Başarı; emek ve çaba gerektiriyor. Tabii doğru bir kariyer planı da. Bugün bu kariyer planını iyi yapıp, dünyanın sayılı üniversitelerinde başarılı işlere imza atan üç akademisyenin önerilerini sizlerle paylaşacağım.
Harvard Üniversitesi ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Toner. Yaptığı biyomedikal çalışmalarla tüm dünyada adından söz ettiren Stanford Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Utkan Demirci ve lise döneminde Etibank’tan aldığı bursla Fransa’ya, hiç Fransızca bilmeden giden Ordinaryüs Prof. Dr. Cafer Özkul’u anlatacağım.
PROF. TONER, BİLİM DÜNYASINDA ÇIĞIR AÇTI
Dünyada kanser araştırmaları konusunda önde gelen biyomedikal mühendislerden biri. Araştırmaları bilim dünyasında çığır açıyor. Türkiye’de ilk ve orta eğitiminin ardından İTÜ’den mezun olduktan sonra ABD’de mikro ve nano teknolojiden yararlanarak biyomedikal mühendislikteki buluşlarıyla tanındı. Araştırmalarıyla kanser, yanık ve travmalar ile zarar gören hücrelerin tedavisinde önemli katkıları var. 250’den fazla bilimsel yayının, 44 kitapta özel bölümlerin yazarı. Buluşları ile 25 patent aldı. Prof. Dr. Mehmet Toner gençlere şu önerilerde bulunuyor: “Ben bilim insanıyım. Dünyaya bir daha gelsem bu işi yine yaparım. Biz merakı için para kazanan insanlarız. Çocuklara illa da bilim insanı olun demiyorum, işlerini merakla yapsınlar. Ciddiyet ve dürüstlükle yaklaşsınlar. Uyanık değil akıllı olsunlar. Türkiye’de uyanıklılığı çok fazla yüceltiyoruz. Bununla hiçbir yere varamazsınız. Bilgili ve pozitif olun. Kendinizle yarışın, başkaları ile yarışmayın. Yaptığınız işin insanlığa faydası olun.
Her ne meslek yaparsanız yapın, sanatla ilgilenin. Bu sayede yaratıcılığınızı keşfedebilirsiniz. Yaratıcı olmayan biri ne bilim insanı, ne de mühendis olabilir. Ama çocuklarımıza yaratıcılığı eğitimde fazla öğretmiyoruz. Ben yaratıcılığı çocukken evde gördüğüm eğitim sayesinde hayatıma kattım. Eğitimde yaratıcılık göz ardı edilmemeli.”
DOÇ. DR. DEMİRCİ: BAŞARI İSTİYOR SANIZ AZİM GEREKİYOR
Doç. Dr. Utkan Demirci, Stanford Üniversitesi’nde kendi kurduğu BAMM Laboratuvarı’nda 40 kişilik bir ekiple araştırmalarını sürdürüyor ve kısırlık alanında yaptığı biyomedikal çalışmalarla tüm dünyada adından söz ettiriyor.
AIDS konusunda başarılı çalışmalarıyla 2006’da MIT Technology Review tarafından biyoteknoloji alanında dünyayı değiştirecek 35 bilim insanı arasında gösterilen Doç. Dr. Demirci, gençlere şu önerilerde bulunuyor: “Boğazda yalımız yoktu. Ailem öğretmendi. İlkokuldayken başarılı bir öğrenciydim. Ardından Kadıköy Anadolu Lisesi’ne girdim. Eğitim sisteminde dalgalanmalar olur. Ama siz öğrenmeniz gerektiğini öğrenirseniz, materyaller her yerde var. Yazları oturup ders çalışırdım. Bu sene ne öğrenmek istiyorum, hangi alanlarda eksiğim var? Bunları kapatmak için elimden geleni yapardım. Gerçekten başarmak istiyorsanız azim ve sabırla bunu gerçekleştirebilirsiniz. Yaptığınız işin en iyisini yapın. Adım adım ilerleyin.”
ORD. PROF. ÖZKUL: FRANSA’DA EĞİTİM İÇİN DİL ŞART
2007’den beri Rouen Üniversitesi’nin rektörü olarak görev yapan ve uzun yıllar araştırmacı olarak çalışan Ord. Prof. Özkul, optik bilimsel araştırmalarını lazer ve hologram konularında yapıyor, bu alanda 135’den fazla uluslararası bilimsel yayını bulunuyor. Yöneticilik kariyerinde basamakları yavaş yavaş tırmandığını ve her pozisyonu iyi bir şekilde değerlendirdiğini söyleyen Ord. Prof. Dr. Özkul’un gençlere önerileri ise şöyle: “Fransa’da lisans düzeyinde programların yüzde 90’ı Fransızca. Yüksek lisansta yeni kanunlarla diller çeşitlendirilmeye çalışılıyor. Fransa’ya eğitim için gelmek isteyenler ya benim gibi en az bir sene dil eğitimi almalı ya da Fransızca eğitim veren liselerden mezun olmalı. Fransa’daki üniversitelere ‘Campus France’ denilen bir sistemle online başvuru yapılıyor. Burada istediğiniz üç üniversiteyi belirliyorsunuz. Adınıza açılan dosyaya lisede aldığınız notlar da ekleniyor.”
Nuran ÇAKMAKÇI
Hürriyet
Anahtar Kelimeler: Eğitim , Yabancı Dil , Üniversite , Kariyer , Kariyer Yolu , Kariyer Eğitimi