Strateji kelimesi, halk içinde fazla anlaşılmayan bir kavramdır. Genel de strateji kelimesini duyan kişiler sanki bunu herkes anlayamaz, çok özel liderlerin anlayacağı ve uygulayacağı bir kavrammış gibi abartılı bir şekilde bakılır.
Strateji önceden planlanan amaç ve hedeflere ulaşmak için izlenen yoldur. Yani sizin yapmak ve olmak istediğiniz yere ulaşmak için yaptığınız her şeyin izlendiği yoldur.
Stratejiler, planlar ile karıştırılmamalı birçok planda strateji yoktur. Planlar teknik bilgileri içerir; fabrika kurmak, eleman almak, ürün tanıtmak vs. ama stratejiler, bir düşünme biçimi olup, tekniklerle değil düşünce ile yapılır. Stratejiler; yapmak, düşünmek ve gelişmekte olan olaylara tepki vermektir.
Asıl üzerinde durmamız gereken konu stratejik düşünmek bize ne kazandırır. Ne zaman, nerde, ne şekilde stratejik düşünmeliyiz, her yaptığımız işte stratejik düşünmek mi gerekir, kısacası başarıya ulaşmak için stratejik düşünmek zorunda mıyız?
Eğer bir hedefiniz varsa o hedefe nasıl ulaşacağınızı önceden belirlemeniz lazım. Bilmediğiniz bir yola girip sonra da gitmek istediğiniz yere ulaşma olasılığınız çok azdır. Onun için ilk önce hedef koymalısınız, sonra bu hedefin sınırları, ölçütleri belirlenmeli, en sonda kısa vadeli planlar ve uzun vade de bu hedeflere nasıl ulaşacağını gösteren stratejiniz olmalıdır.
Yaptığınız iş ne olursa olsun uzun vadeli ve kalıcı bir başarı yakalamak istiyorsanız her zaman stratejik düşünmek zorundasınız. Gelişen dünya düzeninde bilgi ve teknolojinin tavan yaptığı günümüzde her iş alanında çok ciddi ve acımasız rekabetler oluşmaktadır. İster işveren olun, ister çalışan hiç fark etmez her iki durumda da stratejik düşünmek sizi geleceğe daha sağlam ve güvenilir adımlarla götürür. İşveren olarak işinizi daha sağlam ve geleceğe nasıl taşıyacağınıza, çalışan iseniz devamlı ve güven içinde nerde, nasıl ve ne gibi bir işte çalışmak istediğinizi, stratejik düşünmenizde gelecek için kaygınızı azaltmış olacaktır.
Tarihe baktığımızda büyük savaşların belirlenen stratejiler sonucu kazanıldığı göreceksiniz. İstanbul’un fethi için fatih sultan Mehmet’in görülmemiş bir şekilde karadan gemileri yürütmesi ve ilk defa benzeri görülmemiş 1,5 ton ağırlığındaki şahi-darbzen topları icat etmesi ile surları ancak o şekilde yıkması büyük bir stratejiydi ve bir çağı kapatıp yeni bir çağı açmayı başarmıştır.
Karşınıza ne çıkarsa çıksın eğer bir strateji geliştirmişseniz ve onu uygulayıp yolunuza devam etmezseniz ilk adımda başarısızlık ile karşı karşıya kalmış olursunuz. Eğer pazarda tutunmak, yeni bir marka yaratmak istiyorsanız uzun dönemli hedefler belirlemelisiniz ve bu hedeflere ulaşmak içinde stratejik düşünmek, düşündüğünüzü sabırlı ve kararlılıkla uygulayarak sonuca gitmelisiniz.
Her zaman evdeki hesap çarşıya uymayabilir yani belirlediğiniz bir stratejinin izlenmesi karışasında zaman içinde öyle engeller çıkar ki devam etmeniz mümkün olmayabilir, işte burada yine strateji ortaya çıkıyor. Zaten stratejinin amacı bizi hedeflere nasıl götüreceğini gösteren bir rehber değil miydi, eğer önünüze bir engel çıkmış ve bunu aşma imkânınız yoksa o anda yeni bir strateji geliştirmeli, boşuna kaynak kullanımı yapılmamalı, zaman kaybı yaşamamalı, yeni hedefler belirlenmeli ve tekrar oluşturulan ve izlenen yeni stratejiden devam edilmelidir.
Bazen de uygulayıp başarılı olduğunuz bir stratejiden daha üstün bir stratejide ortaya çıkabilir o zamanda aynı şekilde belli değişimlerle üstün olan yanları dikkate alarak strateji geliştirilebilir. Stratejide en önemli olgu; koşulların uygun olması durumunda uygulanır olmasıdır.
Başarıda ana etmen; stratejilerin hiçbir zaman değiştirilmeden uygulanması değil, tam tersi elinizdeki mevcut stratejiye rağmen yeni koşullar dikkate alınarak yeni yöntemler deneyebilmek daha olumlu ve daha verimli sonuçlar elde edebilmektir.
Stratejik düşünmede; neredeyiz, nereye gidiyoruz, nasıl bu hedefe ulaşacağız. Bu soruların stratejik düşünmede cevabı ise gelecekte ne olmak yâda nerde olmak istiyorsundur. İşte belirlediğiniz bir stratejide hedefe-amaca ulaşmak çok önemli, ya planladığınız bir geleceği yaşayacaksınız yâda size sunulan bir geleceği yaşamak zorunda kalacaksınız.
Nkariyer olarak size tavsiyemiz yaptığınız iş ne olursa olsun stratejik düşünmekten geri kalmayın. Unutmayın strateji içinde bulunduğu koşullarla sınırlıdır. Stratejiler olasılık üzerine kurulu olup sizi hedeflerinize daha güvenilir bir şekilde götürmek, doğru yöntemler uygulamak, zaman kaybı yaşanmasını engellemek, kısacası başarıya odaklayıp istediğiniz yerde olmanızı sağlar.
Anahtar Kelimeler: stratejik düşünmek , Strateji , nkariyer , Büyük savaş , Şahı-darbzen , Stratejik Düşünmek , Nkariyer , Büyük Savaş , Şahı-Darbzen