Farkındalık ve vizyon kavramları iş hayatında daha fazla yer almaktadır. En sık sorulan sorulardan biri ise farkındalık ve vizyon nasıl birbirini tamamlar?
Farkındalığın ne olduğunu tam olarak çözdükten sonra, sorun vizyon tecrübesi olmayan birinin vizyonunda nasıl farkındalık yaratacağı?
Mevcut durum ve gelecekte olacak durumlar arasında seçim yapmak zorunda mı?
İleriye dönük attığı adımlar doğru mu?
Hangi seçimi iyi?
Gibi birçok soru anında akla geliyor.
Cevap: Aynı anda hem farkındalığınızı belirleyip hem de vizyonunuzu için adımlar atın. Farkındalık ve vizyon kendilerine özel kavramlardır.
Bu cevaptan sonra vizyonun ne demek olduğunun net benimsenmesi gerekiyor. Vizyon şuan nerde bulunduğundan çok gelecekte nerede bulunmak istediğini önemser. Nereye gittiğini, kimin size rehberlik ettiğini ve vizyon oluştururken hangi değerlere önem verdiğinizi net belirlemeniz gerekir.
Vizyon;
- Kim biliyor? Önemli bir amacın olduğunu ve bu amacın ne olduğunu kimlerin bildiğini önemser.
- Nereye gidiyoruz? Gelecekte içinde bulunmak istediğimiz durumun genel resimdeki halini önemser.
- Hangi değerlere sahibiz? Bu yola çıktığımızda hangi kavramların ve değerlerin bize kılavuzluk yapacağını önemser.
Vizyonunuzu net bir şekilde belirledikten sonra açıkça bu yolda yürürsünüz. Şu andan itibaren hayatında bazı değişimlere başlarsınız. Örneğin; Sağlıklı bir yaşamı kendine vizyon edinen bir insan, abur cubur yemekten uzak durur. Günlük olarak spor aktivitelerini yapar. Eğer bir lider olarak vizyonunuzu belirlediyseniz ona göre hareket etmeniz gerekir. İnsanlar söyledikleri ve yaptıkları uyumsuz birini lider olarak kabul etme olasılığı düşüktür. Hayatınızın her anında dinamik bir kişiliğe sahip olmanız gerekmektedir.
Yaşadığınız hayatın olanakları önünüzdeki beş yıl için plan yapmanıza izin vermeyebilir. Böyle bir durum da vizyon oluşturmak için imkanlar dahilinde önünüzdeki adımları planlayabilirsiniz. Ayrıntılara, olumsuzluklara karşı bir diğer plan yani alternatif bir planı hazırlamayı unutmamak lazım.
Vizyon; hedefinize ulaşmak için seçtiğiniz yolu ve bu yolda başınıza gelebilecek tüm olumsuzluklara sizi hazırlar. Önemli olan vizyonunuzu belirlerken açık gerçekçi ve kendi isteklerini iyi bilen biri olabilmek.
Özenli bir şekilde hazırlanan vizyon potansiyelinizi ortaya çıkarır
Zamana ve getirdiklerine odaklanmak lazım.
Hayattan ne istediğinizi biliyorsanız, önünüze çıkan fırsatlara hızlı bir şekilde cevap verebilirsiniz.
Hedefiniz için doğru yolu seçtiyseniz, gittiğiniz yolda endişelenmenize gerek yok. Yolda geçirdiğiniz zamanın tadını çıkarın. Çünkü diğer adımınız belirli, telaşa gerek yok.
Geleceği düşünerek şuanın güzelliklerini göremezsek ne kadar mutlu olabiliriz ki?
O zaman bugünden yarınlara mutluluk sizin olsun…
Anahtar Kelimeler: Vizyon , Vizyon Ne Demek , Vizyon Misyon , Vizyon Nasıl Belirlenir , En İyi Vizyon , Vizyon Örnekleri , Vizyon Nedir Örnek , Farkındalık , İkalem