Dijital dönüşümün sosyal medyayla hızlanmasıyla birlikte daha önce hayata geçirilmeyecek ancak gelecekte çok kazançlı olacak yeni kariyer yolları ortaya çıkıyor.
1- Veri bilimci (Data Scientist)
Bu yeni kariyer patikasının ortaya çıkmasında ‘big data’ kavramı anahtar rol oynuyor. Sınırsız depolama imkanlarıyla verilerin depolanabilmesi, onu işleyebilenlere büyük avantaj sağlıyor. Bu durum yeni meslek kolu veri bilimciliğini yarattı. İstatistik, biyoistatistik, fizik ve bilgisayar bilimlerinde eğitim alanlar özellikle ABD, İngiltere, İsrail ve Hindistan gibi ülkelerde veribilimci olarak çalışıyor. RJMetrics'in 236 milyon Linkedin profilinde yaptığı araştırmaya göre 5 yıl önce veribilimci adıyla bir unvan bulunmazken bugün dünya çapında 11 bin 400 kişiye ulaştı. Bazı büyük firmalarda yıllık 200 bin dolar giriş maaşı da yeteneklerin bu alanda kümeleneceğine dair bir işaret.
2- Uygulama tasarımcısı
Akıllı telefonlar hayatımızda önemli bir parça olduğu için uygulama tasarımcısı mesleği de kulağa ‘eski moda’ geliyor. Ancak 10 yıl önce ortada 1 milyon uygulama olmadığını ve bu mesleğin yazılımcı olarak anıldığını unutmayın. Bugüne geldiğimizde ise 2007’den beri 75 milyar uygulama indirildiğini, 1 milyondan fazla farklı uygulama geliştirildiğini not etmekte fayda var. Dolayısıyla uygulama tasarımcısı için sonsuz kombinasyonda katma değer yaratma ve yeni inovasyon üretme imkanı söz konusu.
3- Chief Listening Officer
İşte Linkedin de biraz daha gezindiğinizde karşılaşacağınız bir farklı unvan daha. 10 yıl önce bu unvanı görmeyecek olmanızın sebebi sosyal medyanın, ‘halkla ilişkiler’ kavramını tamamen değiştirmesi. CLO’nun görevi özet olarak sosyal medyada marka hakkında konuşulanların kusursuz bir şekilde takibi ve yeri geldiğinde (şikayetler, çözülmesi gereken sorunlar gibi…) çözüm üretmesi. Bu kariyeri tercih edenlerin ise pazarlama eğitiminden geçmesi gerekirken, sosyal medya dinamiklerine de hakim olması bekleniyor.
4- Yeşil mimarlar
Artık birçok şehirler için kentsel dönüşümde yeni aşama enerji etkin, kaynakları tasarruflu kullanan yeşil binalar olacak. Bu binaların ya da alanların tasarımı ise klasik mimari ya da şehir planlamacılığı eğitiminden daha farklı özellikleri gerektiriyor. Yeşil binaların yaratıcıları çevre bilimlerinden de faydalanan melez bir mimari eğitimle ortaya çıkacak. Dubai’den Chicago’ya birçok ekonomik merkezde yeşil mimarlık bürolarının sayısı da artarken ‘yeşil mimarlar’ tasarıma damgasını vuracak..
5- Freelance yükleniciler
Evet belki birçok meslekte geçmiş yıllarda da freelance çalışmak mümkündü. Ancak bunun bir kariyer tercihi ve uzun soluklu olması dijitalleşme ve sosyal platformlarla hızlandı. ABD’de freelance çalışanların sayısının artması da buna işaret ediyor. Amerikan İş Gücü İstatistik Bürosu’na şu an 15.5 milyon olan ABD serbest çalışanlar sayısının 2020’lerde 60 milyona ulaşarak işgücünün yüzde 40’ını temsil etmesi bekleniyor. Bu trendi görenler şimdiden işverenlerle freelanca çalışanları buluşturan platformları kurmaya başladı. Yazarları, gazetecileri markalarla buluşturan New York merkezli platform Contently şirketlerin freelance yüklenicilere giderek daha fazla iş pasladığı bir platform haline geldi. Harvardlı MBA öğrencileri de şirketlerle yetenekli iş danışmanlarını bir araya getiren HorulyNerd platformunu kurdu.
Istanbul Bilgi University
Anahtar Kelimeler: Veri bilimci , Data Scientist , Uygulama Tasarımcısı , Chief Listening Officer , Yeşil mimarlar , Freelance Yükleniciler , kariyer Patikası , Geleceğin Kariyer Meslekleri