakkabılar kullanmalısınız. Aynı şekilde aksesuar seçiminde de abartılı olmaktan kaçınmalısınız. Takı kullanmayı çok sevseniz bile iş görüşmenize abartılı bileklikler, yüzükler, küpelerle katılmamalı, hele de ucuz görünen aksesuarlardan şiddetle uzak durmalısınız.
Mesela; aksesuar olarak zarif inci küpeler kullanmayı düşünebilirsiniz. Mülakata piercinglerle katılmamanız gerektiğini söylemiyorum bile. Gelelim saç ve makyaj konusuna. İş görüşmesine giderken saç ve makyaj konusunda da abartıya kaçmamalı, mülakatçıların karşısına düğüne gider gibi çıkmamalısınız. Yani öyle kıpkırmızı rujlarla, dağınık maşalı saçlarla veya düğünlük topuzlarla gitmemelisiniz. Tırnaklarınızın manikürlü olmasına da dikkat etmeli, iş görüşmesinde ellerinizin vücut dili kullanımı açısından büyük önem taşıdığını bilmelisiniz. Eğer oje sürecekseniz de pastel tonlar kullanmalı, tırnaklarınızda allar morlar kullanmamalısınız. Tüm bunlara ek olarak o gün parfüm sıkma olayını abartmamalı, İKA’cıların aklında buram buram parfüm kokan aday olarak kalmaktan kaçınmalısınız. Tabii, bu dediklerim daha çok kurumsal şirketler ve ciddi pozisyonlar için geçerli. Şayet mülakata gideceğiniz firma daha farklı alanlarda çalışıyorsa ve küçük bir şirketse o zaman kıyafet tercihinizi değiştirmelisiniz. Çünkü bazı görüşmelere yukarıda bahsettiğim gibi bir kıyafet tercihiyle gitmeniz garip kaçabilir. Ama tabii bu demek değil ki görüşmeye günlük kıyafetlerle gitmelisiniz.
Tabii ki ona da farklı bir hazırlık yapmanız gerekiyor. Belki biraz daha spor kıyafetlerle ama yine özenerek bu işin üstesinden gelebilirsiniz. Örneğin; dizlerde bir etek ve üzerine blazer ceket böyle görüşmelerde tercih edilebilecek bir kıyafet. Sade saç, makyaj ve uygun ayakkabıyla birlikte bu etek ceket kombinasyonu kurtarıcınız olabilir. Temiz ve ütülü kıyafetlerle görüşme yaptığınız kişi üzerinde olumlu bir etki yaratabilirsiniz. Sonuçta; giydikleriniz iş kıyafeti gibi olmasa bile görünüşünüze özen göstermelisiniz. Çünkü o gün için özenlice hazırlandığınızı göstermek profesyonelliğinizin de bir işareti olacaktır.
Paratic.com
Anahtar Kelimeler: İş Görüşmeleri İçin Doğru Kıyafet Seçimi , Doğru Kıyafet Seçimi Nasıl Olmalı , İş Görüşmesi Kıyafet Seçimi , İş Görüşmesi Kıyafet Kombinleri , İş Görüşmesi Kıyafet Renkleri , İş Görüşmesi Kıyafet Erkek , İş Görüşmesi Kıyafet Bayan , İş Görüşmesine Giderken Nasıl Giyinmeli , İş Görüşmesine Giderken Ne Giyilir Bayan