Size öyle bir sorumluluk ve proje verildi ki!
Tamamlanması gereken büyük bir proje. Bugünlerde de bitmesi gerekiyor.
Takım halinde çalışarak yetiştirilmesi gerekiyor. Tamamlanmasının çok önemli olduğunun farkında olduğu için herkes aşırı titiz ve stresli.
Bu durum tanıdık geldi mi?
Çalışma alanınızı yâda ofisinizi bir gemi ya da bir orkestra olarak görebilirsiniz. Limanda tanıdıklar çok fazladır. Limandaki trafiği yönetmenin sizin açınızdan imkânı yoktur. Geminizi yönetirken küçük gemileri sollayıp beklenen zamandan daha önce limana gelebilirsiniz. Direksiyonun başındayken hızlı ve etkili karar vermek zorundasınız. Gemideki tüm mürettebattan ve diğer gemilerdeki mürettebattan siz sorumlusunuzdur.
Ofisteki birçok karar içinde siz sorumlusunuz. Lidere her zaman ihtiyaç vardır.
İşte, takımı etkin hale getirmek için:
1- Doğru ekibi bir araya getirin
Doğru ekibi bir araya getirmek kaptanın işidir. Takımı bir araya getirirken sadece nitelikleri için değil performans ve zihniyet bakımından da değerlendirme yapılmalıdır. Ekibinizi tanımanız gerekir. Çalışmaya başlamadan önce bunları değerlendirin. Doğru tutumları olan bir kişi ekibi daha da fazla yükseltir.
2- Güç mesafesini dengeleyin
Çalışmaya başlandığında herkesin zihni en yüksek enerji ile çalışacaktır. Takım üyeleri arasında iletişim kurmak çok daha fazla önemli olacaktır. Takım üyeleri aralarında etkili iletişim kurdukları gibi lider ile de etkili bir iletişim kurmaları gerekecektir. Aranızdaki ast üst ilişkisi de unutulmamalı.
3- Açık görev tanımları
Takım içinde herkese kendi ilgi ve bilgi alanıyla ilgili sorumluluk daha fazla düşer. Bazen de farklı bir ekip üyesinin de fikirleri dinlenmelidir. Bu her zaman mümkün olmayabilir, hâlbuki ekipteki diğer kişilerin düşüncelerini de sormak, onlara sorumluluk vermek, onların işlerine daha sıkı sarılmalarına ve sahiplenmelerine imkân sağlayacaktır.
4- Yorgunluğu azaltın
İnsanlar robot değildir, sonuçta belirli aralıklarla molalar isteyeceklerdir. Bazen ruhlarını, bazen beyinlerini dinlendirmek için. Bu molalara zaman kaybı olarak bakılırsa stresli bir insan topluluğun küçücük bir hataya verdiği tepkinin de boyutu değişir. Uzun süre harcanan proje ekibinde sorunlarda başlar.
5- Çok fazla gergin olmadan takımı destekleyin
Bazen aniden, bazen gözlemler sonucu kişilerin durumları telefon ile kontrol edilebilir. Kişilerin hatalarını zamanında söyleyip işin aksamasını önleyebilirsiniz. Bu süreçte önemli olan sesinizin tonu ve seçtiğiniz kelimelerdir. Takımın lideri olarak takım üyelerinin enerjilerini yüksek tutmak için sözlü ya da küçük hareketler yapabilirsiniz. Eğer bu süreçte kontrolünüzü kaybederseniz takım üyelerini gerip projeyi etkileyebilirsiniz.
6- Kuş bakışı bakın
Ne olursa olsun işin büyük ya da küçük olması önemli değil. Önemli olan takım üyelerinizin ensesinde nefesini hissettirmemeniz. Kişileri germeden projenin gidişatını izleyin. Hangi takım üyesinin hangi adımı atacağını iyi planlayın.
7- Değişikliklere hazır olun
Bazı şeyler zamanla değişebilir. Bunları yola çıkarken hesaplayın. Hesaplayamadıklarınız için her zaman hazır olun.
8- Sakinliğinizi koruyun
Takım üyeleri arasında ve lider konumundayken en önemlisi sakin olmanız. Acele kararlar verip yanlış eylemler ve duygularda bulunmayın. Sakin ve serin bir kafa her zaman daha etkili çözümler bulur.
Proje sonunda başarısızlık affedilir. Sık sık hatalar yapan biriyseniz işiniz biraz zorlaşabilir.
Proje lideri sensin.
Sen sorumlusun.
Buna hazır ol.
Anahtar Kelimeler: İkalem , Etkili Lider , Etkili Lider Kimdir , Etkili Lider Özellikleri , Etkili Liderlik Özellikleri , Etkileyici Lider , Etkili Liderlik Eğitimi , Etkili Liderlik Nedir , Etkili Liderlik Becerileri , Lider Nasıl Olmalı