Mülakata çağırılan adayların, işi kapabilmek için dikkat etmesi gereken bazı temel davranışlar var. İş görüşmesine zamanında gelmek, uygun bir kıyafet giymek, istekli gözükmek ya da sorulara akıllıca ve farklı cevaplar vermek gibi…
İş görüşmelerindeki küçük ama önemli detaylar
Mülakata çağırılan adayların, işi kapabilmek için dikkat etmesi gereken bazı temel davranışlar var. İş görüşmesine zamanında gelmek, uygun bir kıyafet giymek, istekli gözükmek ya da sorulara akıllıca ve farklı cevaplar vermek gibi… Business Insider’daki bir habere göre ise adaylar ellerinden gelenin en iyisini yapsalar bile, bazı küçük detaylar başarılı olma şanslarını etkileyebiliyor.
1. Mülakat saati
Kariyer sitesi Glassdoor’un yaptığı bir araştırmaya göre adaylar açısından en uygun mülakat zamanı salı sabahı saat 10.30. Bunun nedeni, insanların en yaratıcı olduğu günün salı günleri olması. İnsanların en ayık olduğu ve artık işe yetişme koşturmacasının bittiği zaman dilimi de 10.30. Günün son mülakatları, işe alım uzmanlarının en yorgun olduğu zaman anlamına geliyor. Bu da söylediklerinize odaklanmakta zorlanmalarına sebep oluyor.
2. Hava durumu
Toronto Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, mülakat günündeki hava durumuyla ilgili. Araştırmaya göre yağmurlu bir günde iş görüşmesine gidip başarılı olanların sayısı, güneşli bir günde mülakata girenlere göre yüzde 1 daha az.
3. Erken gelmek
Görüşmeye birkaç dakika erken gelmek, tabii ki geç gelmekten çok daha iyi. Ancak, bu süreyi abartmamak gerek. Uzmanlar, görüşmeye 30 dakika ya da daha erken gelmenin sizi çok tedirgin gösterebileceğini veya işe alım uzmanı üzerinde baskı yaratabileceğini söylüyorlar. Yani, mülakat yerine çok erken ulaşırsanız dışarıda biraz oyalanmakta fayda var.
4. Beklerken ne yapmalı?
İşe alım uzmanını beklerken bir şeyler yiyip içmek ya da telefonda görüşmekten kaçınmak gerekir. Çünkü, uzmanın ne zaman kapıdan içeri gireceğini bilemezsiniz. Kapıdan içeri girdiği anda ağzınızda yemekle onu karşılamak pek hoş olmayabilir. Bunu yerine hazır bir şekilde beklemek daha iyi. Ayrıca, eşyalarınızı görüşeceğiniz yerde düzenli bir şekilde yaymakta fayda var. Kişisel eşyaları ortaya yaymak karışık bir insan olduğunuz izlenimi verebilir.
5. Diğer çalışanlara karşı davranışlarınız
İşe alım uzmanlarının sizin hakkınızda daha fazla bilgi sahibi olabilmek için başvurduğu taktiklerden biri, binadayken iletişim kurduğunuz diğer insanlarla konuşmaktır. Örneğin, siz binadan ayrıldıktan sonra sizi kapıda karşılayan görevlilere gelerek, onlara nasıl davrandığınızı sorabilirler. Onların verdiği cevap, görüşme ne kadar olumlu geçerse geçsin, çok önemlidir.
6. İçecek bir şey önerirlerse
Görüşmeye gittiğinizde suyun yanında kahve veya çay önerirlerse bunu kabul etmemek sizin için daha iyi olabilir. Şunu bilin ki bu genellikle kibarlık olsun diye sorulur ve aslında orada çalışan kişilerin sizin için kahve veya çay yapmak gibi bir vakitleri olmayabilir.
7. Kıyafetinizin rengi
İK uzmanlığı yapan yaklaşık 2.000 kişi arasında yapılan bir araştırmaya göre, bir iş görüşmesine giderlen en çok tercih edilmesi gereken renkler mavi ve beyaz. Adayların turuncu renklerin hakim olduğu kıyafetlerden ise kaçınması gerekiyor. Bunun yanında, kırmızının çok güçlü bir renk olması nedeniyle bu renklerdeki kıyafetler tercih edilirken, başvurulan şirketin kültürüne uygun olup olmadığına dikkat etmek gerekiyor.
8. Telefonla ilgilenmek
Görüşme sırasında telefonunuzun ekranına gözünüzün kayması bile sizin yeterince odaklanamadığınızı gösterir. Ve, sırf bu sebeple işi kaçırabilirsiniz. İş görüşmesi sırasında telefonla konuşup mesajlaşmayacağınıza göre, cihazınızı kapatıp göremeyeceğiniz bir yere koymak en iyi hareket olur.
9. Hemşehri olmak
Çok adil olmasa da, işe alım uzmanı ile aynı yerde doğup büyümek, işe alınma şansını arttırıyor. İnsanların, kendileri ile aynı özellikleri taşıyan kişileri daha çekici buldukları bir gerçek. Bu nedenle, işe alım uzmanları da kendileriyle aynı özelliklere sahip olduğunu düşündükleri hemşehrilerini daha çok seviyor ve güveniyor. Bu küçük detay, sizin şansınızı bir anda arttırabilir.
10. Rekabetçi gözükmek
Rekabetin çok olduğu şirketlerdeki iş görüşmelerinde aşırı iddialı gözükmek başarıya engel olabilir. Çünkü, rekabetin şirket kültürüne işlediği kurumlarda işe alım uzmanları kendilerine rakip olabilecek kişileri işe almak istemeyebilir. Sırf kendisine rakip olacak diye sizi işe almayan bir şirkette çalışmayı belki de zaten siz istemezsiniz. Yine de aşırı iddialı gözükmek şansınızı düşürebilir.
11. Terlemek
Terlemek, soğukkanlı duruşunuzu ne kadar korumaya çalışırsanız çalışın, sizin gergin olduğunu gösterir. Görüşmeden önce soğuk bir su içmek, vücut ısısını düşürerek aşırı terlemeyi bir nebze de olsa engelleyebilir.
Hürriyet
Anahtar Kelimeler: İK , İnsan Kaynakları , İş Görüşmesi , CV , Mülakat