Henüz kariyerinizin başındaysanız ve daha önce çok fazla iş görüşmesine katılmadıysanız “İş görüşmesine nasıl gidilir?” sorusu büyük ihtimalle ilk sorularınızdan biridir. Birçok aday da bu soruyla karşı karşıya. Hemen her aday, deneyimi ve birikimi kadar görüntüsüyle de en doğru aday olduğunu İK uzmanına göstermek ister. Peki, İK Uzmanını görüntüsüyle de etkilemek ve iyi bir intiba bırakmak için adayların nelere dikkat etmesi gerekiyor?
CV’niz, deneyimleriniz ve yetkinliğiniz bir işin olmazsa olmaz kriterleri arasında yer alır. Ancak iş görüşmesinde sarf ettiğiniz sözleriniz kadar nasıl göründüğünüz de işe kabulünüz için oldukça etkilidir. Bu nedenle tecrübelerinizin, yeteneklerinizin ve kişiliğinizin başvurduğunuz pozisyona olan uygunluğu kadar görünüşünüzün de prezantabl olması ve şirketin kurum kültürüne uyması büyük önem taşıyor.
İşte iş görüşmesine gidecek olan adayların dış görünüşünde dikkat etmesi gerekenler:
Etkili bir ilk izlenim bırakın
Günlük hayatta tarzınız ne olursa olsun İK uzmanını etkilemek ve o işi gerçekten istediğinizi göstermek için iş görüşmesine giderken kıyafetinize mümkün olduğunca özen gösterin ve İK uzmanında etkili bir ilk izlenim bırakın. İlk intibanın kolay kolay kırılamayacağını bilerek iş görüşmesi için hazırlanın.
Çalıştığınız sektörü araştırın
Sektöre göre giyim tarzı değişiklik gösterir. İş görüşmesi için seçeceğiniz kıyafeti belirlerken çalıştığınız sektörü gözeterek kıyafet tercihinde bulunun. Bunun yanı sıra iş görüşmesine gideceğiniz iş yerini incelemeye çalışın. Ancak yine de ne giyeceğinize dair hiçbir fikriniz yoksa tedbiri elinizden bırakmamanızda fayda var. İş görünmesine uygun olmayan bir şekilde gitmek yerine ciddiye alarak gitmenin bir sakıncası olmayacağını unutmayın.
Meslek gruplarına göre şu şekilde giyinebilirsiniz:
Resmi: Şirketler, finansal kurumlar, muhasebe firmaları, hukuk büroları.
Rahat ve şık: Satış, devlet kurumları, eğitim, perakende, küçük şirketler, bilgi teknoloji, mühendislik, gayrimenkul.
Rahat: İnşaat, onarım, çevre düzenlemesi, sıhhi tesisat.
Yaratıcı / Moda: Moda, eğlence, grafik tasarım, video oyun tasarım, müzik.
Gösterişten uzak durun
Kadın adaylarda: Kıyafet seçimi yaparken gösterişten, dikkat çekici kıyafetlerden uzak durmak gerekiyor. Üzerinde büyük logoların, şekillerin olduğu tek veya uygunsuz mesaj veren kıyafetlerden kaçının. Ayrıca bunların yanı sıra çok fazla takı takmamanızı da öneriyoruz. Aynı anda zincir, kolye, bilezik, yüzük ve küpe takmak algının dağılmasına neden olabilir. Eğer başvuru yaptığınız pozisyon pozisyon moda, eğlence, tasarım alanlarından değilse renkli ojeler kullanmanız da yine algıyı dağıtmaması açısından önemli bir tercih. Ayakkabı tercihinde ise burnu ve topuk kısmı açık olan ayakkabıların bazı sektörlerde uygun olmadığını unutmayın. Makyajınızın ise sade olmasına özen göstermenizi de ayrıca öneriyoruz.
Erkek adaylarda: İş görüşmesi için kıyafet seçimi yaparken temiz ve ütülü kıyafetler elbette ilk kuralların arasında geliyor. Eğer başvurduğunuz pozisyon bankacılık, finansal kurumları, hukuk büroları, şirketlerle ise takım elbise giymek elbette önemli. Bunun dışında daha rahat iş pozisyonları için kravat takmasanız bile ceket, gömlek ve spor kumaş pantolon tercihinde bulunabilirsiniz. Ayakkabı tercihinde ise kıyafetinizle uyumlu bir renkte, spor görünümden uzak ayakkabıları seçmenizi öneriyoruz.
Kariyer.net
Anahtar Kelimeler: İK , İnsan kaynakları , İş Görüşmesinde Sorulan Sorular , Mülakata Nasıl Gidilir , İş Görüşmesine Nasıl Gidilmeli , İş Görüşmesinde Ne Giyilir , İş Görüşmesine Giderken , İş Görüşmesinde Sorulacak Sorular , İş Görüşmesi , İş Görüşmesine Nasıl Gidilir