Satış temsilcisinin görev tanımı
Günümüzün en yaygın ama bir o kadar da sirkülasyonu çok olan Saha Satış pozisyonunda çalışan Satış Temsilcilerinin görev tanımlarında; sorumluluğundaki ürün/müşteri grubundan elde edilecek satış, kar ve müşteri memnuniyeti hedeflerini gerçekleştirmek amacı ile yeni geliştirilen ve/veya tanımlı ürünlerin, hizmetlerin mevcut ve yeni müşterilere satışını gerçekleştirmek, mevcut müşteri portföyünü genişletmek için yeni müşteriler aramak ve şirkete kazandırmak için hedefleri doğrultusunda satış yapmak gelmektedir.
Saha satış temsilcileri ne iş yapar?
Kendilerine verilen bölge sınırları dahilinde çalışan satış temsilcileri, potansiyel müşterileri ziyaret ederek, çalıştıkları şirketin ürün veya hizmetlerinin tanıtımını yapar, kataloglar ve benzer eşantiyon ürünleri potansiyel müşterilere dağıtarak, söz konusu ürün veya hizmeti satmaya çalışırlar. Satış temsilciliği sürekli insanlar ile iletişim halinde olunması açısından oldukça zor bir meslektir. Ancak çalışma saatlerinin esnekliği, ofis dışında çalışma, şirket tarafından verilen araba, eğitim seminerleri sebebiyle sürekli farklı şehir ve bölgeleri görme fırsatı gibi avantajları sebebiyle tercih edilen satış temsilciliği genelde özgür bir iş sahibi olmak isteyenler tarafından tercih edilmektedir.
Maaş + prim, maaş + komisyon veya sadece prim ile çalışan satış temsilcileri temsil ettikleri şirketin misyon ve vizyonuna uygun hareket eden, pazarlama ve ikna kabiliyeti yüksek, düzgün giyimli, diksiyonu düzgün, kültürlü, sosyal, güven veren, satışını yapmakla yükümlü olduğu ürünün tüm özelliklerini bilen, rakip şirket ve ürünlerini tanıyan, sektörde ki gelişmeleri yakından takip eden, pratik düşünebilen, güler yüzlü ve güven verici olmalıdır.
Satış temsilciliği konuşma kabiliyeti ve sabır gerektiren bir meslektir. Çünkü kapı kapı dolaşarak yabancı insanlara ürün veya hizmet tanıtımı yapmanın zorluğu ve stresi herkesin altından kalkabileceği bir çalışma koşulu değildir , bu işi severek yapmak da işin zorluğunu hafifleten en etkin unsurdur.
Saha satış temsilcileri pozisyonları;
Büyük veya küçük olması fark etmeksizin tüm işletmeler, satış yaparak gelir elde etmek için gerekli niteliklere sahip kişileri saha satış temsilcisi olarak bünyelerine katmaktadırlar. Oldukça geniş çalışma alanı olan saha satış temsilciliği, firmaların hedeflerini yerine getirmek için en kilit pozisyonlar arasında yer almaktadır. Saha satış temsilcisi iş ilanları için başvuracak adaylar, ikna kabiliyeti ve pazarlama becerisine sahip olmalıdır. Esnek çalışma saatlerine ve yoğun iş temposuna ayak uydurmak zorunda olan saha satış temsilcileri, pek çok sektörde kariyer yapma fırsatı bulabilirler. Saha satış temsilcisi iş ilanı veren firmalar, başvuracak adayların; diksiyonuna, dış görünümüne ve insanlarla olan iletişimine dikkat etmektedirler. Sabırlı ve güler yüzlü adaylar, saha satış temsilciliği alanında başarıyı daha çabuk yakalayacakları için firmalarca tercih edilme şansları yüksektir. Saha satış temsilcileri, belli bir müşteri portföyü üzerinden ilerler ya da kurumuna yeni müşteriler kazandırmak için çalışırlar. Şirketin ihtiyaçlarına ve satış organizasyonu yapısına göre değişiklik gösterebilen işleyiş nedeniyle firmalar, başvuran adayların yabancı dil bilgisine ve ehliyete sahip olmasını bekleyebilir. Çalışma koşulları sahada ya da ofis içinde olabilen satış temsilcileri, performansa göre prim sistemi söz konusu olabilen satış temsilcisi ilanları arasından dilediklerini seçebilirler.
Saha satış temsilcileri kariyer hedefleri;
Günümüzde etkin şekilde çalışan ve minimum senesini doldurmuş olan her satışçı artık kariyer hedefinin ne olacağı konusunda bilgi almak istemektedir. Performansa dayalı çalışma hayatı olan satış temsilcileri önünü görmek, aldıkları prim ve/veya maaş + prim sisteminde iyileştirme, terfi, yan olanaklar ve benzeri imkanları diğer sektör çalışanlarını da takip ederek elde etmek istemektedirler. Satış sektöründe gelinebilecek pozisyon ve mevkiler önceden belirlenmişse bunun için sağlanan koşullarının kendilerine açılmasını beklerler. Bu imkanlar sağlanamıyorsa da sektör değiştirme yolunu seçerler.
Performansı yüksek olan satış temsilcisi için kariyer hedefleri arasında; Satış Yönetmeni, Satış Müdürlüğü, Bölge Yöneticisi, Takım Lideri, Operasyon Müdürü gibi pozisyonlar yer almaktadır.
Peki, satış temsilcisi olarak ilk iş deneyimini yaşıyorsanız;
İş hayatına hazırlık
Mevcut becerilerinizi geliştirme;
İş yaşamında başarılı olabilmek için yalnızca diploma almak yeterli değildir. Aldığınız diploma ve uzmanlık belgeleriniz kadar sahip olduğunuz nitelikler de önemlidir. İşverenlerin aradığı farklı becerileri geliştirerek iş hayatında fark yaratabilirsiniz.
Akademik eğitiminiz, uzmanlık belgeleriniz, kişisel özellikleriniz, yetenek ve yetkinlikleriniz başvurduğunuz işe kabul edilmeniz için yeterli olabilir. Ancak, işe başladığınız firmada ve sektörde istediğiniz kariyer hedeflerinize başarılı bir şekilde ulaşabilmeniz için nasıl bir çalışan olduğunuz son derece önemlidir.
Şu soruları cevaplandırarak iş yeri becerilerinizi geliştirme çalışmalarına başlayabilirsiniz; takım çalışmasına yatkın mısınız, problem çözebilme becerilerinizi geliştirdiniz mi, kriz anlarını ne kadar iyi yönetebiliyorsunuz, sorun yaşadığınızda çözüm odaklı davranabiliyor musunuz, sürekli öğrenme ve gelişime açık mısınız?
Yeni işinizde başarınızı ve performansınızı arttırabilmeniz için aşağıdaki konular üzerine çalışma yapabilirsiniz;
-Satış ve firma kültürünü öğrenmeye çalışın.
-Satış ve firma kültürüne uyum sağlama süreniz ne kadar kısa olursa, başarı şansınız da o kadar artacaktır.
-Yeteneklerinizi ortaya dökün. Ancak bunun dozunu çok iyi ayarlayın. Doğru olduğuna inandığınız yöntemleri agresif bir şekilde hemen uygulamaya dökmeden önce, firmanın yapısına ve kültürüne adapte etmeyi çalışın.
-Eski deneyimlerinizi eski firmanızda bırakın. Eski firmanızdan bahsetmeyin. Eski firmanızdan bahsetmeniz olumsuz tepkilere yol açacaktır. Her firmanın yapısı farklıdır, unutmayın.
-İletişim, karar verme, takım oyuncusu olma, kendinizi yönetme gibi pozisyonunuzun gerektirdiği kişisel ve mesleki becerilerinizi geliştirmeye çalışın.
-İş sorumluluğu almaya hazır olun ve size verilen görevleri zamanında bitirin.
-Motivasyonunuzu yükseltecek kaynakları listeleyin ve motivasyonunuzu her zaman yüksek tutmaya çalışın.
-Çalışanlarla ilişkilerinizi her zaman olumlu tutun.
-SON OLARAK; Sizi, diğer insanlardan farklı kılan beceri ve yeteneklerinizin farkına varın ve ön plana çıkarın. Hedeflerinizi belli aralıklarla gözden geçirin ve revize edin. Kariyer planınızı mutlaka yazılı olarak oluşturun.
Saygılarımla,
İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürü/ Elif OCAKLI
Anahtar Kelimeler: Elif Ocaklı , İk , İnsan Kaynakları , Satış Müdürü Görevleri , Satış Müdürü Ne İş Yapar , Satış Müdürü Görev Tanımı , Satış Müdürü Maaşları , Satış Müdürü Maaşları 2016 , Satış Müdürü İş İlanları , Satış Direktörü İş İlanları , Satış Pazarlama Müdürü Maaşları