İş ararken anahtar kelime seçmek hem işverenlerin sizi çok daha kolay bulmasını sağlıyor hem de o sizin daha etkili ilanlara ulaşmanızı sağlıyor. Yerinde kullanılan anahtar kelimeler iş arama sürecini tahmin edilenden çok daha fazla oranda kolaylaştırıyor. Peki, işe alım sürecini kolaylaştıran bu anahtar kelimeler neler?
İşe alım sürecinde anahtar kelime kullanımı arama motorlarında en çok aranan, Google’da üst sıralarda yer alan, pozisyona en uygun kelimeler olarak tanımlanabilir. Bu anahtarı kelimelerini belirlemenin asıl nedeni ise İnsan Kaynakları uzmanları ve işverenlerin sıklıkla sosyal mecralarda bu anahtar kelimeleri kullanarak arama yapmasından kaynaklanıyor.
Aynı şekilde iş ararken kendinizi nasıl ifade ettiğiniz, hangi kelimeleri kullandığınız da çok önemli. Doğru anahtar kelime demek, aynı iş için işverenin de arama yaparken kullandığı kelime demek. Online İş Arama Uzmanı ve Job-Hunt yazarı Susan P. Joyce ipuçlarını paylaşıyor.
Anahtar kelime nasıl belirlenmeli?
Öncelikle çalışmak istenilen pozisyonla ilgili sıkı bir araştırma yapmak çok önemli. İnternette işin pek çok farklı tanımını okumak, o pozisyonda çalışan kişilerin yazdığı blogları incelemek, kendi CV’lerini nasıl düzenlediklerine bakmak, özellikle deneyimli kişileri Twitter ya da Facebook gibi sosyal mecralardan takip ederek düzenli paylaşımlarını okumak gibi alışkanlıklar edinmek, doğru anahtar kelime belirlemede son derece etkili. Bunların yanı sıra, bir diğer yol da trendleri düzenli takip etmek ve çok aranan kelimeleri gösteren araç ve uygulamalardan faydalanmak olabilir. Google Trends, ubersuggest ya da Keyword Tool gibi araçlar her ülkeye özel Google aramalarını, günün trendlerini detaylı olarak gösteriyor. Bu tür araçlar adayı öne çıkaracak karşılaştırmalar yapabilmek açısından çok faydalı. Örnek vermek gerekirse, “CV” ya da “özgeçmiş” kelimelerinden hangisinin daha çok arandığını görmek bu şekilde çok kolay.
Profesyonel ad-soyad
Adayın ad-soyadını ya da belirlediği profesyonel başka bir ismi sürekli olarak tüm mecralarda sabit olarak kullanması çok önemli. Bu sabit tanım kişiyi aramalarda üst sıralara taşıyor.
Hedef iş adı
Yapmak istenen işin adının en çok nasıl kullanıldığı, profesyonellerin o işi nasıl tanımladığı çok önemli. Eğer söz konusu iş yanlış bir anahtar kelimeyle ifade ediliyorsa hedefe ulaşmak zorlaşıyor. Bu nedenle detaylı araştırma burada da devreye giriyor.
Hedef çalışma yeri
Çalışmak istenen ülke, şehir ya da semti iş ararken mutlaka ifade etmek gerekiyor. Buna göre hareket edildiğinde uygun pozisyonlarda ve hedefler doğrultusunda öne çıkmak kolaylaşacaktır.
Beceriler
Teknik ve sosyal becerileri de daha sık nasıl aranıyor ve ifade ediliyorlarsa o şekilde belirtmek gerekiyor. Örneğin eğer başvurulacak işte “Excell” programında uzmanlık isteniyorsa bunu özellikle vurgulamak, üst satırlara taşımak önemli. Bunun yanı sıra kullanılan programlar, işle ilgili araçlar, yazılımlar, o alana özel eğitim ve sertifikalar da belirtilmeli.
Ödüller – sertifikalar
Eğer aday daha önce çalıştığı yerde yılın ya da ayın çalışanı seçildiyse, işvereninden herhangi bir ödül aldıysa ya da öğrenciyken katıldığı yarışmalar, kazandığı ödüller varsa bunları da mutlaka derli toplu bir şekilde CV’sinde ve özgeçmiş bilgilerinin yer aldığı platformlarda belirtmeli.
Yayınlar
Adayın basılı ya da online yayınları varsa bunları özgeçmişinde belirtmesinde büyük fayda var. Örneğin adayın ilgilendiği sektörle ilgili yazılara yer verdiği bir blogunun olması bu anlamda çok işe yarayabilir. Adayın bloguna tıklama ve onunla ilgili uzaktan fikir sahibi olma şansı olan işveren için yeni çalışanını bulma süreci kolaylaşabiliyor.
Fuarlar – konferanslar
Adayın katıldığı ilgili konferans ve fuarları özgeçmişinde belirtmesi çok önemli. İşverenler için çok önemli olan sektörel fuarların adayın fark yaratması adına iyi birer anahtar kelime olacağı muhakkak.
Kariyer.net
Anahtar Kelimeler: İş Bulma Siteleri , İş İlanları , İş Bulma Duası , İş Bulma Siteleri Listesi , İyi İş Bulma Siteleri , İş Bulma İlanları , İş Bulma Kurumu , İş Bulma Kurumu Başvurusu